Alevi Haber Ajansi

İşlenerek kaynayan lezzet dayanışmayla can buluyor-VİDEO

 

PİRHA – Maraş Narlı’da oturan İmir ailesini, komşularıyla bir araya gelip üzüm pekmezi kaynatırken görüntülüyoruz. Hummalı bir çalışmayla pekmez kaynatılırken diğer taraftan da bahçede bulunan ağaçtan ceviz topluyor kadınlar. Pekmez yapanlar, pekmez yapımının zor olduğunu ancak dayanışmayla yapıldığını belirttiler. 

Haberin Videosu

İmir ailesi Maraş Narlı’da oturuyor. Bahçede ve evlerinin üst katında bulunan üzüm bağlarından topladıkları 40 kilo üzümle pekmez kaynatma işine girişmiş aile. Ancak yaşlı oldukları için komşularının yardımıyla yapabiliyorlar pekmezi. Akşamdan üzüm toplayarak başlıyorlar işe. Topladıkları üzümleri daha sonra özel yapılan çuvallar içerisine koyarak, ezme işleminden geçirdikten sonra şıra haline getirmişler. Daha sonra sabahın erken saatinde bahçede yakılan ateşin üzerine koyulan kazanlara dolduruluyor üzüm suları yani şıra. Kaynayan şıra bir gün bekletildikten sonra içine konulan özel toprakla ertesi gün tekrar ateşe konularak kaynatılmış. Neredeyse bir gününü alan pekmez yapımını İmir ailesinin komşuları PİRHA’ya anlattı.

DAYANIŞMAYLA YAPILIYOR…

Maraş Narlı’da oturuyor Küpeli Türkoğlu. İmir ailesinin komşusu. Üzümleri olan herkes için sırasıyla komşular bir araya gelip, üzüm pekmezi yaptıklarını dile getiriyor Türkoğlu. Pekmez yapımı için topladıkları 40 kilo üzümü nasıl pekmez yaptıklarını ise şöyle anlatıyor:

“Pekmez yapımı için öncelikle üzümleri ağaçtan bıçakla salkımları kesip topluyoruz. Topladıktan sonra kötü olanı atıp güzel olanı torbalara koyuyoruz. Sonra toprak atıp tepeliyoruz. Pekmez için özel toprağı getirip üzüm suyunun içine koyuyoruz. Sonra üzüm suyunu çıkarıp kazanlara koyup kaynatıyoruz. Kazanlara koyup kaynattıktan sonra köpüğünü süzüp bir gün bekletiyoruz. Bekleyen üzüm sonraki gün tekrar ateşe koyup akşama kadar kaynatıyoruz.”

Yaptıkları pekmezin iki aileye yettiğini söyleyen Türkoğlu, bu işi bir kişinin yapamayacağını, o sebeple mahalle olarak dayanışma ile her gün bir aileye pekmez yaptıklarını söyledi.

Bir gün süren pekmez yapımı, gün sonunda ateşten indirildikten sonra köpüğünün alınması için kepçeyle doldurulup boşaltılıyor. Bu boşaltma sonucunda oluşan köpük ise tepsiye koyuluyor. Bir araya gelen komşular, ellerine aldıkları kaşıklarla köpüğü yemeye başlıyor. Türkoğlu köpüğün çıkarılmasını ise “Pekmezin ekşimemesi için köpük çıkarılıyor” diyor.

“BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR”

Her yıl pekmez yapan 65 yaşındaki Fatma Topyürek bu işin ustası olmuş. Topyürek de yaptıkları pekmezin doğal ve şekersiz olduğunu belirtip, “Pekmez sağlıklı. Kansere, bronşite ve kabızlığa çok iyi gelir, ilaçtır ilaç” diyor. Kışın ise bulamaç yapıp yoğurtla, kahvaltıda yediğini de ekliyor Topyürek. Yaptığı pekmezin püf noktalarını da söylüyor: Bu pekmezin özel toprağı var, beyaz toprak. Bunun kıvamını bilmezsen böyle kırmızı çıkmazdı, bulanık çıkardı.”

Kaynattığı pekmezi de bir gün beklettikten sonra kavanozlara koyduğunu vurguluyor Topyürek. Eskiden bağlarının olduğunu söyleyen Topyürek, “Yapıp satıyorduk ama şimdi sadece kendimiz ve çocuklarımız için yapıyoruz. Herkesin şehirlere göç etmesi sonucu köylerde boş kalınca üzüm de yetiştirmez olduk” diyor.

Bir taraftan üzüm pekmezi kaynatılırken bir taraftan da bahçede bulunan ceviz ağacından ceviz toplanıyor.

Sevim KAHRAMAN – Semra ACAR

MARAŞ /Narlı 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak