Alevi Haber Ajansi

IFJ raporuna göre 2022 yılında en az 67 gazeteci katledildi

PİRHA-Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), yayımladığı rapor ile 2022 yılında 67 gazetecinin görevi başında katledildiğini duyurdu.

Dünyada 140’tan fazla ülkedeki sendikalar ve derneklere üye 600 bin medya çalışanını temsil eden Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) tarafından yayımlanan rapora göre bu yıl 67 gazeteci ve medya çalışanı görevini yaparken katledildi. Geçen yıl ise 47 kişi öldürüldü. Geçen yıldan beri yüzde 43’lük bir artış yaşandı.

TÜRKİYE CEZAEVİNDEKİ GAZETECİ SAYISINDA 3’ÜNCÜ SIRADA

Brüksel merkezli federasyon, çoğunluğu Türkiye, Myanmar ve Çin’de olmak üzere 375 gazetecinin de cezaevinde olduğunu belirtti. Çin’de 84, Myanmar’da 64, Türkiye’de 51 gazetecinin hapiste olduğu kaydedildi. Geçen yıl hapisteki toplam gazeteci sayısı 365 düzeyindeydi. Görevi başında katledilen medya çalışanlarının sayısındaki artış nedeniyle örgüt hükümetleri gazetecileri ve özgür basını korumak için somut adımlar atmaya çağırdı.

IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger yaptığı yazılı açıklamada “Harekete geçilmemesi özgür enformasyon akışını baskı altına almaya çalışan ve liderlerinden hesap soranları zayıflatmak isteyenleri cesaretlendirecektir” ifadelerini kullandı.

Rapora göre en fazla gazeteci Ukrayna savaşında görev yaparken yaşamını yitirirken, 12 gazetecinin katledildiği ülke gazeteci cinayetlerinde birinci sırada yer aldı. Ölümler daha çok savaşın ilk haftalarında gerçekleşti, ancak basın çalışanları çatışmalar nedeniyle hala risk altında.

MEKSİKA GAZETECİLER İÇİN EN TEHLİKELİ ÜLKE

IFJ’ye göre Meksika’da suç örgütlerinin artan şiddet eylemleri ve Haiti’de kamu düzeninin bozulması da gazeteci cinayetlerindeki artışta başta gelen nedenler arasında yer alıyor. Örgüt 2022’nin gazeteciler için Meksika’da ‘en ölümcül’ yıllardan biri olduğunu belirtti. Meksika savaş bölgesi olmayıp da en fazla gazetecinin öldürüldüğü en tehlikeli ülke olarak görülüyor.

IFJ Pakistan’daki siyasi kriz esnasında bu yıl 5 gazetecinin öldüğünü kayıt altına alırken, Kolombiya ve Filipinlerde de gazetecileri tehlikeye karşı uyardı. Ayrıca Al Jazeera muhabiri Şirin Abu Akıle’nin bir Filistin mülteci kampından bildirirken vurulmasını da kınadı. Al Jazeera bu hafta Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne Şirin’in ölümünün soruşturulması için resmen başvurdu.

(HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak