PİRHA – Ankara Mamak’taki Malatya Hekimhan Başkınık Köyü Sosyal Dayanışma Derneği Alevilerde yılı karşılama anlamına gelen Gaxan etkinliği yaptı. Mahalle mahalle gezerek lokma toplandı, davul çalınıp halaylar çekildi.
Dersim coğrafyası ve Mezopotamya halkları tarafından kutlanan Gaxan yeni yılın gelmesini müjdeliyor. Eski yılı uğurlayıp yeni yılı karşılarken bolluk, bereket için lokmalar pişirilip dağıtılıyor. Köylerde yaşarken kapı kapı tüm evlerin dolaşıldığı bu gelenek göçle birlikte şehirlerde yaşatılmaya çalışılıyor.
Ankara Mamak’taki Malatya Hekimhan Başkınık Köyü Sosyal Dayanışma Derneği Alevi inancında önemli yeri olan geleneksel Khal Gaxan etkinliği düzenledi. Mahalle mahalle dolaşılarak halaylar çekildi ve lokmalar toplanarak dernek binasında bir araya gelindi.
Gaxan’ın Alevi inancındaki önemine ilişkin konuşan dernek üyesi Mustafa Farımaz, “Eskiden 1 metre 1,5 metre kar yağardı. Benim çocukluğumda köyde yaşayan herkes görmüştür. Kar çok yağdığı için insanların erzakları, hayvanların yiyecekleri azalıyordu. Bu nedenle Alevi inancı gereği kapı kapı gezerek kimisinden bulgur, kimisinden bir kaşık yağ, kimisinden bir tavuk alarak topladıkları lokmaları herkese pay ediyorlar. Biz de aynı şekilde bir tepsi börek, 1 kg pasta, gönlümüzden ne koparsa getirip harmanlayarak eski geleneklerimize katkıda bulunmak için burada toplanıyoruz” dedi.
Farımaz’ın konuşmasının ardından Demokratik Alevi Derneği (DAD) Mamak Şube Ana Fatma Cemevi Eş Başkanı Hasan Altun lokma duası verdikten sonra toplanan lokmalar pay edildi.
“AMACIMIZ KÜLTÜRÜMÜZÜ GELECEĞE TAŞIMAK”
Pir Haber Ajansı’na konuşan dernek üyelerinden Mustafa Ceylan, “Kış yarısı etkinliğimizi Ankara’da 2. kez yapıyoruz. Özellikle Dersim yöresinde yapılan Gaxan etkinliği Malatya yöresinde de Alevi Kızılbaş inancına göre kış yarısı olarak kutlanıyor. İnsanlar bu ayda birliği, beraberliği, paylaşımı sağlamak ve Hızır’ı çağırmak için bir araya geliyor” dedi.
Malatya Hekimhan’ın bir çok köyünde ve yöresinde kutlanan Gaxan’ın Alevi Kızılbaş inancında birliği, beraberliği ve paylaşımı sağladığını belirten Ceylan, “Gaxan’ı Ankara’da yapmamızın nedeni yeni nesillere gençlerimize ve çocuklarımıza Alevi Kızılbaş geleneğinde olan dayanışma, paylaşma kültürünü tanıtmak ve önümüzdeki yıllara taşımaktır ” diyerek sözlerini tamamladı.
“KIŞ YARISINDA DAVUL, ZURNALAR ÇALINIR, LOKMALAR PAY EDİLİR”
Ceylan’dan sonra mikrofonlarımıza konuşan Zakir İbrahim Emici ise, “Köyümüzde, atalarımızdan, dedelerimizden kalma “Kış yarısı”, ocak ayının 28 inde kutlanırdı. Kış yarısına gelindiği için sevinç içeresinde davul zurna eşliğinde ortam oyunları oynanır, lokma toplanırdı. Eskiden büyük, geniş bir evde lokmaları yaparlar, oynarlardı. Lokmalarını yiyip içtikten sonra dualarını eder dağılırlardı” diye konuştu.
Hekimhan Başkınık Köyü Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Emici de, her yıl yaptıkları Gaxan etkinliğini sürdüreceklerini ve gençlerin bu geleneğe sahip çıkarak geleceğe taşımalarını amaçladıklarını söyledi.
Cebrail ARSLAN/ANKARA
Yoruma kapalı.