PİRHA- Pandemi koşullarında eğitimde yaşanan sıkıntıların arttığına ve eşitsizliğin katlandığına dikkat çeken Adana Eğitim-Sen Şube Başkanı İrfan Doğan, “Mutlaka imam hatiplerin büyük bir kısmını birkaç okulla birleştirerek diğer binaları boşaltıp diğer öğrencilerimize hizmete sunarak bu seyreltme çalışmasını çok rahatlıkla yapabilirler. Köy okullarını açıp atanamayan yüzbinlerce öğretmenimizi atasınlar” dedi.
Haberin videosu;
Pandemi koşullarında eğitimde yaşanan sıkıntılar ağırlaşarak devam ediyor. Son olarak EBA sistemi çökerken, eğitimdeki fırsat eşitsizliği giderek artıyor.
Konuya dair PİRHA’ya değerlendirmelerde bulunan Eğtim-Sen Adan Şube Başkanı İrfan Doğan, pandemi koşullarına uygun ve tedbirlerin alındığı yüz yüze eğitimin yapılması gerektiğini belirterek, “Yetkililere birçok öneride bulunduk. Eğitimi 7 güne çıkarın dedik, sabahçı öğlenci yapın dedik, sınıfları seyrelterek eğitim yapın dedik ama mutlaka yüz yüze eğitim yapılmalıdır” dedi.
“OKULLARDA MUTLAKA HİJYEN SAĞLANMALIDIR”
“Adana’da yaşıyoruz. Burada bile güneyinde hatta kuzeyinde interneti olmayan, bilgisayarı olmayan binlerce öğrencimiz var. Bu öğrenciler nasıl ders takip edecek ki uzaktan eğitimle bilgilenebilsin, hatta çoğunun bu imkanı yok” ifadelerini kullanan Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün Anadolu’nun birçok yerinde telefon bile çekmiyor. Telefonun çekmediği yerde bu çocuklar ne yapacaklar hangi eğitimi alacaklar. Baştan beri bir eşitsizlik var zaten, uzaktan eğitimle bu eşitsizlik iyice arttı ve katlanarak gidiyor. Çocuklarımızın büyük bir kısmı bu eğitimi alamıyor. Zaten çocuk okula gitse bile biz taşıyıcı olduğunu söylüyoruz. Bu yüzden diyoruz ki okullar da mutlaka hijyen sağlanmalıdır ve çocuklara hiçbir şekilde virüs bulaşmamalıdır. Bütün kamu çalışanlarına, öğretmenlere, okul çalışanlarına, hizmetlilere ve öğrencilere yeteri kadar maske, dezenfektan sağlanmalıdır. Mutlaka sınıfların sayısı yarı yarıya düşürülmeli, çok kalabalık sınıflarımız da var 50-60 kişilik sınıflarda var bu okulların mutlaka ve mutlaka sınıf sayısı artırılarak bu çocukların seyreltilerek 10-15 kişiyle en fazla ders yapılabilecek sınıflara dönüştürülmesi gerekir.”
“KÖY OKULLARINI AÇIN, ATANAMAYAN YÜZBİNLERCE ÖĞRETMENİ ATAYIN”
Bakanlığa Türkiye genelinde binlerce imam hatip binalarından çoğunun boş durduğunu söylediklerinin vurgulayan Doğan, “Mutlaka imam hatiplerin büyük bir kısmını birkaç okulla birleştirerek diğer binaları boşaltıp diğer öğrencilerimize hizmete sunarak bu seyreltme çalışmasını çok rahatlıkla yapabilirler. Türkiye eğitim genelinde şöyle örneklerimiz var. Biz geçmişte bu deneyimleri de yaşadık açsınlar köy okullarını, atanamayan yüzbinlerce öğretmenimiz var hatta kamunun boş duran bir sürü binası var açsınlar sınıfları o binaları da açsınlar. Ama ne yazık ki bakanlık bu konuda hiçbir adım atmama konusunda inat ediyor, diretiyor” dedi.
“SOSYAL DEVLET DEZENFEKTANI, MASKEYİ SAĞLAMALI”
“Okullara dezenfektan gönderiyoruz diyorlar kaç gün dayanacak bu dezenfektan? diye soran Doğan, sözlerine şöyle devam etti:
“Bunun diğer maliyetini veliye yükleyerek işte veli sürekli okula yardımda bulunsun nereye kadar zaten bu yoksulluk ortamında işsizlik ortamında okula destek sunacak. Bunu söylediğimiz zaman Türk milleti yardımseverdir klişe bir laf. Yoksullaştılar iyice. Çoğu zaten işsiz kaldı. Bu insanlar daha neyini verecek. Sosyal devlet dezenfektanı, maskeyi sağlamalı diyoruz, “yok efendim veliler karşılasın” cevabını alıyoruz. Diğer yandan biz okullarda hizmetli çalıştırılması olayını ön plana çıkarttık her okulda sağlık çalışanı olsun dedik mutlaka bir sağlık çalışanı olmalı okulda sendikamız net bir şekilde şunu söylüyor. Bakanlık olarak bir gün sendikaları çağırıp konuştunuz mu? Demokratik kitle örgütünü alıp konuştunuz mu? konuşmadınız. Pandemi bu kadar yükselmişken sendikaları neden çağırıp konuşmuyorsunuz? Yalnızca kendi aldığınız kararlarla hareket etmeye çalışıyorsunuz işte sonuç bugün ortada.”
Diren KESER/ADANA
Yoruma kapalı.