Alevi Haber Ajansi

Kenanoğlu, iş kazaları ve meslek hastalıklarından hayatını kaybedenleri Bakan’a sordu

PİRHA – HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, iş kazaları ve meslek hastalıklarından ölenlerin sayısının her yıl artarak devam ettiğini, yeni bir İSİG yasasının çıkarılması gerektiğini belirtti. 

Türkiye’de iş kazaları ve meslek hastalıklarından ölenlerin sayısı her  yıl artarak devam ediyor. HDP İstanbul Milletvekili Kenanoğlu, iş kazalarının artmasını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a sordu.

3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü’nü hatırlatan Kenanoğlu, 2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Yasası’na rağmen Türkiye’de iş kazaları ve iş cinayetlerinin önlenemediğine dikkat çekti. İş kazalarından dolayı hayatının kaybedenlerin her yıl arttığını söyleyen Kenanoğlu, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi 2019 verilerine göre en az 1736 çalışan emekçinin iş kazalarında yaşamını yitirdiğini söyledi.

“İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ TAMAMEN TİCARİLEŞTİRİLMİŞTİR”

6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Yasası’nın tek başına iş kazaları ve cinayetlerini önlemek için yeterli olmadığını belirten Kenanoğlu, şunları belirtti:

“Sermayenin talepleri doğrultusunda ortaya çıkan serbestleştirme-özelleştirme, sendikasızlaştırma, taşeronlaştırma, esnek/ güvencesiz istihdam biçimleri, çalışma koşullarının ağırlığı, kadın, genç, çocuk emeği sömürüsü ile kayıt dışı istihdam, iş kazaları ve meslek hastalıkları sürekli artmaktadır.

Yürürlükteki İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası sorumlulukları işverenden çok uzmanlara ve hekimlere yüklemektedir. İşyeri hekimi, mühendis, teknik eleman, hemşire ve diğer sağlık personeline yönelik eğitim hizmetleri dışarıdan satın alma yoluyla ticarileştirilmiştir. İş güvenliği mühendisliği ile teknisyenlik, iş güvenliği uzmanlığı altında bir tutulmaktadır. Bu alanda özel kurumlara yetki tanınmasıyla mühendislik meslek örgütleri devre dışı bırakılmıştır.

Tam zamanlı iş güvenliği mühendisliği de dışlanarak, uzmanlar işverene bağımlı kılınmış yüzlerce eğitim kurumu ve binlerce OSGB kurulmasıyla İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği tamamen ticarileştirilmiştir. Bütün bunların sonucunda iş kazaları ve ölümlerde sürekli bir artış söz konusudur. Çocuk işçiliği ve mülteci işçilerin sağlıksız koşullarda düşük ücretlerle çalıştırılması da bu alanın sıkıntılı bir sorunu olarak karşımızda durmaktadır.”

“2019 YILINDA KAÇ İŞ KAZASI MEYDANA GELDİ?”

21 Mayıs 2018 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yasasının işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında meslek hastalıklarına, kazalara ve iş cinayetlerine yol açacak düzenlemelerin bulunduğunu belirten Kenanoğlu, Bakan Selçuk’a şu soruları yöneltti:

  • 2019 yılı içerisinde toplam kaç iş kazası meydana gelmiştir?
  • 2019 verilerine göre meslek hastalığına yakalananların sayısı kaçtır ve bunların kaçı yaşamını yitirmiştir?
  • Asıl sorumluluğun işverende olduğu dikkate alınarak kamusal denetim mekanizmalarının içinde olduğu insan odaklı yeni bir İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yasasının çıkarılmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?
  • Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi iktidar ve işveren ağırlıklı yapısından çıkarılarak sendikalar, üniversiteler, TMMOB, TTB`nin içerisinde olduğu bir yapı haline getirilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?
  • Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki 100`den fazla çalışanın bulunduğu sanayi işletmelerinde tam zamanlı iş güvenliği mühendisi çalıştırılmasının zorunlu hale getirilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?   (HABER MERKEZİ)

ali-kenanoglu.jpg

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak