PİRHA – KHK ile ihraç edildikten sonra mahkeme kararıyla işine geri dönen Mithat Tokur, şimdi de “sürgün” edildiğini öğrendi. Engelli yurttaş Tokur, “Gözdağı vermek istiyorlar ancak açıkça söyledim; gemileri yaktım. Yasalar ve hukuk çerçevesinde sonuna kadar direneceğim” diyerek verilen karara tepki gösterdi.
36 yıl boyunca memurluk yapan Mithat Tokur, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilmişti. Tokur, ihraç olmadan önce Türkiye İş Kurumu’nda şef olarak çalışıyordu.
Tokur, işine geri dönmek adına yıllarca verdiği hukuk mücadelesi sonuç vermiş, 25 Şubat’ta ise yeniden işbaşı yapmıştı. Mithat Tokur, şimdi yeni bir “yıldırma” politikası ile karşı karşıya olduğunu ifade ederek İş-Kur’un, “baskı ve zulüm’de sınır tanımadığını” ifade etti.
PİRHA’ya konuşan Mithat Tokur, İş-Kur yönetiminin, mahkemeye başvurarak “Emirleri idareden değil, örgütten alıyor” diye suçlamada bulunduğunu aktardı. İlgili mahkemenin, suçlamayı reddettiğini belirten Tokur, şimdi de evinden çok uzak bir semte “sürgün” edildiğini belirtti.
İŞ-KUR YÖNETİMİ, ISRARLA MEVCUT SENDİKAYI TANIMADI!
Mithat Tokur, söz konusu kararın ardından yürüme (Ortopedik) engelli olduğuna işaret ederek “Engellilik durumu devam ettiği sürece kurumlarca isteği dışında memurun yeri değiştirilemez” yasasını hatırlattı. İş-Kur yönetiminin, sendikal tercihler konusunda da baskı uyguladığını söyleyen Tokur şunları aktardı:
“Bordroda sendika aidatı kesilmemişti. Bizler işsizken sendikanın yatırdığı küçük meblağlarla ekmeğimizi aldık. Ben de bordroda sendika aidatını göremeyince hukuk servisine giderek ‘KESK üyesiyim ve istifa etmedim. Mart ayında aidatı ödemeyi atladınız Nisan’da bari bu ödemeyi kesin’ dedim. Bunun üzerine bana yeniden üye kayıt formu verdiler. Ben de ‘Sendikadan istifa etmedim. Mahkeme kararı da açık, eğer tereddüt ediyorsanız hukuka sorun’ dedim. Nisan bordrosunda sendika ödemesinin yine olmadığını gördüm. Bunun üzerine sendika aidatımın kesilmesi, hesaba yatırılması yönünde dilekçe sundum. Verilen olumsuz cevapla birlikte aynı tarihte tayin yazıldı. Yapılanın bir alt görev olduğunu da kendilerine belirttim.”
“GEMİLERİ YAKTIM, DİRENECEĞİM”
Mithat Tokur, önceki işyerine tek vasıta ile gidebildiğini ancak yeni görevlendirme yerinin evine çok uzak olduğunu da vurguladı. Tokur, sürgün kararına karşı mücadele yürüteceğini belirterek şunları söyledi:
“Şimdi iki araç değiştirmem gerekiyor ve çok da zamanımı alıyor. Ayaklarımdaki engelden dolayı bu adrese otobüsle, dolmuşla gidip gelmem sıkıntılı. Bunu bilerek yapıyorlar ve benim üzerimden yeni gelecek olanlara da gözdağı vermek istiyorlar. Engelli bireylerin kendi istekleri dışında tayininin yapılamayacağı yoruma dahi açık olmayan net bir madde ile belirtilmiş, ancak bunu bile bile yaptılar. Beni emekli olmaya zorluyorlar ama açıkça söyledim; gemileri yaktım. Yasalar ve hukuk çerçevesinde sonuna kadar direneceğimi söyledim.”
Eren GÜVEN/ANKARA
Yoruma kapalı.