Alevi Haber Ajansi

Kılıçdaroğlu: Cumhuriyet’i demokrasiyle taçlandırmanın yolu adaletten geçiyor

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD Temsilciler Meclisi’nin Ermeni Soykırımını tanımasına tepki gösterdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında ABD Temsilciler Meclisi’nde Ermeni Soykırımı’nı tanıyan yasa tasarısının kabul edilmesine tepki gösterdi. “Tarihte yaşanan acı olayları günümüze taşıyıp onu siyaseten intikam alma aracı haline getirirseniz olmaz” ifadelerini kullandı.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkan bölümler şöyle:

Cumhuriyetimizin 96’ncı yılını görkemli bir şekilde kutladık. Elbette ki cumhuriyet kurulurken Gazi’nin başında “Egemenlik milletindir” ilkesi vardır. Bir sınıfın değil, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” demiştir ve milletin desteğini her ortamda istemiştir. Bunu yaparken de bütün mazlum ülkelerden destek görmüştür. Cumhuriyet’i kurduk ama onu demokrasiyle taçlandırmamız gerekiyor. Anayasa değişikliğiyle rejim değişmiş, Cumhuriyet’te geri adımlar atılmıştır. Madem “demokrasi” diyoruz, “millet en büyük güçtür” diyoruz, neden bazı durumlarda TC devletini seçimle gelen değil de atamayla gelen biri temsil ediyor? Bu durumun düzeltilmesi lazım.

ABD’NİN ERMENİ SOYKIRIMINI TANIMASINA TEPKİ

Amerikan Kongresi Temsilciler Meclisi’nde sözde Ermeni soykırımı ile ilgili bir yasa tasarısı kabul edildi ve önümüzdeki süreçte Senato’ya gelecek. Hiçbir ülke benim tarihimde acı olaylar olmamıştır diyemez ama tarih siyasetçilerden çok tarihçilerin işidir. Tarihte yaşanan acı olayları günümüze taşıyıp onu siyaseten intikam alma aracı haline getirirseniz bu olmaz.

Türkiye Cumhuriyeti, Rahmetli Ecevit döneminde Ermenistan’a çağrı yaptı, “Tarihçilerimiz bir araya gelip bu olayı incelesinler” dedi. Ama benim dediğimi yapmadın, ‘ben egemen gücüm, söylediğim alanın dışına çıkarsan intikam alırım bak Ermeni olaylarını tekrar gündeme getiririm’ derseniz bu doğru değildir.

6 Şubat’ta buna bezer bir olayda, Macron açıklama yaptığında ben grupta şunu demiştim: Geçmişte yaşanan acı olayların günlük siyasi hesaplara malzeme yapılması iki toplum arasında köprü kurulmasına yardımcı olmamaktadır. Yapılması gereken Türkiye ve Ermenistan halklarının ayrışmasını ortadan kaldıracak adımların ortadan kaldırılması ve yeni nesillerin barışçıl bir anlayış esasına dayalı bir biçimde geleceğe bakmasını sağlamak olmalıdır.

Bu duyarlılığı ilk kez dile getirenlerden biri de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. 1 Mayıs 1922’de TBMM’deki konuşmasında “Ermeni sorunu denilen ve Ermeni milletinin isteklerinden çok dünya kapitalistlerinin yararlarına göre çözülmek istenen sorun Kars Antlaşması’yla en doğru şekilde çözülmüş oldu. Yüz yıllardan beri dostluk içinde yaşayan iki halkın iyi ilişkileri memnuniyetle kuruldu” der. ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen tasarı umarım Senato’da kabul edilmez ve iki ülke ilişkileri bir çıkmaza sürüklenmez.

Amerika’nın ne olduğunu bilmeyen, siyaset yapmanın ne olduğunu bilmeyen bir Saray sosyetesi Türkiye’yi bu noktaya sürükledi. Amerika’da kuvvetler ayrılığı var ama siz bütün dış politikanızı Trump eksenli yürütüyorsunuz. Türkiye, kaybeden ülke olarak ortaya çıktı. Türkiye’ye uygulanacak olan ambargonun hiçbir sonuç doğurmayacağını buradan söylemek istiyorum. Herkes tarafından bu ambargonun reddedileceğini de söylemek isterim.

“TÜRKİYE’DE ADALET YOK”

Cumhuriyet’i demokrasiyle taçlandırmanın yolu adaletten geçiyor. Hukuk varsa, hak varsa demokrasi ile taçlandırırsınız. Türkiye’de adalet yok. En somut örneği Eren Erdem olayıdır. Tam 486 gündür hapiste. Tahliye edildi, ama başka bir mahkeme tutuklanmasına karar verdi. Gizli tanık, beyanlarını inkar etti. Dosyanın kapağını 5 aydır açmıyorlar. O yargıçlara sormak isterim, bu kadar vicdansızlık olur mu? Eren Erdem içeride kaldı diye hak hukuk adalet demeyecek mi, düşüncelerinden vaz mı geçecek?

“İŞÇİLER ARASINDA ÇİFTE STANDART UYGULAMAYIN”

Soma işçileri haklarını arıyorlar. “Kırıp dökmeyeceğiz, Ankara’ya kadar yürüyeceğiz” diyorlar. Sopayla, biber gazıyla karşılaşıyorlar. AKP’ye oy veren vatandaşların vicdanına seslenmek isterim. Soma faciasında kaç kişi hayatını kaybetti? Aradan yıllar geçti, bu işçilerin hakları hangi gerekçeyle verilmiyor?

Eskişehir’deki işçiler de hak arıyorlar, onlar da Ankara’ya yürümek istedi, onlara da cop, biber gazı. Bolu’da işten atılan işçiler vardı. Biz hiçbir işçinin işten atılmasını istemeyiz, bankamatik işçiler hariç. Onlar da yürümek istediler. Onlar da polis gözetiminde Ankara’ya kadar yürüdüler. Biz yürümesin demiyoruz ama Bolu’daki işçilere yapılanlarla Soma işçilerine ve Eskişehir’dekilere yapılanlar arasında dağlar kadar fark var. Birilerine sağladığın imkanları diğerlerine de sağla.

Bütün asgari ücretli kardeşlerime sesleniyorum; hâlâ sen gidip Erdoğan’a oy mu vereceksin? “81 bin lira ile geçinemiyorum” diyor, sen 2 bin lirayla geçinmeye çalışıyorsun. 2 bin 20 lira alan elektrik, doğalgaz, kira, dolmuş parası ödüyor ama Erdoğan bunların hiçbirini ödemiyor. Aylığı 74 bin liradan 81 bin liraya çıkıyor. Asgari ücretliye de “sana zam yaptık, ekonomi sıkıntıya girdi” diyorlar. Bu memleket kimin için, kimin çıkarları için yönetiliyor?

“İŞSİZLİK YOK DİYORLAR AMA İŞSİZ SAYISI 8 MİLYONU AŞTI”

“17 yıldır iktidardayız, ekonomide kriz yok, işsizlik yok” diyor AKP’li Konya milletvekili. 8 milyonu aştı işsiz sayısı. Üniversite mezunlarının neredeyse yarısı işsiz. Adamın dünyadan haberi yok, “İş beğenmiyorlar” diyor. Eminim bu milletvekilinin Konya’daki gazetelerden de haberi yok. Konya yeni haber gazetesi, 13 Eylül 2018’de, “Personel alımı için Konya İşKur önünde devasa kuyruk” başlığı var. Bunların vatandaşın çektiği sıkıntıdan haberi yok.

“İKTİDAR UZUN SÜRE IŞİD’E TERÖR ÖRGÜTÜ DİYEMEDİ”

Teröristlerin çok sayıda eylemlerini gerçekleştirdikleri bir yere döndü Türkiye. Bağdadi öldürüldü. Bütün dünya “IŞİD terör örgütünden kurtulduk” mu dedi, hayır. Unsurları var. Türkiye’de 76 ilde IŞİD’in örgütlendiğini biliyoruz. IŞİD’in en büyük eylemlerini Türkiye’de yaptığını biliyoruz. En büyük eylemlerini de Ankara Garı’nda yaptılar, 104 kişi öldü. Uzun süre iktidar “IŞİD terör örgütüdür” diyemedi. IŞİD terör örgütünden kaçan bir iktidarı vatandaşlara göstermek için bunları anlattım.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, o dönemin hükümeti kendi topraklarından Süleyman Şah Türbesi’ni kaçırıyor, IŞİD’e teslim ediyor. Dünyada kendi toprağını ve bayrağını, türbesini bir terör örgütüne teslim edip kaçan bir ülke var mıdır? Arkasından da kahramanlık edebiyatı yapıyorlar. IŞİD bizim topraklarımıza ayak bastığı anda orduyu gönderip derslerini verseydi bugün Orta Doğu’da çok farklı bir şey olacaktı. Konsolosluğumuzu basıyor, memurları esir ediyor. Ankara’da, Gaziantep’te, Niğde’de eylem yapıyor. En son toprağımıza el koyuyor. Bayrağımıza üç günlük süre veriyor. Ve sen gidip türbeyi kaçırıyorsun. Bunu bütün milletin bilmesi lazım. Olay sadece bu değil.

TRUMP’IN MEKTUBU İLE İLGİLİ SORULARI YİNELEDİ

Kendisine 7 soru sordum, “Sen bu mektubu neden kabul ettin” dedim. Beyefendi çok kızmış. Bu soruları kendim için sormadım, 82 milyon ve tarihimiz için sordum. O soruları tekrar soruyorum:

  • Hiçbir şekilde diplomatik teamüllere uymayan ve hakaret dolu ifadeler içeren bu mektubu ‘bu üslup kabul edilemez’ diyerek neden iade etmediniz?
  • Okuduğunuzda bu ifadeleri nasıl hazmettiniz? Neden ve hangi korku, endişe ve ruh haliyle bu mektubu kabul ettiniz?
  • Hakaretler içeren mektubu anında iade etmediğiniz gibi kamuoyundan da gizlediniz, neden?
  • Bu mektubu Amerikalılar kamuoyuna duyurmasaydı üstünü örtecek, sessiz mi kalacaktınız?
  • Hakaretler içeren mektubun üstünü artık örtemeyeceğinize göre, milletin onurunu nasıl kurtaracak ve bu yakışıksız üsluba Türkiye ve ABD arşivlerine girecek şekilde nasıl cevap vereceksiniz?
  • Türkiye Cumhuriyeti’nin şan ve şerefini korumak T.C. Cumhurbaşkanlarının anayasal görevidir. 82 milyonun huzurunda ettiğiniz yemini hatırlıyor musunuz?
  • Ettiğiniz yeminde bahsi geçen “namus ve şeref” kavramları sizin için neyi ifade etmektedir?”
Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak