PİRHA-Sivas Katliamı davasının zaman aşımına uğratılarak düşürülmesine ilişkin tepkiler büyüyor. Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, “30 yıldır boş kalan sanık sandalyesini, AKP hukuku bugün zaman aşımı ile doldurdu… Bu kararla devlet, Alevilerin yeni Sivaslar yaşamasının önünü açtı, katilleri ve katliamı akladı” diyerek karara tepki gösterirken, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın da, iktidarın süreklileştirdiği cezasızlık politikasının insanlık suçlarında da devam ettiğini söyledi.
Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993’te 33 aydının yakılarak öldürülmesine ilişkin davada mahkeme heyeti davanın düşmesine karar verdi. Savcı, 30 yıllık olağanüstü zaman aşımı süresinin 2 Temmuz’da dolduğunu söyleyerek üç firari sanık hakkında zaman aşımı uygulanarak davanın düşmesini talep etmişti.
Alevi kurumları, siyasi partiler, milletvekilleri ve hak savunucuları başta olmak üzere toplumun büyük bir kesiminden karara ilişkin tepkiler yükselirken, sosyal medyada da karara karşı tepkiler çoğalıyor.
“İNSANLIK SUÇLARINDA ZAMAN AŞIMI OLMAZ”
Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, “30 yıldır boş kalan sanık sandalyesini, AKP hukuku bugün zaman aşımı ile doldurdu… Bu kararla devlet, Alevilerin yeni Sivaslar yaşamasının önünü açtı, katilleri ve katliamı akladı” diyerek karara tepki gösterirken, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın da, “Sivas Katliamı davası zaman aşımına uğratıldı. İktidarın süreklileştirdiği cezasızlık politikası, insanlık suçlarında da devam ediyor. Katliam hükümlüsünün Cumhurbaşkanı tarafından ‘affedilmesi’ mahkemeye yönelik bir mesaj, mahkeme heyetine verilen bir talimat niteliğindeydi. İnsanlık suçlarına ortak olan ne bu mahkeme heyetini, ne de iktidarın bu uygulamalarını asla unutmayacağız” ifadelerini kullandı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Eren Kesin davanın düşürülmesi üzerine, “İnsanlığa karşı suçlarda zaman aşımı olmaz. Ankara JİTEM davasından sonra şimdi de Madımak davası. Belli ki ‘gözbebeklerini’ korumaya devam ediyorlar!” diye belirtti.
Paylaşımında insanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımı olmayacağına vurgu yapan Okmeydanı Cemevi post dedesi Eren Yıldırım da şu paylaşımda bulundu:
“Madımak Katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz. İnsan yakmanın zaman aşımı olmaz, çocukları yakmanın, 12 yaşında Koray’ı, 15 yaşında Menekşe’yi yakmanın zaman aşımı olmaz.
Bu ülkeyi yönetenlerden, yargının düşürüldüğü durumdan, vicdanları kuruyanlardan tiksiniyorum. Canlı canlı insan yakanların davası zaman aşımı gerekçesiyle düşürüldü. Katliamın ateşi yüreklerde sönmemişken alınan bu karar ne adalete, ne insanlığa, ne de vicdana sığar. Şu unutulmamalıdır ki; Bizler bu davanın peşini bırakmayacağız. Bizlerin çocuklarımıza bırakacağı en büyük miras bu davanın takibidir. Çünkü bu dava insanlık davasıdır. Biz Aleviler yakanları da, aklayanları da affetmeyeceğiz. Onlar, katilleri affedebilir, ancak halkın vicdanında asla affedilmeyeceklerdir. Biz bu davayı ulu divana bırakmayacağız. Er ya da geç gerçek failleri ile birlikte adaleti tecelli edeceğiz.”
Sanatçı Mazlum Çimen, “Beklenen oldu.. Sivas Madımak Katliamı davası zaman aşımından dolayı düştü. Düşündüm de dava sanıklarının yerinde olsam ki lanet olsun, madem öyle, bunca zaman gereksiz yere yatmaktan tazminat davası açarım..!!!” derken, Yazar Ayfer Karakaya ise, “Sivaslı Alevi bir ailenin çocuğu olarak Sivas Katliamı hayatımın en büyük travmalarından biri oldu. Aleviliği merak etmeme ve Alevi tarihi ile ilgilenmeme neden olan olaydır bu katliam. Bugün itibariyle Sivas davasında zaman aşımı kararı çıktı! Adaletiniz batsın!” dedi
İnsan hakları savunucusu Akın Birdal, “Zaman aşımı nedeniyle Madımak davası düşürüldü. Bir halkın kimliğine, kültürüne düşmanlığın en karanlık saldırısı sözde gündemden kaldırılacak. İnsanlığa karşı işlenmiş bir suçun ne zaman aşımı, ne de belleklerdeki yeri unutturulamaz ve unutulmayacak. Madımak Canlara Saygı İle…” mesajını paylaştı.
1993’te Sivas’ta katledilen şair Metin Altıok’un kızı siyasetçi Zeynep Altıok, “Sivas Katliamı davası zaman aşımı kararı bugün bizi yönetenlerin hukuka başvurmaksızın afla salıverdiği katillerin kaçak olanlarını hukuk olan ülkelerde özgürleştirebilmek ve korumak için bir uygulamadır. Orta çağ hukukunun teşvikle sokağa salıvermesidir. Yani vahşinin beğenmediğini cezalandırma hakkına hukuki meşruiyet tanınmıştır. Şu ya da bu nedenle kendisini tahrik edeni, kendi istediği gibi cezalandırma, katletme özgürlüğüdür. Zaten bugün kadın cinayetleri, çocuk istismarı, nefret suçları da bu nedenle önlenememekte artmaktadır” ifadelerine yer verdiği bir açıklama yayınladı.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.