PİRHA – Milletvekili Ali Kenanoğlu, yaşanan depremin ardından Hatay halkının talep ve kaygılarını aktardı. Bölgenin ranta kurban edilme riski taşıdığını vurgulayan Kenanoğlu, demografik yapının değiştirilmemesi gerektiğinin de altını çizdi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Maraş merkezli depremler nedeniyle büyük yıkıma uğrayan Hatay’da incelemelerde bulundu. Kenanoğlu, Asi Nehri kıyısında yaptığı aktarımda yıkımın bir hayli derin olduğunu ifade etti.
DEMOGRAFİK YAPININ KORUNMASI UYARISI!
Antakya ve Samandağ’da yoğun bir göçün söz konusu olduğunu belirten Kenanoğlu, demografik yapının bozulmaması konusunda uyarılarda bulunarak şu bilgileri paylaştı:
“Maraş bölgesindeki yıkımı görmüştük. Antakya’daki yıkım da oldukça felaket. Şehrin büyük bir kesiminde yıkım var ve şehir kullanılamaz durumda. Arama-kurtarma faaliyetleri bitirilmiş durumda. Şu anda kimi yerlerde enkaz kaldırma çalışmaları yapılıyor. Şehrin önemli bir kısmı bölgeyi terk etmiş durumda. Özellikle Mersin’e göçün yoğun olduğu biliniyor ama kalanlar da bu şehirde yaşantısını sürdürmek istiyorlar. Hatay’ın bir bütün olarak bir rant alanına dönüştürülmesini istemiyorlar. Burada hem demografik hem de kültürel yapının korunmasına yönelik talepler var. Komple şehrin tekrardan kurulması gerekiyor.”
“KONTEYNERLERİN TEMİN EDİLMESİ LAZIM”
Samandağ ilçesindeki son durumu da paylaşan Ali Kenanoğlu, diğer ilçelerde olduğu gibi Samandağ’da da büyük bir yıkım olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:
“Tabii burada insanların söylediği, ilk iki gün herkesin kaderine terk edilmiş olması burada da dile getiriliyor. Özellikle can kaybının yarı yarıya indirilebileceğini, iki gün boyunca insanların enkaz altından seslerinin geldiğini ancak hiçbir yardım ekiplerinin kendilerine ulaşmadığını, dolayısıyla da o insanların kurtarılabilme imkanları varken kurtarılamadıklarını söylüyorlar. Şu anda burada da enkaz çalışmaları yürütülüyor. Belli bir sayıda insan burayı da terk etmiş durumda. Ama gidenlerin geri döneceklerine dair bir umut da var. Halkın, belediyenin organizasyonu ile burada bazı ihtiyaçlar gideriliyor. Ancak halen daha çadır ihtiyacının olduğu ifade ediliyor.
Bütün deprem bölgelerinde çadırdan öte evlerin yapılana kadar kalınabilecek konteynerlerin temin edilmesi lazım. Antakya’da olduğu gibi Samandağ’da da insanlar buraların rant haline dönüştürülmemesi gerektiğini söylüyorlar. Bununla birlikte diğer taraftan demografik kültürel yapı ile oynanmaması ve göç eden insanların buraya dönebilecekleri koşulların oluşturulmasını istiyorlar.”
PİRHA/HATAY
Yoruma kapalı.