PİRHA- HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Enerji Piyasası ve Maden Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair TBMM’ye sunulan kanun teklifinin komisyon toplantısında konuştu. Kenanoğlu, cemevlerinin de, Elektrik Piyasası Kanunu’nun geçici 6. maddesinin 3. fıkrasında yer alan cami, mescit, kilise, sinagog, havranın yanına ibadethane olarak eklenmesi ve bu kanundan faydalanması gerektiğini belirtti.
Enerji Piyasası ve Maden Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair TBMM’ye sunulan kanun teklifinin komisyon toplantısında HDP grubu adına İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu konuştu.
Kenanoğlu, kanun teklifinde cemevlerinin ibadethane olarak sayılmamasına vurgu yaparak, kanun teklifinde cemevlerinin de yer alması ve ibadethanelere sağlanan ayrıcalıklardan yararlanması gerektiğini ifade eti.
Kenanoğlu şöyle konuştu:
“Çok ciddi bir şekilde Alevilerin ibadethanesi olan cemevlerinde, elektrik meselesinden dolayı çok ciddi sorunlar yaşanmakta ve bu konu mahkemelik olmakta. 2003 yılında İmar Kanunu’nda bir yerin imarı planlanırken camii yeri ayrılır denilmekteydi. Daha sonra yapılan değişiklikle cami yerine ibadethane tanımı getirildi. Ancak bu değişiklikten önce 2002 yılında Bakanlar Kurulu kararı enerji aboneliği ile ilgili yerleri tarif ederken ibadethanelerin tanımını yaptı. Burada ibadethane yerleri cami, mescit, kilise havra olarak belirlendi. Cemevleri bu tanımın içine sokulmadı. 14 Mart 2013 tarihli ve 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun geçici 6. maddesinin 3. fıkrasında yer alan cami, mescit, kilise, sinagog, havra vb. ibadet şeklinde değiştirilip buraya cemevinin de eklenmesi gerekmektedir. Yani buraya cemevi eklenmediği sürece, cemevleri bu kanundan faydalanmıyor. Bu durum hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne hem de Danıştay’a kadar gitti. Alevi kurumları götürdü. Ve davalar kazanıldı. Bütün bunlara rağmen hala bu kararlar işletilmiyor. Buradan kaynaklı hala Alevi toplumu ve cemevleri böyle bir sorunu yaşamaya devam ediyorlar.”
PİRHA/ ANKARA
Yoruma kapalı.