Alevi Haber Ajansi

Kayıp aileleri: Bu acıya nasıl dayanılır?-VİDEO

PİRHA – Şubat 2019’dan günümüze dek kayıt dışı gözaltına alındıktan sonra kendilerinden haber alınamayan 6 kayıp vakası ile ilgili aileler ile sivil toplum örgütleri basın toplantısı düzenledi. Yapılan açıklamada “15 Temmuz sonrasında işkence ve kötü muamelelerin arttığına dikkat çekilerek “Zorla kaçırma ve kaybetme vakalarında ciddi artışlar var” denildi.

Ankara Tabip Odası, İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ile yakınlarını kaybeden çok sayıda yurttaş Ankara’da basın toplantısı düzenleyerek “Artık sesimizi duyun” dedi.

Şubat 2019’dan bu yana kayıt dışı gözaltına alındıktan sonra ve kendilerinden haber alınamayan 6 kayıp vakası ile ilgili aileler, basın toplantısı yaparak 15 Temmuz sonrasında işkence ve kötü muamelelerin arttığına dikkat çekti. Zorla kaçırma ve kaybetme vakalarında artış olduğunu dile getiren İHD Genel Sekreteri Osman İşçi, “Sorumluların, gerekli biçimde soruşturma yapması gerekir. Çağrımızı yineliyoruz; kişilerin akıbeti ortaya çıkarılsın. Doksanlardaki kayıpların akıbeti açıklanamadığı için bugün de benzer vakalar yaşanıyor” dedi.

“YASADIŞI UYGULAMAYA SON VERİLMELİ”

Kurumlar adına ortak basın metnini okuyan İHD Ankara Şube Başkanı Nuray Çevirmen, “Kaçırma ve kaybetmelere karşı sesimizi birlikte yükseltelim” diyerek şunları söyledi:

“Kişi özgürlüğü ve güvenliğinden yoksun bırakacak bir şekilde tehdit, baskı ve zorla kaçırma eylemini gerçekleştiren kişiler ve görevliler işkence ve kötü muamele yasağını ihlal ederek suç işlemekte olduklarını, tüm bu hak ihlalleri sonucunda ilgili yasa ve sözleşmelerle cezai müeyyideye maruz kalacaklarını bilmelidir ve bu yasadışı uygulamaya son vermelidirler.

Zorla kaçırılma ve kaybetme tehlikesi altında olanlar ve bu uygulamaya maruz kalan kişiler ve yakınları gerekli olan tüm girişimlerde bulunmalı, bundan çekinmemeli ve hukuki sürecin takipçisi ve şikayetçisi olmalıdır.

Cumhuriyet Savcılıkları, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, İç İşleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Valiliklerin İnsan Hakları Kurulları, bu hak ihlalleri ile ilgili takibi yapmalı, etkin bir adli ve idari soruşturma yürütmeli, hak ihlalini yapan görevliler hakkında yasal cezai işlemler gerçekleştirmeli ve kaçırılan şahısların can güvenliği sağlanarak bu kayıtdışı gözaltı işlemine son verilmelidir.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan Kolluk Gözetim Komisyonu BM ve AB kriterlerine uygun biçimde faaliyete geçmeli, kolluğun hesap verebilirliğini sağlamalıdır.

Güvenlik ve istihbarat birimleri faaliyetlerini hukuka uygun bir biçimde sürdürmeli, kişilerden baskı ve tehdit yöntemleriyle delil elde etme yönteminden vazgeçmelidir. TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, alt komisyon kurarak istihbarat örgütlerinin yasa dışı faaliyetleri konusunda araştırma yapmalıdır.

Barolar, İnsan Hakları Kurumları, Sivil Toplum Kuruluşları ve kamuoyu bu olaylara karşı gerekli hassasiyeti göstererek, bu konuda duyarlılık oluşmasına ve kişi güvenliği ve özgürlüğünden mahrum bırakma fiillerine son verilmesini sağlamaya çalışmalıdır.”

“BU ACIYA NASIL KATLANILIR?”

Ailelerin de söz aldığı toplantıda konuşan Aycan Kaya, birçok başvuruya rağmen eşi Özgür Kaya hakkında hiçbir inceleme başlatılmadığını anlatarak, “Çocuklarıma cevap dahi veremiyorum. Bu şekilde kaçırmayla ne amaçlanıyor? Cumartesi ailelerinden bir kadınla görüştüm. 23 yıl önce babasını kaybetmiş. Bu acıya nasıl katlanılır? Eşim suçluysa yargılansın ve cezasını çeksin. Zor durumdayız. Çocuklarımın vatanına düşman olmasını istemediğim işin durumu onlardan saklıyorum” dedi.

“ARTIK SABIR DA KALMADI”

Zorla kaçırılan isimlerden Erkan Irmak’ın eşi Nilüfer Irmak da 138 gündür arayış içerisinde olduklarını söyleyerek, “Eşim tartaklanarak kaçırıldı. Nerededir bilemiyorum. 138 gün oldu ve belirsizlik bizi çok yıktı. Artık sabır da kalmadı. Yetkililer artık ufacık da olsa haber versinler. Aylardır uyuyamıyorum” dedi.

“PEŞLERİNİ ASLA BIRAKMAYACAĞIM”

Kayıp ailelerinden Sümeyye Yılmaz ise eşi Mustafa Yılmaz’ın 19 Şubat’ta siyah bir Transporter marka araç ile kaçırıldığını söyleyerek şöyle devam etti:

“Hiçbir yerden haber alamadım. Hayatta mı değil mi onu dahi bilmiyorum. Başkentte bir insan kaçırılıyor, birçok delil sunmama rağmen ‘eşin evi terk etti’ cevabını veriyorlar. Bunu yapanların peşini asla bırakmayacağım. Etkin soruşturma yapılmadığını düşünüyorum. Artık belirsizliği beklemekten yoruldum. 2 yaşındaki kızım evde baba diyerek sayıklıyor.”

“HİÇBİR KURUM OLANLARI YALANLAYIP REDDETMEDİ”

Mağdur ailelerden Selda Ugan da eşi Yasin Ugan’ın 142 gündür kayıp olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

“Başına çuval geçirilip, elleri kelepçelenerek kaçırıldı. Hiçbir kurum bunları yalanlayıp reddetmedi. 11 ve 15 yaşındaki çocuklarımızın önünde oldu. Yetkililerin hiçbir soruşturma yapmamasını kabullenemiyorum. Çocukların ruh hali çok kötü. Bir şeylerin hesabı sorulmayınca tekrarları oluyor.”

PİRHA / ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak