PİRHA- Malatya Yeşilyurt’a bağlı İkizce (Haçova) köyündeki arazilere deprem konutu yapılacağı gerekçesiyle el konulmasını TBMM’ye taşıyan DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, “İkizce Mahallesi’nde gerçekleştirilen kamulaştırma işleminin, kamu yararı adına mı yoksa başka çıkarlar doğrultusunda mı yapıldığına dair Bakanlık olarak bir değerlendirme yapılmış mıdır?” diye sordu.
Depremin en çok hasar verdiği illerden olan Malatya Yeşilyurt’a bağlı Haçova (İkizce) köyünde deprem konutları yapmak için köylülerin ellerinde bulunan ev ve arazilere ‘kamulaştırmasız resen el koyma’ kararı verildi.
Köylülerin arazilerine el konulmasına meclis gündemine taşıyan DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.
Kordu, zorunlu kamulaştırmasının köylülerin yüzlerce yıllık tarım arazilerini ve topraklarını tehdit ettiğini, çiftçilik ve hayvancılıkla yaşamını idame ettiren köylülerin geçim sıkıntısı ve işsizlik gibi sorunlarla beraber zorunlu göçe mecbur kalacaklarına dair endişeleri arttırdığı belirterek, ciddi mağduriyetlerin yaşanacağını kaydetti.
İkizce (Haçova) Mahallesi’ndeki Alevilere ait yüzlerce yıllık kutsal mekanları ve ziyaret yerleri bulunduğunu hatırlatan Kordu, bu yerlerin yok olması durumunda hem kültürel miras hem de sosyal dokunun ciddi zarar göreceğine işaret etti.
“ZORUNLU GÖÇE MECBUR KALACAKLARI ENDİŞESİ SÖZ KONUSU”
Kordu’nun bakan Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle Meclis’e verdiği soru önergesi şöyle:
“Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı İkizce (Haçova) Mahallesi, son günlerde ciddi bir kamulaştırma sorunu ile karşı karşıya kalmıştır. 6 Şubat depremlerinin ardından bölgedeki afet konutları ve sosyal konut projeleri kapsamında, yerel halkın tapulu tarım arazileri, halkın bilgisi dışında ve bir SMS bildirimiyle, yeni konutların yapılacağı gerekçesiyle bölgede bulunan evlerini, ağılları terk etmeleri istenerek, “Adınıza kayıtlı taşınmaz üzerinde Yeşilyurt (Malatya) Tapu Müdürlüğü’nde 4153 sıra no ile Re’sen Kamulaştırmasız El Koyma Suretiyle Tescil işlemi yapılmaktadır” mesajı iletilmiştir. Bu kırsal mahallede yaşayan halkın tapulu arazileri sadece 1 gün içinde “Re’sen Kamulaştırmasız El Koyma Suretiyle Tescil” işlemi adı altında kamulaştırılmıştır. Bu işlem, köylülerin yüzlerce yıllık tarım arazilerini ve topraklarını tehdit etmekte, çiftçilik ve hayvancılıkla yaşamını idame ettiren köylülerin geçim sıkıntısı ve işsizlik gibi sorunlarla beraber zorunlu göçe mecbur kalacaklarına dair endişeler söz konusudur. Bu durum, aynı zamanda bölgedeki Alevi toplumunun inançsal mekanlarını ve kültürel mirasını da yok olma riskiyle karşı karşıya bırakmaktadır.
KUTSAL MEKAN VE ZİYARETLERIN SOSYAL DOKUSU ZARAR GÖRECEK
Bölgedeki halk, söz konusu kamulaştırma işleminin hukuka aykırı olduğunu, doğru bir planlama yapılmadan ve yerel halkın rızası alınmadan gerçekleştirildiğini savunmakta ve bu durumun ciddi mağduriyetlere yol açacağını belirtmektedir. Ayrıca, bu tür projeler sadece yerel halkın yaşamını değil, bölgenin tarihsel, inançsal ve kültürel değerlerini de tahrip etme riski taşımaktadır. İkizce (Haçova) Mahallesi’ndeki Kürt Alevilerin yüzlerce yıllık kutsal mekanları ve ziyaret yerleri bulunmaktadır ve bu yerlerin yok olması durumunda hem kültürel miras hem de sosyal dokunun ciddi zarar göreceği endişesi vardır.”
“KAMULAŞTIRMA KAMU YARARINA MI, YOKSA BAŞKA ÇIKARLAR DOĞRUTUSUNDA MI YAPILDI?”
DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle şu soruları sordu:
“-Malatya’nı Yeşilyurt ilçesine bağlı İkizce (Haçova) Mahallesi’nde gerçekleştirilen “Re’sen Kamulaştırmasız El Koyma Suretiyle Tescil” işlemine ilişkin herhangi bir ön çalışma yapılmış mıdır? Böyle bir karar neden yerel halkın görüşleri ve rızası alınmadan verilmiştir?
-İkizce Mahallesi’nde gerçekleştirilen kamulaştırma işleminin hukuki zemini nedir? Bu işlem, yerel halkın anayasal haklarına ve mülkiyet haklarına aykırı mı yapılmıştır?
-Bu tür kamulaştırma işlemlerinin, halkın onayı ve planlama ilkelerine uygun şekilde gerçekleştirilmesi adına Bakanlık olarak bir önlem alınması planlanmakta mıdır?
-Kamulaştırma ve inşaat projeleri, afet sonrası deprem konutları ve sosyal konutları inşa etmek amacıyla başlatılmışsa da, bölgedeki Kürt Alevi toplumunun inançsal mekanlarını koruma adına herhangi bir önlem veya değerlendirme yapılmış mıdır?
-İkizce Mahallesi’ndeki halk, kamulaştırma işlemi sonrasında 15 gündür muhatap bulamadıklarını ve süreç hakkında bilgi almadıklarını ifade etmektedir. Bu mağduriyetin giderilmesi için Bakanlık tarafından nasıl bir çözüm önerisi sunulmaktadır?
-İkizce Mahallesi’nde gerçekleştirilen kamulaştırma işleminin, kamu yararı adına mı yoksa başka çıkarlar doğrultusunda mı yapıldığına dair Bakanlık olarak bir değerlendirme yapılmış mıdır?
-Bakanlık olarak, kamulaştırma işlemlerinin daha şeffaf ve halkın onayına dayalı, mülkiyet haklarına aykırı olmayan ve hukuka uygun bir şekilde yürütülmesini sağlamak adına bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?
-Bakanlık olarak halkın geçim kaynaklarını etkileyecek düzenlemelerin o bölgede yaşayan halkın zorunlu göçü gibi sonuçlara yol açabileceğine dair endişelerle ilgili bakanlıklarla beraber herhangi bir değerlendirme yapılmış mıdır?”
PİRHA/ANKARA
İLGİLİ HABERLER
-Arazilerine el konulan İkizce köylülerinin yürüyüşüne jandarma engeli!-VİDEO
-İkizce Mahallesi’ndeki kamulaştırmasız el koymaya tepki: Kışın ortasında nereye gideceğiz!-VİDEO
-Devlet, arazi sahiplerinin bulunduğu arsa ve evlere el koydu-VİDEO
Yoruma kapalı.