PİRHA – Türkiye’de kitap okuma oranının düşük olmasından şikayet eden Hıdır Doğan adlı yurttaş, Türkiye’de dizilerin insanları farklı noktalara yönlendirdiğini belirterek ‘‘Kitap okuyup anlatma’ yarışmasıyla her yaş grubuna hitap eden bir çalışma başlattı. Amacının gelecek nesillere örnek olmak ve topluma kitap okutturmayı sevdirmek.
Türkiye, dünya sıralamasında en fazla kitap okuyan ülkeler arasında son sıralarda. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) verilerine göre, Türkiye kitap okuma oranında dünyada 86’ıncı sırada. TÜİK’e göre ise Türkiye’de kitap, ihtiyaç listesinin 235’inci sırasında yer alıyor.
Öte yandan raporlar doğrultusunda Türkiye’de kitap okumaya günde 1 dakika ayırılırken, televizyon izlemeye ve internet kullanımına ise 6 saat ayrıldığı ortaya konuldu.
İzmir Çiğli İlçesi’ne bağlı Harmandalı Mahallesi’nde yaşayan İzmir Büyükşehir İZSU Aliağa Arıtma Su Tesisi’nde kimyager olarak çalışan 35 yaşındaki Hıdır Doğan, Türkiye’deki okuma oranlarının düşük olmasından şikayet ederek çocuklara kitap okutmak için kolları sıvamış.
6 yıl önce başladığı bu çalışmada kimi zaman başarısız olsa da pes etmeden devam etmiş Hıdır Doğan. Önce parklarda çocuklara, daha sonra ise kahvelerde okey oynayan insanlara kitap okutmaya çalışmış. Doğan, düzenlemeye karar verdiği ‘Kitap okuyup anlatma’ yarışmasının detaylarını PİRHA ile paylaştı.
Doğan, “‘Kitap okuyup anlatma’ yarışmasının temel amacının topluma kitap okutmayı sevdirmek, okuduğunu anlayıp anlatabilmek, gelecek kuşaklara örnek olabilmek, toplum içerisinde veya kalabalık bir ortamda heyecan yapıp konuşamayan insanların bu korkularını ve heyecanlarını atabilmelerine yardımcı olmak olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.
“AMAÇ İNSANLARI KİTAP OKUMAYA YÖNLENDİRMEK”
Kitap okutmaya uzun yıllar önce başladığını söyleyen Doğan, çevredeki insanlara kitap okutmaya çalışmasının, parklarda ve kahvelerde başladığını belirtti.
6 yıl önce parklarda kitap okutmayla başladığını söyleyen Doğan, çevreye kitap okumayı sevdirmek için 5 yıldır çeşitli etkinlikler yaptığını vurguladı.
“DİZİLER İNSANLARI FARKLI NOKTALARA YÖNLENDİRİYOR”
Bu çalışmalara Türkiye’nin neresinde olursa olsun başlanması gerektiğinin altını çizen Hıdır Doğan, “Türkiye’nin gündemine baktığımız zaman insanları farklı yönlere çekiyorlar. Dizilerle insanlar farklı noktalara yönlendiriliyor” dedi.
Türkiye’de kitap okuma oranın düşük olduğunun altını çizen Doğan, gazetelerde sadece magazin ve spor bölümlerinin okunduğuna da dikkat çekti.
YARIŞMADA YAŞ SINIRLAMASI YOK
‘Kitap okuyup anlatma’ yarışmasıyla günü kurtarmak için değil sürekliliği olan bir iş yapmayı planladıklarını belirten Doğan, yarışmada yaş sınırının olmadığını 8-10’dan 70 yaşına kadar herkesin katılabileceğini söyledi. Doğan, yarışmanın son başvuru tarihinin 31 Aralık 2018 olduğunu kaydetti.
Seçtikleri kitapların içeriğinin her türden olduğunu ve okunurken keyif alınabilen kitaplar olduğunu belirten Doğan, “Kitapları okuyanların hayata bakış açısı değişecek, kitabı sevecek ve okumaya yönlenecek” diye konuştu.
Doğan, “Amaç çok kişiye ulaşmak. Ailelerin katıldığını düşünürsek, yanında çocukları gelecek, annesi kalkıp anlatacak, arkadan gelen nesile de örnek olabilecek bir etkinlik olur diye düşündük” dedi.
Yarışmanın ödülünü birinciye 1050 TL. İkinciye 1000 TL. Üçüncüye ise 950 TL. olarak belirlediklerini kaydeden Doğan, sponsorların çoğalması halinde dördüncü, beşinci, altıncıya da ödül verilebileceğini söyledi.
TOPLAM 12 KİTAP
Yarışmada toplamda 12 kitap okutulacak. Kitapların isimleri belli. Kitap okuma yarışması bir yıl sürecek ve her ay bir kitap okunacak. Okunan kitap belirlenen jürinin önünde anlatılacak. Yarışmanın finali 22 Aralık 2019’da olacak.
“ÖNCE DALGA GEÇİLİYOR İLGİ OLUNCA TOPLUM DA GELİYOR”
Yarışmanın çevreye nasıl etkisi olduğunu ise Hıdır Doğan şöyle açıkladı:
“Kişi bir şeyler yapmaya başladığı zaman çevresi ilk önce dalga geçer. Belli bir sürekliliği olduğu zaman soru işareti olur. Katılım ve destek olduğu zaman da yanaşmaya başlarlar. Bizim toplumumuzda böyledir. Benim yaptığım çok işte önce dalga geçiliyordu. Belli bir seviyeye gelince toplum da geliyor.”
“HERKESTEN MADDİ MANEVİ DESTEK BEKLİYORUM”
Şimdiye kadar 280 kitap okuduğunu söyleyen Doğan hedefinin 1001 kitap olduğunu dile getirdi.
İzmir’de yaşayanlara çağrıda bulunan Doğan, “Hem sponsor hem seyirci hem de katılımcıların destek olmasını bekliyorum. Güzel bir etkinlik olursa ardından bu etkinliği geleneksel hale getireceğiz.”
Semra ACAR/ İZMİR
Etkinliğimizi haber yaparak daha fazla kitleye ulaşmamıza vesile olduğui için başta pir haber ajansına, Semra ACAR ve tüm pir ajans takipçilerine en içten devrimci duygularımla sonsuz teşekkür ederim
Ulkemizde boyle guzel insanlar fark yaratir. Tebrikler