Alevi Haber Ajansi

Kenanoğlu: Sansür Yasası’nın geçmesini muhalefete bağlayan yaklaşımlar doğru değil -VİDEO

PİRHA- HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, Meclis’ten geçen Sansür Yasası’na muhalefetin yeterince tepki göstermediği noktasında yapılan eleştirilere cevap verdi. Kenanoğlu, “Cumhur İttifakı’nın milletvekili sayısının fazla olması nedeniyle Sansür Yasası Meclis’ten geçti. Bu yasanın geçmesinin sorumluluğunun muhalefete yüklenmiş olması doğru değil” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Meclis’ten geçen ve bugün itibariyle Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Sansür Yasası’na muhalefetin yeterince tepki göstermediği, gündeme taşımadığı noktasında yapılan eleştirilere cevap verdi.

Muhalefet partileri olarak Meclis’teki görüşmeler sırasında eleştirilerini ve tepkilerini dile getirdiklerini kaydeden Kenanoğlu, Cumhur İttifakı’nın milletvekili sayısının fazla olması nedeniyle söz konusu yasanın kanunlaştığını belirtti.

“SANSÜR YASASININ GEÇMESİNİ MUHALEFETE BAĞLAYAN YAKLAŞIMLAR DOĞRU DEĞİL”

Sansür yasasının Meclis’ten geçtiğini ama hala tartışmalarının bitmediğini, bu tartışmaların bir yönünün de muhalefet açısından üzücü olduğunu söyleyen Kenanoğlu, şunları dile getirdi:

“Sansür Yasası’nın geçmesini muhalefete bağlayan bir takım paylaşımlara denk geldik. Bu yönde yapılan haberler var. Bu duruma insanlar çok da tepkisel bir durum sergiliyor. Bu konuda biraz bilgi aktarmak gerekiyor. Cumhur ittifakının minimum 201 milletvekili bulundurması gerekiyor ki görüşmeler devam edebilsin. Biz muhalefet partileri olarak ya karar yeter sayısı istiyoruz ya da yoklama istiyoruz. Bunları istediğimiz zaman orada en az iktidar partisinin 201 milletvekili bulundurması gerekiyor. 201’i tamamlamadıkları takdirde Meclis o gün için kapanıyor. Muhalefet olarak neredeyse sansür yasasının her maddesinde karar yeter sayısı istedik ya da yoklama istedik.

“MUHALEFET MİLLETVEKİLLERİ YETERLİ SAYIDA KATILIM GÖSTERDİ”

Şöyle bir paylaşım da vardı; CHP’den 40 milletvekili, HDP’den 15 milletvekili, İyi Parti’den de 15 milletvekili katıldı şeklinde. AKP’nin de yaklaşık 70 milletvekili vardı ve bu yasa Meclis’ten böyle geçti denildi. Bu paylaşım kesinlikle doğru değil. Normalde iktidar partisinin 201 milletvekili olması gerekiyor ki sayı çok daha fazlaydı. Biz özellikle HDP olarak bunlara çok dikkat ediyoruz. CHP’nin 134, HDP’nin 56. İyi Parti’nin 37 milletvekilinin tamamı orada olsa bile toplam sayı 227 yapıyor. Buna genel başkanlar, eş genel başkanlar, bacağı kırılan Habib Eksik ya da Meclis’e hiç gelemeyen Deniz Baykal’da dahil. Muhalefet milletvekillerinin tamamının katılması halinde 227’i bulunabiliyor. AKP ve MHP’nin o anda Meclis’te bulunan sayısı 227’nin üzerindeydi.

“SADECE MALİ KONULARDA ELEKTRONİK OYLAMA YAPILIYOR”

Bir diğer eleştiri de oylama neden elektronik olmadı ve neden el kaldırma yöntemiyle oldu bittiye getirildi şeklindeydi. Elektronik oylama rakamsal, mali konulardaki maddeler için yapılıyor. Onun dışında elektronik oylama yapılmıyor. El kaldırma yöntemi uygulanıyor. Bu sansür yasasında mali bir yükümlülük yoktu. Bundan kaynaklı olarak da elektronik oylama yapılmadı. Bu konu çok can sıkıcı bir şekilde ilerledi. Bu yasanın geçmesinin sorumluluğu muhalefete yüklenmiş durumda. Bu şekilde bir tartışma yürütülüyor, doğru bilgiye sahip olup eleştirilerimizi öyle yapalım.”

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak