PİRHA- İSİG tarafından hazırlanan Şubat ayı iş cinayetleri raporunda 2’si çocuk, 3’ü kadın 2’si mülteci olmak üzere en az 131 işçinin yaşamını yitirdiği belirtildi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Şubat ayı iş cinayetleri raporunu yayınladı. Rapora göre, Şubat ayında 2’si çocuk, 2’si mülteci olmak üzere en az 131 işçinin hayatını kaybettiği kaydedildi.
Ulusal ve yerel basın ile işçilerin aileleri, mesai arkadaşları ve sendikalar üzerinden derlenen verilere göre, yılın ikinci ayında en az 131 işçi yaşamını yitirdi. Rapora göre, meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen iş cinayeti olmadığı, ancak Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, yaklaşık 6 meslek hastalığı sonucu ölümün meydana geldiği kaydedildi.
“İKİ ÇOCUK İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ”
Rapordaki veriler şöyle:
- 131 emekçinin 118’i ücretli (işçi ve memur), 13’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi, balıkçı ve esnaf) oluşuyor.
- Ölenlerin 3’ü kadın işçi, 128’i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım ve sağlık iş kollarında gerçekleşti.
- İki çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım ve inşaat iş kollarında gerçekleşti.
- 51 yaş ve üstünde çalışırken ölen 30 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile balıkçı, tarım, maden, büro, metal, inşaat, taşımacılık ve belediye işçileri.
- Şubat ayında 2 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi, 2’si de İranlı.
- Ölen işçilerin altısı sendikalı. Sendikalı işçiler tarım, gıda, maden, büro ve belediye iş kollarında çalışıyordu.
- Ölümler en çok inşaat, taşımacılık, güvenlik, tarım, madencilik, ticaret/büro, metal, belediye/genel işler ve konaklama iş kollarında gerçekleşti.
İşçi intiharlarına da değinilen raporda, son 7 yılda en az 458 işçinin iş yeri içinde veya işe bağlı olarak intihar ettiği belirtildi. Raporda, intiharların temel nedeni bilinmese de borç, işsizlik ve baskı/mobbing etkenlerine vurgu yapıldı. Raporda intihar eden işçilerin tarım, sağlık, güvenlik, inşaat, metal, belediye ve genel iş kollarında çalıştığı kaydedildi.
“ÇIĞ FELAKETİNDE 26 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ”
Van Bahçesaray’da çığ sonucu yaşanan ölümlere de değinilen raporda şunlara yer verildi:
“Bizim tespit edebildiğimiz kadarıyla kurtarma çalışmalarında görevlendirilen 2 iletişim, 1 karayolları, 3 belediye işçisi ile 20 güvenlik görevlisi yaşamını yitirmiştir (Güvenlik görevlilerinin ölümleri ‘adeta bir AFAD çalışanı gibi görevlendirildikleri’ için işkollarında yer alıyor). Yine bir işçi de ilk çığda kar altında kaldı. Diğer ölenler minibüs yolcuları ve çoğunluğu yakınlarını kurtarmaya gelen yurttaşlardır.
Bu noktada ‘TMMOB Van İKK, Van Barosu ve Van/Hakkari Tabipler Odası’nın hazırladığı rapor’a göre,
- Birinci çığ oluştuktan sonra böylesi durumlarda ilk elden oluşturulması gereken kriz masasının oluşturulmadan sürecin yönetilmeye çalışıldığı ve dolayısıyla krizin doğru yönetilemediği;
- Kriz masası oluşturulmadığından, yol güvenlik önlemleri alınmamış olmasından kaynaklı birinci çığın gerçekleştiği alana, yetkili yetkisiz, donanımlı donanımsız herkesin gelişigüzel kurtarma faaliyetlerine katıldığı;
- Birinci çığdan sonra olay yerine giden kişilerin kimlik bilgilerinin kayıt altına alınmadığı, dolayısıyla çığ altında kalan kişilerin sayısına ve akıbetine sağlıklı ulaşılmasında sıkıntılar yaşandığı;
- Arama ve kurtarma faaliyetlerini yürüten profesyonel ekiplerin yeterli sayıda olmadığı, yeni bir çığ felaketinin oluşmaması için önlemlerin alınmadığı, ağır iş makinelerinin çığ bölgesinde hareketli olduğu;
- Henüz ilk çığ felaketinden sonra alınması gereken tedbirlerin üçüncü gün alındığı, öncesinde alınmayan tedbirler, profesyonel kişilerce yapılmayan arama kurtarma çalışmaları ve ikinci çığdan sonra savrulan zırhlı araçların çarpmasıyla can kaybı ve yaralı sayısının arttığı tespit edilmiştir. PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.