Alevi Haber Ajansi

HDP’li Doğan Gözaltında İşkence İddialarını Sordu

PİRHA – HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyesi Haydar Yıldırım’ın 18 Ocak’ta Mersin’de gözaltına alınmasını ve ifadesi alınmasına rağmen mahkemeye çıkarılmamasını meclis gündemine taşıdı. 

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyesi Haydar Yıldırım’ın 18 Ocak’ta Mersin’de gözaltına alınmasını ve ifadesi alınmasına rağmen mahkemeye çıkarılmamasını meclis gündemine taşıdı.

Doğan, İçişleri Bakanlığının yanıtlaması istemiyle verdiği önergede avukatların işkence iddialarını sordu. Haydar Yıldırım’ın engelli raporunun bulunduğunu da hatırlatan Doğan, gözaltında bulunan 10 kişinin ifadelerinin alınmasına rağmen avukatların dosyaya neden ulaşamadığını, bunun yasal gerekçesini, işkence iddialarını ve ailelerin beklentilerini karşılayacak bir açıklamanın neden yapılmadığını sordu.

Doğan, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:
– Basına yansıyan ve Haydar Yıldırım’ın avukatının belirttiği işkence iddiaları hakkında bakanlığınızın açmış olduğu bir soruşturma var mıdır? Bu hususla ilgili araştırma ve inceleme yapmak üzere Bakanlığınızca görevlendirme yapılmış mıdır?

– Gözaltı süresi içerisinde uygulana işkence ve kötü muamele iddialarına yönelik girişimleriniz / çalışmalarınız nelerdir?

– İşkenceye maruz kaldığı belirtilen Haydar Yıldırım sağlık kontrolünden geçirilmiş midir? Geçti ise ilgili hekimin tanısı ne olmuştur?

– Haydar Yıldırım’ın hastanede maruz kaldığı işkenceleri zapta geçirmek istemesi yüzünden doktor tarafından yumruklandığı iddiaları doğru mudur? Gözaltında bulunan bir kişinin hastanede yumruklanmasının sorumluluğu kimdedir?

– Haydar Yıldırım’ın avukatının ifadelerinden yola çıkarak, gözaltında tutulan Haydar Yıldırıma su, tuz, şeker verilmediği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu uygulamanın gerekçesi nedir?

– Mersin’de 18 Ocak’ta gözaltına alınan 10 kişinin ifadeleri alınmasına rağmen hala mahkemeye çıkarılmama gerekçesi nedir? Gözaltındaki kişilerin avukatları ile görüşmesi neden engellenmekte, savcılık ve mahkeme süreci neden geciktirilmeye çalışılmaktadır?

– İşkence iddialarının tarafsız bir şekilde incelenmesi için ilgili emniyet yetkililerinin tedbir amaçlı açığa alınmasını içeren bir süreç işletilecek midir?

– İşkence ve diğer kötü muamele uygulamalarının önlenmesi hususunda Türkiye’nin 2011 yılında taraf olduğu OPCAT’in getirdiği yükümlülükler kapsamında bakanlığınız ne tür çalışmalar yapmıştır?

– Gözaltında tutulan kişilerin aileleri, yakınlarının sağlık durumlarından endişe duymaktadırlar. Bu endişeyi gidermek adına İçişleri Bakanı olarak bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak