PİRHA: KESK’ bağlı Kültür Sanat Sendikası Genel Merkezi yaptığı açıklamada”Sanat kurumlarında çalışan sanatçılara yıllardır kadro verilmediğini, sınav yapılmadığını dolayısıyla sanat emekçileri misafir, süreli sözleşmeli figüran vs. pozisyonundalar” dedi.
Kültür Sanat Sendikası Genel Merkezi yıllık sözleşme ile güvencesiz ve esnek mesailer dahilinde çalıştırılmalarına ilişkin bir açıklama yaptı.
Açıklamada sanat emekçileri verilen kadro sözleriyle özellikle son bir yıldır bir umut bekleyip durdukları belirterek geçtiğimiz yıldan bu yana ara ara gerek Kültür ve Turizm Bakanı tarafından gerekse basında çıkan ‘Erdoğan talimatı verdi! Sanatçılar koruma altına alınıyor’ haberleriyle güvencesiz sanat emekçilerini büyük beklentiler içine sokuldukları kaydedildi.
Kültür Sanat Sendikası tarafından yapılan açıklama şunlar kaydedildi:
“En son 54 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bırakın güvenceli bir kadroyu emekçiler işlerinden edilmişlerdir. Güzel Sanatlara Bağlı Koro ve Topluluklarda ne olacağı halen bilinmemekle birlikte sadece Devlet Opera ve Balesi ve Devlet Tiyatrolarında ses sanatçısından marangozuna oyuncusundan demircisine orkestra sanatçısından suflörüne kadar yaklaşık 150 sanat emekçisi sözleşmelerinin yenilenmeyeceği ile ilgili bir yazı tebliğ edilerek işten çıkarılmışlardır. Özellikle Devlet Tiyatrolarında şuan ciddi bir karmaşa yaşanmakla kimi müdürlüklerde iş yürümez hale gelmiştir.
“PERDE KAPATMAK SUÇTUR”
Normal koşullarda sanat kurumlarında, bir sanat emekçisinin, o aksam sergilenecek eserin gösterimine engel olması durumunda, karşılaşacağı cezai işlem sözleşmesinin feshidir yani işten atılmadır. Adana Devlet Tiyatrosunda işten atılan arkadaşlarımızın yerini dolduramadıkları için sanat camiasında evrensel hale gelen “showmustgo on” daha yerel bir değişle perdelerin kapatılamayacağı yerleşik düşüncesi bir anda nasıl değişmiştir. Peki bu durumda bu yapılan dolayısıyla kime ceza verilecektir?
“22 YILLIK KAMU EMEKÇİSİ GÜVENLİK SORUŞTURMASINDAN GEÇİRİLİYOR”
Kimi arkadaşımıza güvenlik soruşturmasından geçemedikleri için sözleşmelerinin yapılamayacağı ifade edilmiştir. Ülkemizde yapılan güvenlik soruşturması ‘benden olup olmadığının tespiti’ soruşturmasına dönüştüğü artık herkesin malumudur. Tek adam rejiminin insan modeline uymayan emekçiler yetenek ve bilgi düzeyleri hiç irdelenmeden istihdam edilmiyor hatta sanat kurumlarında yaşadığımız pratikte de gördüğümüz gibi işten atılıyorlar.
“İŞİNE GERİ DÖNEN KHK’LILAR GÜVENLİK SORUŞTURMASIYLA İŞTEN ATILIYOR”
15 Temmuz sürecinde binlerce kamu emekçisi soruşturulduğu sırada, kimileri açığa alınır kimileri KHK’larla ihraç edilirken; tırnak içinde ‘temiz’ çıkan sanat emekçileri şu an güvenlik gerekçesiyle işten atılıyorlar.
O günden bu güne ne değişmiştir? Kimi durumlarda aylar hatta yıl süren güvenlik soruşturmaları Sanat kurumlarında ışık hızında yapılarak üç günde nasıl sonuçlandırılmıştır? Bu soruşturmaların bir kriteri yok mudur? 22 yıllık çalışan 22 yıldır tehlike arz etmezken şimdi güvenliği ne yönden tehdit eder hale gelmiştir?
“YAPILAN SÖZLEŞME 4/B SÖZLEŞMESİ DEĞİLDİR”
İşlerine devam etme aşamasında olan sanat emekçileri de belki 11 ay 28 gün sonra aynı kaderi paylaşacaklar. Kaldırılmadan önce kamu personel sisteminin en gayri insani istihdam biçimi olan, kamuda esnek çalışma ve asgari standartlara uymaksızın personel çalıştırmanın aracı olarak özellikle yaygınlaştırılan 4/C’li yani “geçici personel” istihdamına benzer bir istihdam biçimi 4/B’li Sözleşmeli Personel istihdamıymış gibi gösterilmeye çalışılıyor.
54 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 6. Maddesinde kurumların çalıştırabilecekleri personel sayılarının karşılığında örneğin Devlet Opera Ve Balesi Müdürlüğü sanatçı alımı için 756 adam/ay ibaresi bulunmaktadır. Bu geçici işçiler için kullanılan bir terimdir ve 4B Sözleşmesinde böyle bir madde yoktur. Adam/ ay terimi kurumların bir ay içerisinde çalıştırabilecekleri kişi sayısını ifade etmekle birlikte bir yılda ise 11 ay 28 gün çalışmayı öngörür.
“PERFORMANS ADI ALTINDA 16-17 SAAT ÇALIŞTIRILIYORUZ”
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine konan geçici madde de yapılacak sözleşmenin 2020 yılı için geçerli olduğu hüküm altına alınmış peki 2021 yılı ne olacak? 20 yıldır çalışan misafir sanatçıların misafirlikleri hiç bitmeyecek mi?
Gösterişli kostümler, ışıklar ile seyirciye sunulan eserler ve tüm bu şaşanın altında aslında gerçek bir dram yatıyor. 1800’lü yılların çalışma koşullarına benzer koşulların ağırlığı altında ezilen sanat emekçileri üst yönetimlerin ‘performans’gayesi ile günde 16-17 saat varan şekilde çalıştırılmaya devam ediliyorlar.
“HAKSIZLIĞA BİR AN ÖNCE SON VERİLMELİDİR”
Kültür ve Turizm Bakanının sanat emekçilerine daha önceki istihdam biçimlerinden daha iyi olan 4/B’li sözleşmesi yapılacağını ilan etmesiyle yaşanan sevinç yerini açlığa mahkum edilen sanat emekçilerinin dramına bırakmıştır.
Misafir sanatçılar ve Süreli Sözleşmeli Personel pozisyonlarında çalıştırılan arkadaşlarımızın sorunlarına gerçek çözümlerle gelinmesini istiyoruz. Sanat kurumlarında yapılan bu haksızlıklara bir an önce son verilmelidir. Nitelikli kamusal hizmet üretebilmek için daha iyi çalışma koşulları ve güvenceli istihdam istiyoruz.
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.