PİRHA – Kıbrıs Alevi Kültür Merkezi 30. kuruluş yıldönümü etkinleri 2. gününde resepsiyon ve konserlerle devam etti. Yapılan konuşmalarda, Alevi inancının KKTC’de resmi anlamda tanınması gerektiği vurgulandı.
Video eklenecek.
KKTC Alevi Kültür Merkezi, 30. kuruluş yıldönümü etkinlikleri sürüyor. Programın 2. gününde düzenlenen resepsiyona Kıbrıs Alevi Kültür Merkezi Başkanı Cengiz Demir, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Mustafa Aslan, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Eşit Başkanı Hüseyin Mat, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Seher Şengünlü Yılmaz, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, İsveç Alevi Federasyonu Başkanı Ahmet Tutay, İsviçre Alevi Federasyonu Başkanı Esmender Çöçelli, Hollanda Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Cafer Gül, Avrupa Alevi Kadınlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ayten Tutay, Yalıncak Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Sevim Yalıncakoğlu, Okmeydanı Cemevi Başkanı Eren Yıldırım, AABF Hessen Bölgesi İnanç Kurulu Başkanı Ali Ekber Erden, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve çok sayıda yurttaş katıldı.
Gecede ilk olarak Yalıncak Sultan Ocağı’ndan Ana Sevim Yalıncakoğlu, çerağ uyandırıp gulbeng verdi.
“KATKIDA BULUNANLARIN ÇABALARI TAKDİRE ŞAYANDIR”
Resepsiyonun açılış konuşmasını KKTC Alevi Kültür Merkezi Başkanı Cengiz Demir yaptı. Demir, “1994 yılında birkaç fedakâr kişiyle buradan yola çıkıldı diyerek” şöyle devam etti:
“Alevilerin, bugün burada dört şubesi ve canlı bir topluluğu var. Özveri ile çalışıp Alevi Kültür Merkezi’nin ışığını sürdüren kurucular ve katkıda bulunanların çabaları takdire şayandır. Başta kurucu üyelerimiz ve Hakk’a yürüyen Kamber Karabaş ile önceki dönem başkanları da anmak katkılarının önemini vurgulamak isterim. Topluluğumuz, her zaman sosyal, kültürel ve inançsal ihtiyaçları önde tuttu. Kıbrıs toplumunun, buraya olan sürekli desteği için de minnettarlığımı ifade ediyorum.”
MAT: KİMLİĞİMİZ TANINSIN!
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Mat ise konuşmasında Avrupa’daki Alevi hareketinin 35 yıllık tarihini ve bu süre zarfında elde edilen kazanımları anlattı. Alevi haklarının Avrupa’da anayasal güvence altına alınması konusunda büyük mücadele verdiklerini belirten Mat, “Her yerde kimliğimizin tanınmasını, inancımızın anayasal güvence altına alınmasını ve Alevi çocuklarının, zorunlu din dersleriyle asimile edilmemesini istiyoruz” dedi.
Mat ayrıca, Avrupa’da Alevi hareketinin elde ettiği hakların sadece Alevilere değil, tüm inanç topluluklarına örnek teşkil ettiğini vurguladı. Hüseyin Mat, “Avrupa’daki Aleviler, anayasanın ‘din ve vicdan özgürlüğü, kişi hak ve özgürlükleri, eşitlik ilkesi’ gibi temel maddelerini hayata geçirtmiştir. Bu haklar, Avrupa devletlerinin bize bir lütfu değil, anayasal haklarımızın doğal bir sonucudur” diye ekledi.
Hüseyin Mat, Avrupa’da yaklaşık 1,5 milyon Alevinin yaşadığını ve Alevi topluluklarının, 14 ülkeyi kapsayan federasyon altında birleştiğini belirtti. Mat, “Almanya başta olmak üzere, Avrupa’nın birçok ülkesinde anayasal haklarını elde eden Aleviler, kamusal alanda tanınma ve din dersleri gibi konularda önemli adımlar atmıştır” dedi.
Hüseyin Mat, konuşmasında Kıbrıs’taki Alevilerin de benzer haklara sahip olabilmesi için anayasal güvence altında olmaları gerektiğini ifade etti. Mat, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Alevi kimliğinin anayasal metinler ile güvence altına alınmasını istiyoruz. Bu, Türkiye için de güzel bir örnek olacaktır” dedi.
“ALEVİ KİMLİĞİ KKTC’DE ANAYASAL METİNLERE ALINSIN!”
Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Mustafa Aslan da etkinlikte yaptığı konuşmada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, bakanlar, milletvekilleri ve sivil toplum örgütleri temsilcilerine hitap etti. Aslan, “KKTC Alevi Kültür Merkezi’nin kuruluşundan bugüne kadar emek veren tüm canlara teşekkür ediyoruz. Türkiye’de Aleviler, yok sayılan, inkâr edilen ve asimilasyon politikalarıyla zulüm gören bir inanç topluluğu olarak varlığını sürdürmeye çalışıyor. Bizler, Türkiye’deki Aleviler olarak laik, demokratik bir cumhuriyet ve eşit yurttaşlık talep ediyoruz. Alevilerin yaşadığı her toprakta sadece ve sadece eşitlik, adalet ve özgürlük istiyoruz. Kıbrıs’ta da Alevi kimliğinin anayasal metinlere alınıp güvence sağlanmasını istiyoruz. Bu, Türkiye için de güzel bir örnek olacaktır” dedi.
TATAR: ALEVİ TOPLUMUNA KARŞI DUYARLIYIZ!
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da gecede konuşma yaptı. Tatar, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti laik bir cumhuriyet olarak demokrasinin, insan haklarının, kardeşliğin, özgürlüğün ve insan sevgisinin her zaman en üst planda olduğu bir ülkedir. Alevi toplumunun hassasiyetlerine duyarlıyız ve bu hassasiyetlerin yerine getirilmesi için elimizden gelenleri yapacağız. 1974 öncesinde çok ezildik, acılar çektik. Ancak bugün, birlik ve beraberlik içinde geleceğe emin adımlarla yürüyoruz. Toplumunun haklarının korunması ve geliştirilmesi için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
YILDIRIM: EŞİT YURTTAŞLIK İSTİYORUZ!
Okmeydanı Cemevi Başkanı ve Baba Mansur Ocağı Piri Eren Yıldırım da etkinlikte konuşan bir diğer isim oldu. Yıldırım, “Dostumuzla beraber yaralanır kanarız, her nefeste aşk ile yaratanı anarız. Aleviliğin evrensel değerleri eşitlikçi ve barışçıl anlayışa sahip olmasıdır. Alevilik, kendimizle birlikte tüm dünya toplumları için laik, demokratik bir yaşamı savunur ve benimser” dedi.
Eren Yıldırım, Alevilikte ayrımcılık, şiddet ve baskının olmadığını belirterek “İnancımız, 72 millete bir gözle bakmayı gerektirir. Alevi toplumu, adaletli bir dünya düzeni kurma mücadelesindedir. Yaşadığımız her yerde eşit yurttaşlık istiyoruz. İbadethanelerimiz olan cemevlerinin resmen tanınmasını ve çocuklarımıza okullarda başka dinin öğretilmemesini istiyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından dernekte emeği geçenlere onur belgesi takdim edildi.
Resepsiyonun ardından cemevi bahçesinde düzenlenen konserde Kutsal Evcimen, Eren Boyraz, Birkan Sağlam ve Grup Ezman, ezgiler seslendirdi.
İsmail YILDIRIM/KIBRIS
Yoruma kapalı.