PİRHA – İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin KHK mağdurunun bireysel başvuru hakkındaki kararını eleştirdi. Türkdoğan, “Avrupa insan hakları mahkemesinin Türkiye’de ihraç edilen kamu emekçileri ile ilgili olarak Türkiye’de kurulan OHAL inceleme komisyonu adres göstermesi kabul edilebilecek bir karar değil” dedi.
Haberin Videosu
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin KHK mağdurunun bireysel başvuru hakkındaki kararına ilişkin PİRHA’ya konuştu.
“AİHM BİZLERİ BİR KEZ DAHA HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI”
“Avrupa insan hakları mahkemesi bir kez daha bizleri hayal kırıklığına uğrattı” diyen Türkdoğan, Yüksek mahkemelerin aldığı bu tip kararlar sorgulanması gerekiyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Türkiye’de ihraç edilen kamu emekçileri ile ilgili olarak Türkiye’de kurulan OHAL inceleme komisyonu adres göstermesi kabul edilebilecek bir karar değil. Bu kararı doğru bulmuyoruz ve eleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.
“OLUŞTURULAN OHAL KOMİSYONU TARAFSIZ DEĞİL”
“Venedik Komisyonu’nun Türkiye’ye önerdiği OHAL inceleme komisyonu ile Türkiye’nin KHK ile çıkarmış olduğu OHAL inceleme komisyonu arasında çok büyük farklar var” diyen Türkdoğan şunları ifade etti:
“Oluşturulan bu OHAL inceleme komisyonu tarafsız değil, bağımsız değil, doğrudan doğruya hükümetin atadığı kişilerden yani memurlardan oluşan bir kurul. Hükümetin atadığı memurlardan oluşan bir kurul hükümetin kanun hükmünde kararı ile ilgili yapılan işlemleri nasıl tespit edecek? Kendi içinde zaten çelişki barındırıyor. Şimdi bir başka husus da inceleme komisyonunda 7 kişi yer alıyor. Ancak 100 binden fazla ihraç, dernek, vakıf, şirket ve kapatılmış kuruluş var. Şimdi bütün bu işlemleri incelemek birkaç yılı bulacak. Daha sonra bu kurulun kararlarına karşı Ankara’da özel yetkili bir mahkeme kuruluyor. Önce bu mahkemeye gideceksiniz. Buradan sonuç alamazsanız bölge mahkemesi, oradan da sonuç alamazsanız Danıştay; oradan alamazsanız, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru ve en sonunda da AİHM’e gideceksiniz. Tüm bunlar şaka gibi geliyor.”
“TÜRKİYE YENİDEN AVRUPA KONSEYİNİN DENETİMİNE ALINDI”
Bütün insan hakları uygulamaları kötüye gittiği ve iyileşme olmadığı için Türkiye 25 Nisan tarihin de yeniden Avrupa konseyi parlamenter meclisinin siyasi denetimine alındığını ifade eden Türkdoğan, “Bir ülkenin siyasi denetime alınması demek o ülkenin yargı anlamında işlevini yitirdiği anlamına gelir demektir” dedi.
“AİHM BAŞKANI VE ÜYELERİNİN TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ İNCELENMELİDİR”
“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, siyasi denetim kararı altına alınmış ülkeyle ilgili, o ülkenin kendi içinde oluşturduğu mekanizmayı adres göstermesi bir skandaldır. Bence Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin sorgulanması gerekir” diyen Türkdoğan şöyle devam etti:
“AİHM başkanı ve mahkeme üyelerinin Türkiye ile olan ilişkilerinin irdelenmesi gerekir. Böyle bir şey olamaz. Yapılması gereken çok basittir. Pilot karar vereceksin. Bu pilot kararın Türkiye’ de uygulanıp uygulanmadığını inceleme görevi Avrupa Bakanlar Konseyi’ne aittir. Eğer anayasa mahkemesi o beğenmediğimiz Pakistan Anayasa Mahkemesi gibi azıcık dik durabilseydi bu kadar ağır ihlaller olmayacaktı. Milletvekilleri hapse atılmayacaktı. Belediye başkanları, gazeteciler hapse atılmayacaktı. Ve yüz binden fazla insan bu şekilde mağdur edilemeyecekti. Dolayısıyla bunun gerçekten irdelenmesi gerekir, eleştirilmesi ve üzerine gidilmesi gerekir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi aynı tutumunu sokağa çıkma yasakları süresince de uyguladı. Hem anayasa mahkemesi hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sokağa çıkma yasağı uygulanan ilçelerdeki ablukada sivillerin korunması noktasında sınıfta kaldılar. Kimseyi koruyamadılar. Yüzlerce sivil katledildi. Aynı kötü pratikler devam ediyor.
“BİZİM ADALET ARAYIŞIMIZ DEVAM EDECEKTİR”
“AİHM’in aldığı bu karar vicdani, hukuki, ve ahlaki değildir” diyen İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, son olarak şunları belirtti:
“Türkiye Anayasa Mahkemesi AHİM’in aldığı kararları uygulamıyor. Bırakın AHİM kararlarını kendisinin 1 sene önce aldığı kararlara dahi uymuyor ve uygulamıyor. Ben bu açıdan hem öfkeliyim ve bir hukukçu olarak da çok büyük bir hayal kırıklığı içerisindeyim. Elbette bizim adalet arayışımız devam edecektir. Ve eleştirme hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Türkiye’nin Avrupa’yı örnek alması gerekirken şimdi tam tersi oluyor. Avrupa kendine Türkiye’yi örnek almaya başladı. Bu ters ilişkiye bir an önce son verilmesi gerekiyor.”
Cebrail ARSLAN/ANKARA
Yoruma kapalı.