Kazdağları’na yapılmak istenilen Yenice Çırpılar Termik Santrali Projesi, bölgedeki doğal yaşam alanları ile beraber içme suyu havzalarını ve tarımsal üretimi tehdit ediyor.
Ekoloji örgütleri, herkesi projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’yla ilgili kararın verileceği 11 Ocak’taki İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısına itiraz etmeye çağırıyor.
65 MUHTAR İTİRAZ ETMİŞTİ
Daha önce projeden zarar görecek Agonya Ovası’ndaki 72 köy muhtarının 65’inin imzaladığı itiraz dilekçeleri sayesinde 3 Şubat 2016’da yapılması planlanan İDK toplantısı Çevre Bakanlığı tarafından resmi bir gerekçe gösterilmeden ileri bir tarihe ertelenmişti.
Ardından, 23 Mart 2016’da Ankara’da gerçekleştirilen İDK’da ise itirazlar dikkate alınmış ve saptanan eksiklerin giderilmesi için firmaya süre verilmişti.
Taşzemin İnşaat Madencilğin Çanakkale Yenice İlçesine bağlı Çırpılar Köyü’nde, kurmak istediği santralin toplam kurulu gücü 200 megavat olacak, yılda 3,5 milyon kömür tüketecek ve 90 adet futbol sahası büyüklüğünde bir alan 465 bin ton külün depolanması için kullanılacak.
İÇME SUYUNUN YANINA YAPILMAK İSTENİYOR
Santral Kaz Dağları’ndan doğan ve Agonya Ovası’nın bitkisine, hayvanına, insanına bereket dağıtan, akabinde Gönen Barajı’na dökülüp Bandırma Halkına içme suyu olan Yenice Gönen Çayı’nın 1-2 km yanına yapılmak isteniyor.
Bölgede yaklaşık 25.000 kişi yaşıyor, 60 bin dönüm arazide tarım ve hayvancılık yapılıyor.
BÖLGEDE İÇME SUYU SIKINTISI YAŞANIYOR
Agonya Ovası’nda dünyaya ün salan, adını Yenice’nin Kırmızı Biberi diye tanıtan Kapya Biber ve hayvan besi yemi olan mısır Amerika ve Avrupa’ya ihraç ediliyor.
Yörede ayrıca orman ürünleri sanayii de mevcut. Akçakoyun ve Kalkım çileği, kirazı da marka olmuş ürünler. Tarımın önemli geçim kaynağı olmasından dolayı, bölgede içme ve sulama suyu sıkıntısı yaşanıyor.
TOPLAMDA 18 SANTRAL OLACAK
Çırpılar Projesi bölgede yapılmak istenilen projelerden sadece bir tanesi. Çanakkale’de şu anda zaten çalışmakta olan 3 tane ve inşaat haline olan 2 tane kömürlü termik santral ve başta Biga yarımadası olmak üzere Çanakkale’ye yapılması planlanan 13 tane daha kömürlü santral bulunuyor.
Uzmanlar bütün santrallerin kümülatif olarak oluşturacağı hava kirliliğinin önemli hastalıklara yol açabileceğini belirtiyor.
İda Dayanışma Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Yeşil Yenice Dayanışması, Yuva Derneği, 350 Ankara herkesi itiraz dilekçesini buradan indirerek ilgili Bimer başvurusunu yapmaya çağırıyor.
Yoruma kapalı.