PİRHA- Kadın Meclisleri, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün önünde eylem düzenledi. “Çocuk istismarı önlenebilir” diyen kadınlar, karma eğitimin önemine vurgu yaptı.
“Çocuk istismarı önlenebilir” diyen Kadın Meclisleri, okullarda Risk Tarama Formu’nun uygulanmasını isteyerek İstanbul İl Milli Eğitim önünde eylem düzenledi. Açıklamada, ”
Karma eğitim asla ve asla tercih veya tartışma konusu olamaz. Çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişebilmesi için, hatta çocuk istismarını engellemesi için birey olarak var olabilmeleri için, çocukların birbirlerinden ayrılmamaları gerekir” ifadeleri kullanıldı.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen kadınlar adına açıklamayı Fidan Ataselim okudu.
“ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERİ NEDEN UYGULAMIYORSUNUZ?”
Uluslararası sözleşmelerin neden uygulanmadığı soran Atesilem şöyle konuştu:
“Bugün okullar açıldı, milyonlarca öğrenci okuluna giderek yeni bir okul dönemine başladı. Biz de bu yeni eğitim-öğretim döneminde, bugün İl Milli Eğitim Bakanlığı önünde, çocuk istismarının önlenebileceğini söylemek için görevlilerin, sorumluluklarını yerine getirmeleri için buluştuk. Defalarca sormamıza rağmen, halen bu ülkede kaç çocuğun istismara uğradığını bilmiyoruz. Okullarda kaç çocuk istismar edildi bilmiyoruz. Görevi istismarın üzerine gitmek, açığa çıkarmak olanlar ise tam tersine istismarcıları aklamaya çalışıyor. Okullarda istismarın önlenebilmesi için ne yapılıyor? Cinsel sömürü ve istismara karşı koruma ve o çocuklara yardım sağlamakla görevli olan devlet ne yapıyor? Kendi hazırladığınız kanunları, strateji belgelerini, taraf olduğunuz uluslararası sözleşmeleri neden uygulamıyorsunuz?”
Konuşmasının devamında çocuk istismarının önlenebilir olduğunu söyleyen Ataselim, yapılabilecekleri şöyle sıraladı:
- Devlet görevini yapmalı, Uluslararası Lanzarote Sözleşmesi, Çocuk Koruma Kanunu ve Yönetmeliği, Çocuk Koruma Hizmetlerinde Koordinasyon Strateji Belgesi uygulanmalıdır.
- Her kamu kurum ve kuruluşun görevlileri/her birey, risk faktörlerini sosyal hizmetler müdürlüklerine bildirmelidir.Kendisine bildirilen kurum, olaylar hakkında gerekli araştırmayı derhâl yapmak zorundadır.
- Çocuk koruma odaklı istatistik toplanmalı ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
- Erken uyarı için “Risk Tarama Formu” uygulanmalıdır.
- İstismara uğrayan çocuk için çocuk hâkimi tarafından danışmanlık, eğitim, bakım, sağlık, barınma gibi koruyucu ve destekleyici tedbir kararı verilir.
- Türkiye’de sadece 28 ilde 31 ÇİM var, her ilde ve ilçede Çocuk İzlem Merkezleri kurulmalıdır.
- Çocuklar için adalet sağlanmalıdır. Ceza davası çocuğun yaşadığı travmayı ağırlaştırmamalıdır. Etkin, makul ve caydırıcı cezalandırılma sağlanmalıdır. Haksız indirimler evrensel haklar çerçevesinde sınırlandırılmalıdır.
“KARMA EĞİTİM ŞART”
“Karma eğitim tercih değildir” diyen Ataselim, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Önce karma eğitime bir ‘tercih’ diyeceksiniz sonrasında da karma eğitimli okullar “tercih yok” diye, ayrı hale getireceksiniz. Biz bu cinsiyetçi, çağdışı dayatmanıza izin vermeyiz.Kadınları, kız çocuklarını toplumun içinden ayıramazsınız; bunu her denediğinizde mücadelemiz de artacak. Kız çocuklarının eşitçe eğitim alması için laiklik ve karma eğitim şart.”
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.