PİRHA – Malatya ili Hekimhan kazası Başkınık Köyü Sosyal ve Dayanışma Derneği tarafından organize edilen “kış yarısı” etkinliği Mamak Tuzluçayır’da gerçekleştirildi. Etkinlikte evler dolaşılarak lokmalar toplandı, toplanan lokmalar dernek binasına getirilerek pay edildi.
Haberin videosu
Zemheri ayının çok soğuk ve sert geçmesi, karın aylarca kalkmaması sonucunda insanların yiyecek sıkıntısı çektiği dönemde, kıtlık ayından çıkışın ancak kolektif paylaşım ve dayanışma ile aşılması ve Hızır ayının gelişini kutlamak amacı ile yapılan “kış yarısı” etkinliği Malatya ili Hekimhan kazası Başkınık Köyü Sosyal Dayanışma Derneği tarafından Mamak Tuzluçayır Mahallesi’nde gerçekleştirildi.
ANKARA’DA İLK DEFA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Yapılan kış yarısı etkinliğinde evler dolaşılarak yiyecek ve lokmalar toplandı, toplanan lokmalar dernek binasına getirilerek Maraş Sinemilli Ocağı Pirlerinden Süleyman Deprem tarafından lokma gülbengi ile pay edildi. Ardından halaylar çekildi, sonrasında yapılan sohbetlerle geleneksel etkinlik tamamlandı.
Etkinliğin köylerde her yıl yapıldığı ancak ilk defa metropol kent olan Ankara’da gerçekleştirildiği belirtildi.
BİRLİK BERABERLİK, DAYANIŞMA
Etkinliğe ilişkin PİRHA’ya konuşan Mustafa Ceylan, kış yarısı etkinliğimizi Ankara’da ilk kez yapıyoruz. Daha önceleri Dersim yöresinde yapılan Gağan, bu etkinlik de bizim Malatya yöresinde de Alevi Kızılbaş inancına göre kış yarısı olarak gerçekleştiriliyor. İnsanların birlik, beraberlik ve paylaşım adı altında bir araya gelmesi, özü sözü bir olanların Hızır’ı çağırmasındaki önemi taşıyor”dedi.
Mustafa Ceylan, etkinliğin, Malatya Hekimhan’ın bir çok köyünde, yöresinde kutlanmış olsa da Alevi Kızılbaş inancı tarafından birliğin beraberliğin paylaşmanın özünü taşımakta olduğunu belirterek şunları dile getirdi:
“İlk kez Ankara’da kutluyoruz. Köyümüzde devamlı kutlanırdı. Bunun bir tarihi yok belki yüz yıllar belki bin yıllar. Biz yüz yıllardır kutlandığını gördük, tanık olduk. Köylerimizde her yıl kutlanır. Lokmalar toplanır pay edilir. Bunun bir önemi de köylerde kışın çok yoğun ve ağır geçmesinden dolayı, kışın yarısı geldikten sonra baharı karşılama, Hızır’a bir yakarış, kazasız belasız atlatma, Hızır’a bir Gülbeng okuma gibi bir durum var.”
“ADETLERİMİZ DEVAM EDİYOR”
Zakir İbrahim Gemici ise kış yarısı etkinliği hakkında şu bilgileri verdi:
“Kış yarımız atadan, dededen gelme geleneksel adetlerimiz içerisinde her sene devam ediyor. Eskilerde köylerde kış yarısı yapılırken güzel koyunlar yaparlardı. Gelin yaparlardı, develer yaparlardı. Üzerine ölü şeklinde resimler yaparlardı. Geleneksel olarak devam eder her yıl, kış yarısı yapılır. Lokma yapılır toplanılır, pişirilir, yenilir, yıl başı gibi.”
Mustafa Farımar da “O zamanlar çok kar yağardı. Kar çok yapınca tam kışın ortasında kapı kapı gezilerek lokma toplanırdı. Evin kapısına davul zurna ile varılır, bulgur, un alınırdı. Öbür kış yarısı görüldüğü zaman benden bir tavuk, bir kurban ikrar ederim. Un, kış yarısına toplanır, tavuk bile aynı pilava katılırdı. Bu geleneği şehirlere taşıyoruz, imkanımız nispetinde yapmaya çalışıyoruz” dedi.
Cebrail ARSLAN/ANKARA
Yoruma kapalı.