PİRHA – İBB’nin 23 Nisan broşürlerinde İmam, Haham ve Papaz’ın yanında Dede’nin de yer almasını eleştirenlere bir tepki de HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu’ndan geldi. Yapılan yazılı açıklamada, “Bir broşürden yola çıkarak, inkâr ve asimilasyon tandanslı bir tartışmanın yürütülmesi, bir inanç topluluğuna yapılmış büyük bir haksızlıktır” denildi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 23 Nisan’da dağıtılan ve üzerinde İmam, Haham, Papaz ve Dede’nin yer aldığı broşür sonrasında Alevilere yönelik başlatılan tartışmalara ilişkin yazılı açıklama yaptı.
“Cumhurbaşkanı’nın da Diyanet’in de yurttaşlara inanç dayatma hakkı ve yetkisi yoktur” başlıklı açıklamada, “Kamuoyunda Alevi yurttaşlarımızın inancı hakkında ötekileştirici bir tartışmanın yürütüldüğünü üzülerek izlemekteyiz. Alevi yurttaşlarımızın inanç ritüellerini ve yaşam biçimlerini egemen inanç ve kültürün kalıplarına sığdırmaya çalışan bu anlayış, coğrafyamızın aydınlık yüzü Alevileri incitmektedir. Bütün halkların ve inançların ortak haklara sahip olmasını, birinin ötekini baskılamadığı bir sosyal düzeni savunan partimiz, Alevi yurttaşların da kendilerini nasıl tarif ediyor ise öyle yaşaması için mücadele etmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 23 Nisan vesilesiyle çocuklara yönelik hazırladığı bir tanıtım broşüründe İmam, Rahip, Haham gibi inanç insanlarının yanında Alevi inanç önderi bir Dede de resmedilmiş, din ve vicdan hürriyetine dikkat çekilmiştir” denildi.
Alevilerin “Eşit yurttaşlık” talebi, yerel yönetimler ile Cumhurbaşkanlığı arasında siyasi polemiklere malzeme edilecek bir konu olmadığı belirtilen açıklamada, “Cumhuriyet tarihi boyunca gelip geçen her iktidarın ötekileştirdiği, tüm etnik ve inançsal kimlikler gibi Alevi toplumuna karşı da ayrıştırıcı politikalar izlenmiştir” diye belirtildi.
ERDOĞAN’IN ‘ALEVİLİK’ TANIMI
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da tartışmalara dahil olduğu ve kendince bir Alevilik tanımı yaptığının kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Bir Cumhurbaşkanının görevi, yurttaşlarının inanç ve etnik kimliklerini tarif etmek olmamalıdır. Şeyhülislamların Alevi toplumuna nefret kusan fetvaları, Alevi yurttaşların belleğinde tazeliğini koruyorken, onlara egemen inancın kaftanını giydirmeye kalkmak, geçmiş travmaları hatırlatmaktadır. Ne Cumhurbaşkanı gibi devlet yöneticilerinin ne de Diyanet İşleri Başkanlığı gibi kurum başkanlarının, bir toplumun nasıl yaşayacağına, neye inanacağına karar verme hakkı da yetkisi de yoktur.”
Açıklamada, “Bütün halkların ve inançların ortak haklara sahip olmasını, birinin ötekini baskılamadığı bir sosyal düzeni savunan partimiz, Alevi yurttaşların da kendilerini nasıl tarif ediyor ise öyle yaşaması için mücadele etmektedir” diye kaydedildi.
DİYANETİN LBGTİ+ AÇIKLAMASI
Diyanet İşleri Başkanı tarafından LBGTİ+’lara yönelik yaptığı ayrıştırıcı açıklamalara da tepki gösterilen açıklamada, şöyle denildi:
“Birçok insan hakları ihlali mevcutken din görevlileri tarafından insanların cinsel yönelimleri üzerinden yorum ve tariflerin yapılması doğru değildir. Diyanet İşleri Başkanlığı geçtiğimiz günlerde başta Muş olmak üzere Kürt illerinde yapılan mezar saldırılarına karşı neden bir tepki göstermemiştir? Gömülme hakkının tüm inançlarda olduğu gibi Müslümanlıkta da kutsal sayıldığı kendilerinin malumuyken, mezar taşlarının kırılması konusunda iki çift laf etmemiştir. Diyanet, siyasi iktidarın politik manevralarına dâhil olmamalıdır. Hak ve hakkaniyet içinde, maneviyatın kalbi duyarlılığı ile tüm vatandaşlara eşit yaklaşım temel alınmalıdır. Ahlak da vicdan da bunu gerektirmektedir. Tüm yurttaşların farklılıklarıyla bir arada yaşamasının Anayasal güvence altına alınması dışında bir seçenek yoktur.” (HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.