PİRHA – Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, YKS ve TYT/AYT sınav sonuçlarında öğrencilerin yaşadığı başarısızlığın araştırılması için Meclis’e bir soru önergesi verdi. Önergede, “Acaba başarısız olanlar bu sınavlara giren öğrenciler mi yoksa verilen eğitimin kalitesinden sorumlu olan Milli Eğitim Bakanlığı mıdır?” ifadeleri yer aldı.
HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, 31 Temmuz 2018 tarihinde açıklanan YKS ve TYT/AYT sınavlarında öğrencilerin başarısız oluşuyla ilgili bir soru önergesi verdi.
Eğitim sisteminin öğrencileri başarısızlığa ittiğine dikkat çeken Kemalbay, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:
1- Bu başarısızlığın ortaya çıkmasında sınav sisteminde ani değişikliklere yol açan Cumhurbaşkanı’nın müdahalelerinin etkisi ne düzeyde olmuştur?
2- Acaba başarısız olanlar bu sınavlara giren öğrenciler mi yoksa verilen eğitimin kalitesinden sorumlu olan Milli Eğitim Bakanlığı mıdır?
3- Bu başarısızlık dolayısıyla Bakanlık bürokrasisi içinde sorumluluğu üstlenerek istifa eden olacak mıdır?
4- Bugün eğitim sistemindeki çöküş; iktidara geldiğiniz yıllarda sizin de bizzat paydaşı olduğunuz, dönemin Milli Eğitim Bakanı’nın “öğrencilerimizi kuantum çağına taşıyacağız” şeklinde lanse ettiği, yapılandırmacı eğitim felsefesine dayanan müfredat değişikliklerinin sonucu değil midir? Bu konuda özeleştiri vermeyi düşünüyor musunuz?
5- Yeni branş öğretmenleri adaylarının KPSS sınavında kendi alanlarında başarısız olmalarının sebebi nedir? “Buralardan solcu öğretmen yetişiyor” diye kapatılan öğretmen okulları sonrasında YÖK’e bağlı kurumlarda ne derece başarılı bir öğretmenlik eğitimi verilebildiğine dair istişare yapılmakta mıdır?
6- Sahibi olduğunuz okullarda yetişen öğrenciler bu sınavlarda ne derece başarılı olabilmiştir?
7- 16 yıldır iktidarda olan bir parti olarak AKP’nin eğitim konusundaki başarısızlığı, öğrencinin yetenek ve yaratıcılığını geliştirmek yerine, tutucu, otoriter ve ataerkil değerleri öne çıkaran, tek din ve tek doğru ekseni üzerine oturtulan, kendine itaat edecek nesiller yaratma arzusundan, okullaşma politikasından, öğretim programlarını oluşturmaya, öğretmen yetiştirme sisteminden, öğretmenlerin hak gasplarına, demokratik ve evrensel değerlerin yok sayılmasından, iktidarın yürüttüğü toplum mühendisliğine gibi faktörlerin sonucu olduğunu düşünüyor musunuz?
8- “Allah bizi eğitimlilerin şerrinden korusun” anlayışı bu başarısızlığın neresinde durmaktadır? İmam Hatip Liselerine daha çok öğrenci girmesini neredeyse en temelli öncelik olarak gören bir eğitim anlayışı milyonlarca gencimizi geleceğe sağlıklı bir biçimde hazırlayabilir mi?
9- OECD Eğitim direktörlüğüne bağlı PISA’nın, Öğrencilerimizin , fen öğrenme isteği, fen öğrenmekten aldıkları zevk ve fen ile ilgili faaliyetlere katılım bakımından dünyada ilk onda yer aldığını belirtmesine rağmen, MEB, fen alanında ve genel olarak PISA’da başarı gösteren fen, sosyal bilimler ve Anadolu liselerinin değil, düşük başarı gösteren meslek okullarının ve imam hatiplerin sayılarını arttırmasının nedeni nedir?
(HABER MERKEZİ
)
Yoruma kapalı.