PİRHA- ‘Kıdem tazminatı ve emeklilik hakkı gaspına’ yol açacağı belirtilen ‘esnek çalışma’ teklifi geri çekildi. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, yasa teklifinin sadece rafa kaldırıldığını yeniden Meclis gündemine getirileceğine işaret etti. Kaya, Covid-19 sürecinde sendikaların taleplerinin de ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
AKP, Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’in ‘kıdem tazminatı ve emeklilik hakkı gaspına’ yol açacağı gerekçesiyle karşı çıktığı 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar için ‘esnek çalışma’ teklifini geri çekiyor.
İstihdam teşviki ve borç yapılandırma düzenlemelerini de içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nden, esnek çalışmaya ilişkin maddeler çıkarılacak.
Kararda, işçi konfederasyonlarının iktidar ve muhalefetle geçen haftadan beri yürüttüğü müzakereler etkili oldu.
CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, yasa teklifinin sadece rafa kaldırıldığını yeniden Meclis gündemine getirileceğine işaret ederek şunları söyledi:
“AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş’un esnek çalışmaya ilişkin 33 ve 37’nci maddelerin tekliften çıkarılmasına ilişkin kararı açıklarken “…bu iki maddeyi daha detaylı çalışmak üzere metinden çıkaracağız…” demesinden anlıyoruz ki yasa teklifi sadece rafa kaldırılıyor, uygun bir zamanda yeniden Meclis gündemine getirilecek. Sayın Mehmet Muş’a buradan sesleniyorum; işçiler ve emekçiler fabrikalardan, tarlalardan, çalışma alanlarından, sokağa çıkıyor. Bu ayağa kalkış, emeğin en yüce değer olduğunu bilenlerin bilmeyenlere haykırışıdır. Duyun bu sesi! Emekçilerin haklarını gasp etmek için puslu havaları beklemeyin!”
Kaya, Covid-19 sürecinde sendikaların şu taleplerinin de ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi:
1. İşçi sendikaların Covid-19 salgını sürecinde “İşsizlik Sigortası Fonundan yararlanma koşullarının işçi lehine genişletilmesi teklifi hayata geçirilmelidir.
2. İşsiz kalan işçiyi desteklemek amacıyla kurulan “İşsizlik Sigortası Fonu” işvereni desteklemek için kullanılmamalıdır.
3. İşsizlik Fonu işverene peşkeş çekilmemelidir. İşsizlik Fonundan yararlanma koşulları işçinin lehine esnekleştirilmelidir.
4. İşsizlik Fonundan yararlanma koşulları, işverenin SGK’ya bildirim koduna bağlı olmamalıdır.
5. Ücretinden İşsizlik Fonuna kesinti yapılan her işçi, işsiz kaldığında işsizlik fonundan koşulsuz yararlanmalıdır.
6. Asgari ücret vergi dışında bırakılmalıdır.
7. Ücretiyle geçinenler için vergide adalet sağlanmalıdır.
8. Covid-19 süresince temel gıda maddelerinden vergi alınmamalıdır.
9. Su, doğalgaz ve elektrik faturalarında asgari ücret ve altında ücret alanlarla, işsizlere indirim yapılmalıdır.
PİRHA/ ANKARA
Yoruma kapalı.