İşsizlik sorununu Meclis gündemine taşıyan HDP’nin Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na “Ekim ayı işsizlik rakamları baz alındığında, bu işsizlerin kaçı KHK ile ihraç edildiği için ya da çalıştığı kurum KHK ile kapatıldığı için işsiz kalmıştır? OHAL koşulları işsizliği nasıl etkilemiştir” sorularını yöneltti.
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Türkiye genelinde artan işsiz sayısı ve işsizlik sorununu Meclis gündemine taşıdı.
Toğrul, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, AKP’nin yanlış politikalarının piyasaları derinden etkilediğini ve Türkiye ekonomisinin büyük bir krize sürüklendiğini belirtti.
Önergesinin gerekçesinde OHAL kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler ile binlerce kamu çalışanının kamudan ihraç edildiğini, kapatılan medya kuruluşları ile de yüzlerce basın emekçisinin işsiz kaldığını hatırlatan Toğrul, “Hükümetin politikalarını olumlu göstermek için yaptığı şüpheli değişikliklere rağmen TÜİK’in bile işsizlikteki artışı gizleyemediğini” belirtti.
TBMM’ye sunduğu önergede TÜİK’in işsizlik verilerine yer veren Toğrul, hükümetin her yıl çalışma hayatına katılan 900 bin kişiye istihdam yaratamadığını ve varolan çalışanların da işlerini kaybettiğini belirterek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na şu soruları yöneltti:
* İşsizliğin azaltılması için ne tür önlemler almayı planladınız ya da planlıyorsunuz? Bu önlemler arasında özel sektörü kapsayan kamu girişimciliğinin ve kamu istihdamının payı nedir?
* “Herkesin çalışması için, herkesin daha az çalışması” ilkesi doğrultusunda haftalık çalışma süresi gelir kaybı olmaksızın düşürülürse; uluslararası çalışma normları doğrultusunda herkese en az bir ay ücretli yıllık izin hakkı tanınırsa işsizlik oranlarının azalacağı matematiksel bir gerçektir. Bakanlığınız bu önlemleri almayı düşünür mü? Eğer düşünmüyor ise gerekçesi nedir? Ve neden?
* Sizce işsizlik oranlarının artmasının nedeni nedir? İller bazında; işgücüne katılma, işsizlik ve istihdam oranları kaçtır?
* İşsizlik Sigortası Fonu’nun yüzde kaçı işsizlik maaşına, yüzde kaçı doğrudan işsizliğin azaltılmasına yönelik çalışmalara, yüzde kaçı başka alanlara ayrılmaktadır? Varsa, bu alanlar nelerdir? Örtülü ödeneğe ya da kamu bankalarına bir aktarım yapılmış mıdır? Yapılmışsa bunun tutarı nedir?
* Ekim ayı işsizlik rakamları baz alındığında, bu işsizlerin kaçı KHK ile ihraç edildiği için ya da çalıştığı kurum KHK ile kapatıldığı için işsiz kalmıştır? OHAL koşulları işsizliği nasıl etkilemiştir?
* Hükümetiniz dönemi olan 2002-2017 yılları arasında işsizlik oranı yıllara göre oransal olarak nasıl değişmiştir?
* Hükümetinizin ekonomik politik çıkmazlarının sonucunda işsiz kaldığı için intihar eden kaç kişi vardır? İntihar sayısının yıllara göre oranı nedir?
* Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’de enflasyonun yüksek olduğunu belirterek işsizliğin artacağı uyarısı yapmaktadır. Sizce enflasyon artışı işsizlik rakamlarını ne oranda arttıracaktır?”
Yoruma kapalı.