Alevi Haber Ajansi

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran: Yeni bir engellilik kültürünün inşası gerçekleştirilmeli

PİRHA-(HDP) Kadın Meclisi, ‘Kadın Yoksulluğuna Hayır’ kampanyası kapsamında Ankara’da ‘Engelsiz yeni yaşamı kadınlar inşa ediyor’ çalıştayı düzenledi. Çalıştayda konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran; “Engellilerin yaşadığı sorunlar var ama engelli kadınlar hem engelli hem kadın oldukları için toplumda daha fazla ayrımcılığa maruz kalıyor. Kadınlar bir araya gelerek mücadele etmelidir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, ‘Kadın Yoksulluğuna Hayır’ kampanyası kapsamında Ankara’da ‘Engelsiz yeni yaşamı kadınlar inşa ediyor’ çalıştayı düzenledi. Düzenlenen çalıştaya engelli kadınlar ve engelli bakımı yapan kadınlar katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını HDP Meclisi (PM) üyesi Leman Kiraz yaptı.

Kampanya süresince birçok yerde kadınların sorunlarını dinlediklerini belirten Kiraz, sistemin ısrarla kadınları görmemezlikten geldiğini ifade etti.  Kiraz, kadınların birlik olması gerektiğini de vurguladı.

“ENGELLİLERİN SAYILARIYLA İLGİLİ İSTATİSTİKİ VERİLER YOK DENECEK KADAR AZ”

Ardından söz alan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Şubat ayından bu yana kadınlar için adalet kampanyası çalışmaları sürdürdüklerini hatırlattı. Kampanya kapsamında birçok kesimden kadınlarla bir araya geldiklerini de kaydeden Başaran şunları dile getirdi:

“Kadınların sorunlarını, sıkıntılarını dinledik, nasıl mücadele edeceğimiz noktasında perspektif ortaya çıkarttık. Bugün de hem engelli kadınların yaşadıkları sorunlar hem engelli bakımı yapan kadınların yaşadığı sorunlar ve bunları nasıl çözeceğimizin perspektifini oluşturabilmek için bir araya geldik.

Kapitalist düzen kendini var edebilmek için insan olmaya dair erdemleri hedef alıyor. Savaşlar yine özellikle kapitalist düzenin ortaya çıkartmış olduğu doğa talanı, doğal tarım yöntemlerinin ortadan kaldırılması, GDO’lu besinler, ağır materyaller, radyasyonlar, barınma ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği, akraba evlilikleri, kadına yönelik şiddet ve kazalar gibi çokça nedenlerle engellilerin sayısının arttığını biliyoruz. Tabi ülkemizde maalesef engellilerin sayılarıyla ilgili istatistiki veriler elimizde neredeyse yok denilebilecek kadar az.”

“ENGELLİ BİREYLER DİYEREK BU MESELE CİNSİYETSİZLEŞTİRİLMEMELİ”

En son 2002 yılında Tüik’in yaptığı araştırmaya göre Türkiye nüfusunun yüzde 12,29’unun engelli olduğuna dair veriler açıklandığını bilgisini veren Başaran; “Bu veri içinde kadın sayısının ne kadar olduğuna dair elimizde bir veri yok. Ancak, biliyoruz ki bu engel durumu birçok kişinin eğitime, iş gücüne katılımına, sosyal güvenceden faydalanmasına, sosyal ve kültürel haklarının kullanılması önünde bir engel olmuştur. Özellikle engellilere karşı toplumsal olarak oluşturulan ayrımcı bakış açısı nedeniyle neredeyse izole edilmiş durumdalar. Pandemi döneminde izolasyonu tüm toplum yaşadı. Ancak engelliler daha fazla yaşadı. Yaşamları daha da zorlaştı. Bunun karşısında da AKP iktidarı çözüm yöntemlerinden çok yine görmezden gelen, yok sayan bir yerde durdu. Bu toplumun engellilikle ilgili problemlerinin ne kadar büyük olduğunu biliyoruz ama engelli bireyler diyerek de bu meseleyi cinsiyetsizleştirmenin de büyük bir problem olduğunun hepimiz farkındayız. Tabii ki engellilerin yaşadığı sorunlar var ama engelli kadınlar hem engelli hem kadın oldukları için toplumda daha fazla ayrımcılığa maruz kalıyor, anayasal hakların hiçbirinden faydalanamaz durumdalar.

Sadece engelli kadınlar değil, kadınların tümü bir şekilde engelli bireylerle ilgili olarak ayrımcılığa maruz kalıyor. Çünkü çocuğu doğuran kadın olduğu için yine toplumsal bakış açısından kaynaklı erkekler neredeyse bu meselenin kendisini hiçbir yerinde görmüyor. Engelli çocuk doğurmak kadınlara yüklenerek yaşamı daha da zorlaştırdığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

“YENİ BİR ENGELLİLİK KÜLTÜRÜNÜN İNŞASI GERÇEKLEŞTİRİLMELİ”

HDP’nin Engelli Komisyonu’nun açıkladığı manifestoyu hatırlatan Başaran son olarak şunları aktardı:

“20 sayfalık bir engelli manifestosuydu. Birçok çözüm önerisi sunan, nasıl bir yaklaşım sergilememiz gerektiğini ifade eden bir manifestoydu. Buna göre bizler geleneksel bireyci tıbbi modelin söylemini ve bu söylemle yaratılan engellilik kültürünü reddettiğimizi ifade ettik. Dayatılan bu kültüre karşı biz kadınlar engelsiz bir yaşamı inşa edebiliriz. Bunun karşısında ortak bir yaklaşım sergileyebiliriz. Engellilik sorunu ancak sosyal politik modelin kabulü ve yeni bir engellilik kültürünün inşasıyla gerçekleştirilebilir.

Burada deneyimi olanlar konuşsun, yaşayanlar konuşsun. Nasıl mücadele edebileceğimizi, bunu nasıl değiştirip dönüştürebileceğimizi kendileri ifade etsin. En nihayetinde tıpkı diğer çalışmalarımız gibi bunu Meclis kürsüsünde de, partimizin kurullarında da Kadın Meclisi olarak tartışmaya ve planlamalar çıkarmaya devam edeceğiz. Beraber güçlü olduğumuzu, mücadele ederek bu süreci atlatabileceğimizi, engelleri kadın dayanışması ve mücadelesiyle ortadan kaldırabileceğimizi çok iyi biliyoruz.”

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak