Roboski (Robozik) İçin Adalet Yeryüzü İçin Barış Derneği’nin (Roboski-Der) önce faaliyetleri durduruldu, sonra dernek, 679 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatıldı.
Diyarbakır, Dicle Kent bulvarı üzerindeki bir parkta bulunan Roboski anıtı, dört gün önce yerinden kaldırıldı.
Ardından iki gün önce derneğin masa, sandalye ve bilgisayar gibi eşyalardan mütevellit “mal varlığına” el konuldu.
Roboski-Der Başkanı Veli Encü ile Roboski katliamından bu yana yaşananları ve son gelişmeleri konuştuk.
Kendisi de “örgüt propagandası” suçlamasıyla yedi gün gözaltında tutulan Encü, “Roboski katliamında yakınlarını yitiren 8 ila 15 yaş arasındaki çocuklar için sanatsal rehabilitasyon çalışmaları yaptıklarını, o çalışmalarda kullandıkları boya gibi malzemelere ve çocukların yaptıkları resimlerine de el konulduğunu” anlattı.
Halen tutuklu bulunan, katliamda 11 yakının kaybetmiş olan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Ferhat Encü de bugün Cizre 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SESBİS) ile katılacak.
“Ödünç yazıcıyı bile alıp götürdüler”
10 Ocak’ta Roboski-Der’e jandarma eşliğinde giden Dernekler Şırnak İl Müdürlüğü görevlileri, derneğin malvarlığına el konuldu.
Encü, “‘Tüm malvarlığı’ dediğimiz de kitaplarla, masa-sandalye zaten” diyor:
“Kitaplarımızı, kitap raflarını, bilgisayar ve televizyonumuzu aldılar.
“Paramız olmadığı için yazıcı alamamıştık, bir arkadaşımızın ofisindeki yazıcıyı ödünç almıştık, ona de el koydular. Yazıcının demirbaş listesinde olmadığını, başkasına ait olduğunu söyledik ama dinlemediler.
“Bir de en önemlisi, katliamda ağabeyini kaybeden 8 ila 15 yaş arasında çocuklar için rehabilitasyon çalışması yapılıyordu. Çocuklar için boyama kitapları, boyalar alınmıştı. Hem bunlara hem de kendi emekleriyle yaptıkları resimlere el konuldu.
Encü, el konulan eşyalardan birinin de, hayatını yitiren 34 kişinin ailelerinin fotoğraflarının bulunduğu kitap olduğunu ekledi, “Ne hukuka ne insanlığa sığar bu yaptıkları” dedi.
“Anıttan neden rahatsız oldular ki?”
Ya Diyarbakır’daki Roboski anıtı?
Veli Encü, “anıtın neden kaldırıldığına dair açıklama bekliyoruz” dedi.
Diyarbakır’da Kayapınar Belediyesi’ne atanan kayyım, Dicle Kent bulvarı üzerindeki parkta bulunan Roboski Anıtı ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde bulunan insan başlı aslan heykellerini 8 Ocak’ta kaldırtmıştı. Belediye konuyla ilgili açıklama yapmadı.
Anıtta, ortasında ellerini havaya açmış bir kadın, çevresinde ise bombaları simgeleyen figürler ve öldürülen 34 kişinin isimleri bulunuyordu. Kayapınar Belediye Meclisi’nin 2013 Ağustos ayı toplantısında alınan karar ile anıt buraya konulmuştu.
Veli Encü, bu konuyla ilgili de şunları söyledi:
“Abıtın kaldırıldığını sosyal medyadan öğrendik, çok üzüldük. Acımıza hakaret edildiğini hissettik. Ölenlerin isimlerinin işlendiği mermerler de parçalanmış. O anıtta sadece bir annenin isyanı var, neden rahatsız oldular ki?
Roboski tweet’lerinden gözaltı
Veli Encü 25 Aralık 2016’da gözaltına alınmış, yedi gün gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılmıştı.
TIKLAYIN – ROBOSKÎ ANMASI ÖNCESİ ROBOSKÎLİLERE GÖZALTI
“Terör örgütü propagandası” ile suçlanan Encü, neden gözaltına alındığını da şöyle anlattı:
“Yazdığım tweet’lerden gözaltına alındım. İlki, “Roboski katliamı beşinci yılında” diye yazdığım bir tweet. Tweet’te anma yapan ailelerin de fotoğrafı vardı. Onu bile dosyaya koymuşlar.
“Bir de 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde ‘Katillerin korunduğu bir ülkede insan hakları aranmaz’ diye yazmıştım. Bu sebeplerle ‘örgüt propagandası ile suçlandım.”
TIKLAYIN – HDP ŞIRNAK MİLLETVEKİLİ ENCÜ TUTUKLANDI
“Ferhat Encü’nün neden tutuklandığı da çok açık. Suçlamalardan biri, taziyeye giden Uludere Kaymakamına yapılan saldırı. O olayı biz de hiç tasvip etmedik, çok üzüldük. Ama dvelet katledenleri yargılamak yerine, bunun peşine düştü. 34 insanı görmezden geldi.”
“Beş yıldır sadece adalet talep ettik”
Kendisi de katliamda 11 yakınını kaybeden Veli Encü, son yaşananları şöyle değerlendirdi:
“Beş yıldır Roboski katliamını unutturmayacağız diyoruz. Tam da bugün bunu neden dediğimiz ortaya çıktı. Devlet bütün gücüyle katliamı toplumun gündeminden çıkarmak için böyle girişimlerde bulunuyor. Sadece adalet ve barış isteyen derneğimiz kapatıldı, anıt söküldü, eşyalarımıza el konuldu.
“Beş yıldır sorumlular korunuyor. Biz ise beş yıldır sadece adalet talep ediyoruz.
“Oysa dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, bizimle de görüşmüş, soruşturmayla ilgili ‘Ankara’nın dehlizlerinde kaybolmayacak’ demişti. Ama şimdi anısına dikilen heykel bile parçalandı. Ama katledilen yakınlarımızın bedenlerini beynimizden yüreğimizden nasıl söküp atacaklar?”
Ne olmuştu, yargıda durum ne?
28 Aralık 2011’de, Şırnak’ın Uludere ilçesindeki Ortasu/Roboski ve Gülyazı/Bujeh köylerinden 28’i aynı aileden 34 kişi savaş uçaklarının bombardımanıyla öldürüldü.
11 Haziran 2013’te Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “taksirle ölme sebebiyet vermekten dolayı” Roboski katliamıyla ilgili soruşturma dosyası hakkında görevsizlik kararı verip dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi.
Genelkurmay Askeri Savcılığı, 7 Ocak 2014’te takipsizlik kararı verdi. Mağdurların ailelerinin avukatlarının karara itirazı reddedildi.
Dosya bunun üzerine Anayasa Mahkemesine taşındı.
Dilekçe ve eklerinin idari yönden Anayasa Mahkemesinde yapılan ön incelemede, başvuruda eksiklikler tespit edildi, tamamlanması istendi. Ancak başvuru, “eksikliğin süresinde giderilmemesi” nedeniyle, 24 Şubat 2015 tarihli kararla reddedildi.
Roboski katliamı mağduru 281 başvurucu, yaşam hakkı ihlali başta olmak üzere hak ihlalleriyle ilgili 23 Ağustos 2016’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru yaptı.
/bianet
Yoruma kapalı.