PİRHA – Maraş Katliamı’nın 40’ıncı yıl dönemi dolayısıyla mecliste açıklama yapan HDP’li vekiller, Maraş Katliamı ile yüzleşilmesini ve devlet arşivlerinin açılmasını istedi. Vekiller, 22 Aralık’ta Maraş’ta yapılan anmaya katılacaklarını söyledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri, Maraş Katliam’nın 40’ıncı yıl dönümü dolayısıyla Meclis’te basın toplantısı yaptı.
Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Kültür Derneği gibi kuruluşlar öncülüğünde 22 Aralık’ta Maraş’ta bir anma programı yapmak istediklerini ifade eden Bülbül, geçmiş yıllarda yapılan engellemeler ve yasakları hatırlattı.
Bülbül, “Her yıl dönümünde ‘yarayı kaşıyorlar, Maraş’ın huzurunu bozmak istiyorlar’ gibi açıklamalar yapılıyor. Biz burada ‘Maraş halkının sorumluluğu vardır’ gibi bir sorumsuzluk içinde değiliz. Oraya yara kaşımak için değil tam tersine yarayı iyileştirmek, sağaltmak, oradaki mazlum ve masumlara bir moral kaynağı olabilmek için gidiyoruz. Ve unutmayacağız unutturmayacağız, demek için orada olacağız. Çünkü bu tür katliamları unutturmaya çalışmak insanlığa karşı işlenmiş suçtur.”
Bülbül, 22 Aralık’ta Maraş’ta olacaklarını belirterek, İçişleri Bakanı başta olmak üzere yetkililerin anma töreni konusunda yardımcı olmalarını istedi.
“İNSANLIK DIŞI BİR KATLİAMDI”
HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen de konulmasına Maraş Katliamı’nda hayatını kaybedenleri anarak başladı. Özen, katliamı anlamak için öncesine bakılması gerektiğini söyleyen Özen, o katliam öncesi ülkede bir yönetememe sorununun olduğunu kaydetti. Maraş Katliamı ile yüzleşilmesi gerektiğini söyleyen Özen, insanlık dışı bir katliamın yaşandığını kaydetti.
68 sanığın hiç mahkeme önünde çıkarılmadığını savunana Özen, diğer ceza alanların ise daha sonra serbest bırakıldığını belirterek bunun Türkiye için kara leke olduğunu söyledi.
Özen, son olarak 22 Aralık’da Maraş’da anmaya katılacaklarını belirterek yetkililere çağrıda bulunarak, “Bizim amacımız yarayı kaşımak değil biz gelecek nesillere bu katliamı anlatmak istiyoruz. ” dedi.
HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul da, Maraş Katliamı’nın nedenlerinden birinin Alevi nüfusunun yüzde 50’lerden yüzde 10’lara düşmesi örneğinde olduğu gibi toplumsal mühendislik olduğunu söyledi. Toğrul, bugün de 20 Alevi köyünün ortasına kurulan 27 bin kişilik kamp ile demografik yapının bir mühendislik yapılarak değiştirilip, o bölgenin Alevisizleştirilmek istendiğini söyledi.
Toğrul, “Yarayı kanatmak derdinde değiliz ama böyle katliamların tedavisinin iki yolu var. Bir onarıcı adaleti sağlamak, iki tarihsel yüzleşmedir. Bunlar yerine gelmezse yara kanamaya devam eder. Biz bunlar sağlanana kadar Maraş’ı unutmayacağız unutturmayacağız” dedi. PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.