PİRHA-HDP Antep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Antep’te Süleymancılar cemaatine ait özel öğrenci yurdunda yaşanan, çocuğa yönelik cinsel istismar olayını Meclis gündemine taşıdı.
“Türkiye’de, çocuk istismarını önlemine karşı yerleşik bir sistem oluşturulmaması, istismara uğrayan çocukların ve istismarı tespit eden yetişkinlerin şikayette bulunacakları bir mekanizma kurulmaması nedeniyle çocuk istismarı her geçen yaygınlaşmakta ve herhangi bir önlem alınmamaktadır” vurgusu yapılan önergede, “Bilindiği gibi, çocuk istismarının önlenmesinde en önemli sorumluluk hükümete düşmektedir ve hükümetin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirilmediği gözlenmektedir” eleştirisi yöneltildi.
“YASAL VE İDARİ TEDBİRLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN BİRİNCİL GÖREVİDİR”
Önergede yaşanılan cinsel istismarla ilgili şu bilgiler verildi:
“Bununla birlikte; Gaziantep’in Şehitkamil ilçesi Sam Mahallesi’nde faaliyet gösteren Süleymancılar cemaatine ait Özel Sam Köyü Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Ortaöğretim Erkek Öğrenci Yurdu’nda çocuk istismarı yaşandığı ortaya çıkmıştır. 18 yaşındaki eğitmen oldu söylenen ve aynı zamanda yurt görevlisi olan A’nın iki öğrenciye cinsel istismarda bulunduğu basına yansımıştır. İstismara uğrayan öğrencinin bu durumu ailesiyle paylaşmasıyla, vaka ortaya çıkmıştır. Ailenin suç duyurusunda bulunması üzerine, konu adliyeye intikal etmiştir. Sulh ceza mahkemesine sevke edilen yurt görevlisi A. tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir. Yaşanan olayların ardından yurdun faaliyetlerinin durdurulduğu öğrenilmiştir.
Öte yandan, istismara uğrayan çocukların fiziksel, ruhsal ve sosyal iyileşmelerinin sağlanması yani tam iyilik haline ulaşmaları ve Türkiye’nin uluslararası çocuk hakları sözleşmelerinden doğan yükümlülüklerinin yerine getirilmesi için gerekli yasal ve idari tedbirlerin alınması, Türkiye Cumhuriyetinin birincil görevidir.”
YÖNELTİLEN SORULAR…
Toğrul, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından cevaplandırılması istemiyle şunları sordu:
1- Bakanlık birimlerinizce Gaziantep ilinde yaşan cinsel istismar vakalarına dair bir araştırma yapılmış mıdır? Bu konu hakkında elde edilen bulgular nelerdir?
2- Cinsel istismar mağdurlarının yaşadıkları travmanın etkilerinden kurtulabilmeleri, bundan sonraki yaşamlarını sağlıklı sürdürebilmeleri amacıyla Bakanlığınızın ve ilgili bakanlıkların yürüttüğü bir çalışma var mıdır? Var ise bunlar nelerdir? İstismara uğrayan çocuklara sosyal hayata dönmeleri hususunda yeterli psikolojik destek sağlanmakta mıdır? Bu konuda daha etkin çalışmalar yürütülmesi gündeminizde midir?
3- Çocuklara yönelik cinsel taciz ve tecavüz suçlarında yargı mekanizmalarınca uygulanan cezasızlık politikasının etkili olduğunu düşünüyor musunuz?
4- Çocukların korunması ve üstün yararının gözetilmesi için gerekli önlemlerin alınmama gerekçesi nedir? Çocuğa yönelik şiddet ve istismar eğilimlerinin giderek artma gerekçelerine dair bir araştırma yaptınız mı? Çocukların daha güvenli ortamda yetişmelerini sağlamak için önlemler alınması gündeminizde midir?
5- Çocuklarla temas halinde çalışan görevlilerin belirlenmesi, eğitilmesi ve bilinçlendirmesine yönelik bir çalışmalarınız var mıdır?
6- Taraf olduğunuz Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin hükümlerinin yeterince yerine getirildiğini düşünmekte misiniz?
7- Bakanlığınızın, cinsel suçların önlenmesine hizmet edecek cinsel suçlarla ilgili kamu duyarlılığının arttırılması, mağdurun adalet sistemine erişiminin kolaylaştırılmasına yönelik çalışmaları nelerdir?
8- Son dönemlerde Gaziantep’te kaç çocuk cinsel istimara uğramıştır? Bu çocuklar nerede ve kimler tarafından istismara uğramıştır?
9- Cinsel istismar olayından dolayı kaç kişi ceza almıştır? Bu olaya sebep olan şahıslar kaç kişi “hafifletici sebepten” tahliye edilmiş veya ceza indirimi almıştır?
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.