PİRHA – ÖHD, TİHV, İHD, TUHAYDER ve KHK ile kapatılan ÇHD düzenledikleri ortak basın toplantısında, 66 gündür açlık grevinde bulunan DTK Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in sağlık durumuna dikkat çekilerek, Adalet Bakanlığının tecridin kaldırılması yönünde adım atması çağrısında bulundu.
Yaklaşık bir yıldır Diyarbakır Cezaevinde tutuklu bulunan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın üzerindeki ağır tecrit koşullarının kaldırılması talebiyle başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi 66’inci gününe girdi.
Açlık grevinin 66. gününde olan Leyla Güven’in sağlık durumuna dikkat çekmek için bir araya gelen çok sayıda kurum tarafından İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi’nde basın açıklaması yapıldı.
İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, Çağdaş Hukukçular Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı İzmir Temsilciliği ve EGE TUHAYDER’in ortak düzenlediği açıklamayı İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin okudu.
“LEYLA GÜVEN TEK BAŞINA YÜRÜYEMİYOR”
Türkiye Hapishanelerinde cezaevi koşularının ağırlaştırılması, işkence ve kötü muamele yasağına aykırı eylemlerin önlenmesi amacıyla sık sık tutuklular tarafından açlık grevleri eylemlerinin yapıldığı belirtilen açıklamada, Leyla Güven’in açlık grevinin 66. gününde olduğu ve sağlık durumunun hayati risk yaratacak boyuta ulaştığı belirtildi.
Güven’in son bir haftadır avukat görüşlerine dahi çıkamadığı, nabız ve tansiyonunun düşük olduğu belirtilen açıklamada, Leyla Güven’in 15 kilo kaybettiği, su dahil sıvı alamamakta, ihtiyaçlarını tek başına karşılayamamakta ve tek başına yürüyememekte olduğu vurgulandı.
“İKTİDAR İLGİSİZ VE DUYARSIZ”
Leyla Güven’in giderek ağırlaşan durumuna karşı cezaevi yönetiminin de, iktidar çevrelerinin de duyarsız olduğuna vurgu yapılan açıklamada, tecrit koşullarının sonlandırılması amacıyla ülke çapında çok sayıda tutuklunun açlık grevinde olduğu belirtildi.
Açıklamada, başta Leyla Güven olmak üzere süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde bulunan tutukluların sağlıklarının tehlikeye girmemesi ve yeni acıların yaşanmaması için Adalet Bakanlığının bir an önce tecridin kaldırılması yönünde adım atması gerektiği çağrısında bulunuldu.
Açıklamada, süresiz ve dönüşümsüz açlık grevi eylemini sürdüren tutukluların belli tıbbi bakım hakları olduğunun unutulmaması ve açlık grevinde olanların yaşamlarının korunması için düzenli sağlık kontrollerinin yapılması gerektiği belirtildi.
“B1 VİTAMİNİ TEMİN EDİLMELİ”
Cezaevinde açlık grevinde olanlar için tıbbi olarak yapılacak olanlar şu şekilde sıralandı:
• Açlık grevi yapanların günlük olarak minimum 5 büyük bardak su, 2 çay kaşığı tuz, 5 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı karbonat ve 500 mg B1 vitamini alması sağlanmalıdır.
• B1 vitamininin temin edilmesi ve açlık grevi yapanlara ulaştırılması sağlanmalıdır.
• Açlık grevi sırasında, açlık grevi yapanların başka koşullardan kaynaklanan sağlık riskleri ortadan kaldırılmalıdır. Kullanılan malzemelerin temizliği ve sağlığa uygunluğu sağlanmalıdır. Bu kişilerin ılık ve nemli bir ortamda, fazla fiziksel aktiviteye maruz bırakılmaksızın bulunmaları sağlanmalıdır.
• Açlık grevindekilerin var olan hastalıkları nedeniyle kullandıkları ilaçlara nasıl devam edecekleri konusunda bilgi verilmelidir.
• Kişiler, açlık grevine başladıkları andan itibaren, müdahalesini kabul ettikleri hekim gözetiminde tutulmalı ve kendi sağlık durumları hakkında her gün hekimleri tarafından bilgilendirilmelidirler.
• Hastaneye sevkler ve tedavi; kusma ve bası yarasına yol açabileceğinden kelepçeli yapılmamalıdır.
• Açlık grevi bittikten sonra yerine koyma ve beslenmeye geçiş aşamasında, ihtiyaç duyulabilecek hekim ve sağlık çalışanı daha önceden belirlenmeli, bu kişilere tedavi ile ilgili gerekli bilgiler verilmelidir.
• İlgili meslek örgütleri, sağlık ve insan hakları örgütlerinin oluşturduğu “Bağımsız Tıbbi İzlem Heyetleri” nin cezaevi ziyaretleri ve denetimleri, tedavilerin yapılması ve komplikasyonların azaltılması açısından önemlidir. Bu heyetlerin cezaevlerine girmesi için gerekli kolaylıklar mutlaka sağlanmalıdır. PİRHA/İZMİR
Yoruma kapalı.