PİRHA-İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 2013 yılında başlayıp 2015 yılında sona eren “Barış ve Çözüm Süreci”nin, Türkiye’ye her açıdan nefes aldırdığına ve halkın büyük çoğunluğunun desteklediğini belirterek, Türkiye’nin yeni bir barış sürecinin inşasına ihtiyacı olduğunu söyledi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezinde barış ve çözüm süreci sonrası silahlı çatışmaların başlamasının beşinci yılı değerlendirmesi basın toplantısı gerçekleştirildi. Basın toplantısına İHD Genel Sekreteri Osman İşçi, MYK üyesi Nuray Çevirmen’in katıldı. MYK adına basın açıklaması metnini Eş Genel Başkan Öztürk Türdoğan okudu.
“28 ŞUBAT 2015 TARİHİNİN TARİHSEL BİR ÖNEMİ VE ANLAMI VARDIR”
2013 yılında başlayıp 2015 yılında sona eren “Barış ve Çözüm Süreci”nin, Türkiye’ye her açıdan nefes aldırdığına ve halkın büyük çoğunluğunun desteklediğine dikkat çeken Türkdoğan, şunları ifade etti:
“Esasen 28 Şubat 2015 tarihinin Osmanlı’nın devamı olan Türkiye Cumhuriyeti tarihi bakımından ve Kürt halkı bakımından tarihsel bir önemi ve anlamı vardır. 5 Nisan 2015 tarihinde İmralı Heyeti olarak tanımlanan heyetin İmralı Adası’nda Abdullah Öcalan ile son kez görüşmesi ve aynı gün İç Güvenlik Paketi diye tanımlanan yasanın yürürlüğe girmesi ile Türkiye kısa süreli demokratikleşme dönemini kapatıp yeniden otoriterleşmeye giden döneme adım atmıştır. Bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen 7 Haziran 2015 genel seçim sonuçları ile Türkiye halkları barış ve demokrasiden yana çok net tutum almıştır. Ancak bu tutumun gereğini Ak Parti ve HDP yerine getirememiştir. Ak Parti iktidarda kalma uğruna milliyetçi ve resmi ideolojiyi savunan devletçi kesimlerle fiili bir ittifak kurmuş ve seçim sonuçlarını tanımayarak Türkiye’yi 1 Kasım 2015 tekrar seçim sürecine götüren oldukça karanlık ve kanlı bir süreci başlatmıştır.”
Son beş yılda yaşananlarla ilgili sayısız rapor açıkladıklarını belirten Türkdoğan, süreç içerisinde yaşanan sokağa çıkma yasaklarından, bombalı saldırılara, dokunulmazlıkların kaldırılmasından, ilan edilen OHAL’e kadar bazı olayları ve ağır insan hakkı ihlallerini hatırlattı.
“BİR AN ÖNCE ÇATIŞMASIZLIK ORTAMI SAĞLANMALIDIR”
Son 5 yılda gerçekleşen ihlallerin orta büyüklükte bir savaşta meydana gelebilecek nitelikte olduğunu vurgulayan Türkdoğan, şunları söyledi:
“Devam eden silahlı çatışma ve savaş halinin sona ermesi ve yeniden bir barış sürecinin inşa edilmesinin zorunlu olduğunu belirtmek istiyoruz. Bunun için öncelikle atılacak adımların siyasi iktidarın Kürt Sorunu’nun varlığını kabul ederek en az cumhuriyetle yaşıt bu sorunun çözümünün demokratik ve barışçıl yollarla olacağını kabul etmesi ve buna uygun bir siyasi irade oluşturması gerekmektedir. Devam eden silahlı çatışma ve savaş halinin 5 yıl gibi uzun bir sürede nihai olarak sonuca bağlanmadığı ve bağlanamayacağının anlaşılması gerekmektedir. Dolayısıyla bir an önce çatışmasızlık ortamının sağlanması gerekmektedir. Bu konuda herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.
“TÜRKİYE’NİN YENİ BİR BARIŞ SÜRECİNİN İNŞASINA İHTİYACI VARDIR”
Halen İmralı Hapishanesi’nde tecrit altında tutulan Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sona erdirilmesi ve yasal haklarının kullandırılarak avukatları, ailesi ve talep eden heyetlerle görüştürülmesinin sağlanması gerekmektedir. Kürt Sorunu’nu TBMM nezdinde siyasi muhatabı HDP’dir. HDP’nin dışlanmasına dayalı siyasetin terk edilerek iktidarın HDP ile yapıcı bir diyaloğa girmesi sağlanmalıdır. Hapishanelerde tutulan başta Kürt siyasetçiler olmak üzere seçilmişlerin ve diğer tüm siyasi mahpusların en kısa sürede salıverilmesi sağlanmalıdır. Siyasi iktidarın seçilmiş belediye eş-başkanlarını görevden alıp yerlerine kayyım atama uygulamasına son vererek, tüm seçilmişlerin görevlerine iadesi sağlanmalıdır. Türkiye’nin diğer ülkelerde olduğu gibi Kürt Sorunu’nu çözmek için gerçek bir çatışma çözüm sürecine girmesi gerekmektedir. İnsan hakları savunucuları için barış hakkını savunmak bir haktır, bizler barış hakkını savunmaya ve barışın Türkiye’nin en önemli ve öncelikli talebi olduğunu haykırmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin yeni bir barış sürecinin inşasına ihtiyacı vardır. Yukarıdaki önerilerimizin kabulü ile barış sürecinin yeniden inşa edilebileceği kanaatindeyiz.”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.