Kuzey ve Doğu Suriye’de birçok yazar, gazeteci ve akademisyenin katılımıyla düzenlenen ve üç gün süren ‘Uluslararası IŞİD Forumu’nun sonuç bildirgesi açıklandı.
Kuzey ve Doğu Suriye’de düzenlenen ‘Uluslararası IŞİD Forumu’ sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla sona erdi.
Üç gün süren forumu uluslararası birçok basın kurum ve kuruluşu takip ederken, forumda çok sayıda akademisyen, siyasetçi, gazeteci ve uzman yer aldı. Türkiye’den kimi isimler de forumda bulundu.
Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi (NRLS) tarafından Kamişlo’da düzenlenen forumun sonuç bildirgesi NRLS yöneticisi Leyla Resûl tarafından okundu.
Sonuç bildirgesinde, “Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi yönetimi olarak, katılımcılara değerli öneri ve değerlendirmeleri için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu öneriler, forum oturumlarında ortaya çıkan en önemli ortak kararlardır. Bu (aşağıdaki) maddeler IŞİD terör örgütünün tamamen bitirilmesi ve yeniden örgütlenmesinin engellenmesini amaçlamaktadır” denildi.
Bildirgenin maddeleri ise özetle şöyle:
- IŞİD’in askeri, fikri, kültürel, ekonomik ve toplumsal olarak bitirilmesi için Uluslararası Koalisyon ve uluslararası toplum stratejik ortaklık kurmalı.
- IŞİD’in yeniden örgütlenmesinin önüne geçilmesi için bölgedeki güvenlik sistemi güçlendirilmeli. Güvenlik sisteminin güçlendirilmesi amacıyla Özerk Yönetim’e her alanda destek sunulmalı.
- Uluslararası taraflar, güç ve aktif devletler Kuzey ve Doğu Suriye’nin siyasi yönetimini diyalog sürecine dahil etmeli.
- Suriye krizinin siyasi çözümünün sağlanması ve IŞİD gibi radikal terör gruplarının beslendiği tüm kaynakların kurutulması için demokratik bir sisteme ihtiyaç duyulmakta. Bu temelde, demokratik ulus modeli çözüm ve barış projesidir.
- Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin IŞİD’in bitirilmesine dönük kararları yerine getirilmeli. Adaletin sağlanması için DSG’nin tutukladığı binlerce IŞİD’li ve ailelerinin yargılanacağı bir uluslararası mahkeme, Kuzey ve Doğu Suriye’de kurulmalı. Bu mahkemenin kuruluşunda da uluslararası koalisyon Özerk Yönetim’e maddi ve lojistik destek vermeli.
- IŞİD’in kadınlara yönelik işlediği suçlar göz önünde bulundurularak; kadınların özgürlük ve onurunu koruyabildiği ve haklarının her alanda garanti altına alındığı siyasi, hukuki ve toplumsal bir sisteme ihtiyaç var.
- IŞİD’in çocuklara yönelik etkileri göz önünde bulundurularak; tüm çocuklara savaş mağduru olarak bakılmalı ve yeniden eğitime dahil edilmeli. Çocuklar korunarak, güvenli bir gelecek sunulmalı.
- Dini inançların ahlaki ve insani boyutları ön plana çıkarılmalı, radikal İslam’a karşı demokratik İslam herkese açıklanmalı.
- IŞİD’in Şengal’de Ezidilere yönelik gerçekleştirdiği katliamlar göz önünde bulundurularak; Birleşmiş Milletler bu katliamları tanımalı ve Ezidi halkının tüm haklarını garanti altına almalı. Ayrıca Ezidiler, yeni katliamlara karşı korunmalı.
- Afrin’de IŞİD ve El Nusra gibi örgütlerin devamı olan gruplara karşı mücadele, bölge ve dünya güvenliği için önemli.
- 23 Mart günü, Dünya IŞİD’i Bitirme Günü olarak ilan edilmeli.
Yoruma kapalı.