ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü’nden (NIAID) bilim adamları tarafından yapılan bir araştırma, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün havada saatlerce, yüzeylerde ise günlerce yaşayabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre virüs en çok plastik ve çelik, en az ise bakır yüzeylerde yaşam sürebiliyor.
Bilim insanları, ev veya hastane ortamındaki yüzeyler üzerinde yaptıkları araştırma sonucunda, virüsün bu yüzeylerde ne kadar süre bulaşıcı olarak kalabildiğine ilişkin verilere ulaştılar.
PLASTİK, ÇELİK, KARTON VE BAKIR
Salı günü New England Tıp Dergisi portalında yayınlanan araştırmaya göre,
– Virüs, enfekte biri öksürdüğünde veya hapşırdığında, ağızdan saçılan damlacıklarla havaya ve yüzeylere dağılıyor.
– Saçılmanın ardından 66 dakika içinde virüslerin yarısı ölüyor; diğer yarısı ise havada en az üç saat boyunca yaşayabiliyor ve bulaşıcı özelliğini koruyor.
– Koronavirüs, plastik yüzeyler ve paslanmaz çelik üzerinde 3 gün yaşayabiliyor,
– Bu süre karton ve mukavva üzerinde en fazla 24 saat olarak kaydedildi.
– Virüs, bakır yüzeylerde ise sadece 4 saat boyunca etkili olabiliyor.
Bu da, 66 dakika sonra virüs partiküllerinin dörtte üçünün etkisiz hale geleceğini, ancak %25’inin hala etkili olacağı anlamına geliyor.
Rocky Mountain Laboratuvarı’ndan Neeltje van Doremalen tarafından yürütülen araştırmaya göre, üçüncü saatin sonunda yaşayabilir virüs miktarı %12.5’e düşüyor.
EN GÜVENİLİR METAL BAKIR
Paslanmaz çelikte, virüs parçacıklarının yarısının etkisiz hale gelmesi 5 saat 38 dakika sürerken, araştırmacılar, plastikte yarılanma ömrünün 6 saat 49 dakika olduğunu belirtiyor.
Kartonda yarı ömür yaklaşık üç buçuk saatti bulurken, araştırmacılar çok fazla değişkenlik olduğunu söyleyerek daha dikkatli olunması gerektiğini tavsiye ediyor
Araştırmaya göre, en kısa hayatta kalma süresi, virüsün yarısının 46 dakika içinde etkisiz hale geldiği bakır yüzeyler.
Yoruma kapalı.