Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Dersim’de görevinden ihraç edilen 53 eğitim emekçisinden biri olan Şehit Cumhuriyet Savcısı Murat Uzun Ortaokulu bilgisayar öğretmeni ve okul müdürü Turgay Bilge, Ovacık ilçesine bağlı Gözele (Dûya Eynı) köyünde besi hayvancılığı yapmaya başladı. Köyde Simental türü 4 büyük danası olan Bilge, tüm ihraç edilen ve açığa alınan eğitimcileri kendi topraklarında üretmeye davet etti.
“İHRAÇTAKİ AMAÇ DERSİM’İN BAŞARISINI DAĞITMAK”
KHK ile ihraç edilmelerine değinen Bilge, Dersim’in iyi eğitimcilerden oluşan kadrosunun ancak bu şekilde dağıtılmaya çalışıldığına dikkat çekti. Dihaber’e konuşan Bilge, “Sanırım birileri memlekette iyi bir şeyler yapılmasını istemiyor. Son birkaç yıldır TEOG’da derece yapan bir öğretmen kadrosu var Dersim’de. Burayı aslında topyekûn dağıtma çabasıydı, biz de bunun sonucu olarak ihraç edildik” dedi.
“OKUL MÜDÜRÜ YAPTILAR, GEREKSİZCE İHRAÇ ETTİLER”
İyi bir eğitimci olmalarına rağmen gerekçe olmadan ihraç edildiklerini belirten Bilge, “Bir yıl öncesine kadar Valilik oluruyla müdür vekili olarak görevlendiriliyordum. Bu demektir milli güvenliğe bir tehdit oluşturmuyordum. Sonrasında bakıyorsunuz hiçbir gerekçe gösterilmeden ihraç ediliyoruz” diye konuştu.
“HERKES DESTEK OLMAYA ÇALIŞIYOR”
Besicilik işine ise kendi topraklarında kalmanın mücadelesini vermek için girdiğini söyleyen Bilge, “Biz öğretmenken yaptığımız işi en iyi şekilde yapmaya çalıştık. İhraç sonrası Ovacık’ta herkesin bildiği besicilik işine başladım. Önce hayvanları aldım. Sonra samanın bir kısmını köylülerin, arkadaşların sayesinde aldık. Nakliyeci arkadaşlar bizden para almadılar. Topyekûn şöyle bir şey oldu; sanırım biz burada kayda değer bir şeyler yapmışız ve insanların sevgisini kazanmışız ki, herkes yardımcı olmaya çalışıyor” dedi.
ACEMİLİĞİ DAYANIŞMAYLA YENDİ
Her gün sabah 7.00’de kalkarak danalara kovalarla su verdiğini anlatan Bilge, daha sonrasında hayvanlara hazırladığı yemleri verdiğini ve altlarını temizleyerek bulundukları toprağı kuruttuğunu söyledi. İşe ilk başladığında acemi olduğunu dile getiren Bilge, “Hayvanlara ne kadar su, ne kadar yemek vereceğimiz dahi problemdi. Bunları öğrendim. İnsanlar bu konuda çok yardımcı oluyor. Hayvanım hastalandı, biri iğne getirdi vurdu, biri ne yapmam gerektiğini söyledi” diye konuştu.
Kastamonu, İzmir, Urfa ve Eskişehir’den insanların maddi olarak destek sunduğunu dile getiren Bilge, “İnsanlar bir noktada bize yardım ediyorlar. Bir şeyler alınca öncelikle para talep etmiyorlar. Buradaki insanların tek amacı ‘Biz Hocayı burada nasıl tutabiliriz?’. Bana çok yardımcı oluyorlar” diyerek, dayanışmayı aktardı.
İHRAÇ EDİLEN EMEKÇİLERE “ÜRETİM” ÇAĞRISI
Kendisiyle beraber ihraç edilen sendikalı öğretmenlerin emeğin ve alın terinin ne demek olduğunu çok iyi bildiğine vurgu yapan Bilge, ihraç edilen meslektaşlarına çağrıda bulundu. Bilge, “Ben sadece diğer arkadaşlarıma belki de öncülük edebilmek için ilk adımı attım. Sonrasında bu işi diğer ihraç edilen arkadaşlarla yapmak istiyoruz, kendimize alternatif üretmek zorundayız. Her şey öğretmenlikten itibaren değil, aklımıza gelen ilk seçenek buydu. Görevden alınan, açıkta olan kim olursa olsun bu işi herkesle yapmaya açığız. Biz emeğin ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz” diye belirtti.
“YAPTIĞIMIZIN DOĞRULUĞUNDAN EMİNİZ”
Doğru bir yerde durduklarına dikkat çeken Bilge, “Biz şundan eminiz; yaptığımız şeyde haklıyız, doğru bir şey yaptık, bir daha olsa bir daha yapmaya hazırız. Bir eyleme katılmakla, siyasi görüşünü belirlemekle, durduğunuz çizgiyi net bir şekilde ifade etmek, bu ülkede suç olmaması gerekiyor. Biz bunu yaptık” dedi.
“GERİ ALINANA KADAR ÜRETİME DEVAM”
Bu nedenle arkadaşlarının üretmeye devam etmeleri gerektiğini söyleyen Bilge, “Burada birilerinin istediği olursa üzücü olur. Bu durumu çaresizlik içerisinde, hiçbir şey yapmadan beklersek bu süre zarfında gerçekten yıpranacağız. Evet, biz sonunda geri alınacağız ama bu sürede bu şekilde değil, bir şeyler üreterek devam etmemiz gerekiyor. Çünkü üretimden koptuğumuz zaman aslında kendimizi bitirmiş olacağız. Temelinde bizim de kaygımız bir şeyler üretebilmek, o tüketim toplumunun içerisine girmemekti. Üretmeye devam etmemiz gerekiyor” diye konuştu.
İHRAÇ EDİLENLER BAHARDA EKİM YAPACAK
Şimdilerde yaptığı işten arta kalan zamanda soba başında bolca kitap okuduğunu söyleyen Bilge, “Olursa eğer, diğer ihraç edilen arkadaşlarla beraber bir şeyler ekip biçmeyi düşünüyoruz. Bahar gelince daha da netleşecek bu durumumuz” diyerek ekim müjdesi verdi.
Yoruma kapalı.