PİRHA-Manchester ve Londra’daki terör saldırılarıyla gündeme gelen İngiltere bugün sandık başında. Yerel saat ile sabah 07:00’de başlayan oy verme işlemi 22:00’de sona erecek.
46.9 milyon seçmen 650 milletvekilinin seçilmesi için 40 bin merkezde oy kullanacak. 2015 yılında oy vermek için kayıt yaptıran 46.4 milyon seçmen bulunuyordu. Son seçimlerde Muhafazakar Parti 650 koltuğun 331’ini kazanarak çoğunluğu elde ederken, İşçi Partisi 232 koltuk kazanarak ikinci olmuştu. Çoğunluğu elde etmek için 326 koltuğa ulaşmak yeterli oluyor.
Bugünkü seçimlerle meclisin alt kamarası olan 650 sandalyeli Avam Kamarası’na girecek milletvekilleri belirleniyor.
Gece yarısı itibariyle sonuçların gelmesi, kesin sonuçların ise Cuma akşamüstü ulaşması bekleniyor.
ANKETLERE GÖRE BAŞBAKAN MAY ÖNDE
Reuters haber ajansının dayandırdığı anketlere göre, Başbakan Theresa May liderliğindeki Muhafazakâr Parti’nin tek başına hükümet kurmak için gerekli sandalye sayısının üzerinde oy alması bekleniyor. Ayrıca Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi anketlerde yükseliş gösterdi. Yine anketlere göre Muhafazakâr Parti’ye olan destek yüzde 43 iken, İşçi Partisi’ne verilen destek 5 puanlık bir artışın ardından yüzde 38 oldu.
SEÇİME KATILAN PARTİLER
İngiltere’nin en büyük iki siyasi hareketi, iktidardaki Muhafazakâr Parti ile ana muhalefetteki İşçi Partisi.
Avam Kamarası’nda bu iki partiden sonra en fazla milletvekiline sahip partiler; SNP ve LDP.
Brexit sürecinde önemli rol oynayan ancak genel seçimlerde tabanında önemli oranda erime olduğu görülen AB ve göçmen karşıtı İngiltere Bağımsızlık Partisi (UKIP) de seçime katılan partiler arasında.
Kuzey İrlanda merkezli Demokratik Birlik Partisi (DUP), Sosyal Demokrat İşçi Partisi (SDLP), Sinn Fein; Galler merkezli Plaid Cymru ve Yeşiller Partisi de halen Avam Kamarası’nda temsil edilen diğer partiler.
NEDEN ERKEN SEÇİM?
İngiltere’de bir önceki genel seçim 2015’te yapıldı. Normal şartlarda bir sonraki seçimin 2020’de yapılması gerekiyordu.
Başbakan Theresa May ise Nisan ayında sürpriz bir açıklama yaparak 8 Haziran’da erken seçime gitmek istediğini açıkladı. Parlamentoda erken genel seçim yapılmasına onay verdi.
May’in kararının temel nedeni, lideri olduğu Muhafazakar Parti’nin, Parlamento’nun alt kanadı olan Avam Kamarası’ndaki çoğunluğunu artırarak AB ile yürütülecek Brexit müzakerelerinde elini güçlendirmek istemesi.
İNGİLTERE’DE SEÇİM SİSTEMİ
İngiltere’de bir seçim bölgesinde en çok oyu alan parti, kendisini takip eden partilerin oy dağılımına bakılmaksızın tüm oyları almış sayılıyor. Bu çoğunluk sistemine göre 650 sandalyelik Avam Kamarası’na 326 milletvekili sokan parti tek başına hükümet kurma imkanına kavuşuyor. Ancak Kuzey İrlanda’daki Sinn Fein Partisi Londra’ya milletvekili göndermeyi reddettiği için 323 sandalyeye ulaşan parti hükümet kurabiliyor.
Avam Kamarası’nda iktidara gelen parti fiiliyatta ülkeyi yönetse de, parlamenter monarşiyle yönetilen ülkede kanun tekliflerinin teknik olarak parlamentoda bir üst kamara olan Lordlar Kamarası’nda da onaylanması gerekiyor. Ancak üyeleri seçimle göreve gelmeyen Lordlar Kamarası usulen veto yetkisi kullanmıyor ve yasama sürecini sekteye uğratmıyor.
İNGİLİZ KRALİÇESİ’NİN YETKİLERİ
Kraliçe 2’nci Elizabeth 1952 yılından beri ülkenin devlet başkanı sıfatına sahip. Teknik olarak Başbakan’ı görevden alma ya da tercih ettiği bir ismi bu göreve atama yetkisi olan Kral ya da Kraliçe 1834 yılından beri teamül olarak bu yetkiyi kullanmadı.
Uzun yıllardan beri süregelen devlet kültürü ve gelenek uyarınca Kraliçe parti politikalarına karışmıyor ve ülkeyi yönetecek hükümetin belirlenmesini seçimlere ve parlamentodaki partilere bırakıyor.
Yoruma kapalı.