PİRHA- HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın ‘Demokrasiye, Adalete ve Barışa Çağrı Deklarasyonu’ kapsamında Ankara’da Alevi örgüt temsilcileriyle bir araya gelmesinin ardından PİRHA’ya konuşan PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, HDP’den beklentilerinin yüksek olduğunu söyledi. Kaplan, “Meclis’te güçlü bir HDP her zaman Alevilerin elini ayağını güçlendirir” dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonu, partinin Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın katılımıyla ‘Demokrasiye, Adalete ve Barışa Çağrı Deklarasyonu’ kapsamında Alevi örgütlerinin temsilcileriyle Ankara’da önceki gün bir otelde bir araya geldi.
Toplantıya katılan Demokratik Alevi Dernekleri (DAD)Ankara Şube Eş Başkanı Mustafa Karabudak ve Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan HDP ile yaptıkları buluşmayı değerlendirdi.
“11 MADDELİK DEKLARASYON OLUMLU, KURUM OLARAK İMZAMIZI ATARIZ”
Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, “Halkların Demokratik Partisi Alevi örgütleriyle bir toplantı düzenledi. Yerelden ve merkezden örgütlerimiz katıldı. HDP’nin yayınlamış olduğu 11 maddelik deklarasyon vardı. Kamuoyunda bu seçim bildirgesi olarak adlandırıldı. Kendileri bunun bir seçim bildirgesi olmadığını Türkiye’nin gelecekte siyasette yol açıcı bir görüş olduğunu ifade ettiler. Biz de kendilerine laikliğe ve Alevilere yönelik olumsuz bir ifadenin olmadığını, bu açıdan 11 maddede bir sıkıntı olmadığını, örgütümüzün imza açılırsa buna rahatlıkla imza atabileceğini dile getirdik” dedi.
“Biz Alevi örgütleri olarak kendi halkımızın, kendi toplumumuzun haklarını korumak amacıyla kurulmuş olan örgütleriz” diyen Kaplan şöyle devam etti:
“İlk başta orada kendimizi aramak, bulmak, görmek isterdik dedik. 12. madde olarak Alevi halklarıyla ilgili ya da başka halklarla ilgili de bir ayrıca ifadeler olamaz mıydı diye sorduk. Onlar da bize eşit yurttaşlık temelinde değerlendirdiklerini, daha ileriki tartışmalar yürütüldüğünde mevcut maddeler açıldığında eşit yurttaşlık talebinin ve diğer halkların ve azınlıkların da sorunlarını bu başlık altında ele alabileceklerini söylediler.”
“HDP’NİN MECLİS’TE GÜÇLÜ OLMASI ALEVİLERİ DE GÜÇLENDİRİR”
HDP’den beklentilerinin daha yüksek olduğunu ve bazı konularda Alevi toplumunun hayal kırıklığına uğradığını söyleyen Kaplan şunları kaydetti:
“Bir gerçeklik daha var. O da HDP’nin açıklamış olduğu 11 madde artık hedefine ulaşmış durumda. Çünkü bizim gittiğimiz bölgelerde, köylerde, kahvelerde tartışılıyor bu. Bunun tartışılması önemli bir şeydir. Karşı olan da yanında olan da tartışıyor bu önemli bir konu. Yine HDP kadrolarının büyük bir çoğunluğu cezaevlerindeyken yeni siyaset üreten kadroların olması da HDP açısından da önemli, bizim açımızdan da önemlidir. Kendimiz de ifade ettik Meclis’te güçlü bir HDP her zaman Alevilerin elini ayağını güçlendirir.”
“ALEVİLERİN SORUNLARI AYRINTILI ELE ALINMAMIŞTI”
HDP ile yapılan görüşmenin eksikliklerine rağmen anlamlı ve değerli olduğunu ifade eden Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Şube Eş Başkanı Mustafa Karabudak şunları dile getirdi:
“Böylesine zor bir süreçte böyle bir girişimin oldukça anlamlı olduğunu ancak eksik bulduğumuz, eleştirdiğimiz yanlarında olduğunu ifade ettik. Eleştirdiğimiz bölüm inanç kısmındaki paragrafa ilişkindi. Çünkü Türkiye’nin dörtte birini teşkil eden bir nüfusa sahip Aleviler. Ve ülkenin bir bütününe dağılmış durumdalar. Birçok sıkıntı ve sorun yaşıyoruz. Örneğin zorunlu din dersleri olsun, ev işaretlemeleri olsun, gerek ekonomik anlamda, kamuda istihdamda işe alınmalarda olsun çok zorlukla karşılaşıyoruz. Aleviler kimliğinden, inancından dolayı zorluk yaşayan bir inanç toplumudur. Buna yer vermeleri gerektiğini ifade ettik. Bu yönden eksikti. Onlar da tabii ki eksikliklerimiz var hep beraber bunu tamamlayacağız, dediler. Diğer toplumsal kesimlerle de görüşecekler. Ötekileştirilmiş olan tüm kesimlerle; kadınlarla, işçilerle, emekçilerle, tüm inanç topluluklarıyla… Konunun muhataplarıyla ve her boyutuyla geniş toplantılar yapıp daha sonra hep beraber değerlendireceğiz dediler.”
“CEMEVLERİNİN YASAL STATÜSÜNÜ GÜNDEME GETİRDİK”
Toplantıda yaptıkları önerilere dair de konuşan Karabudak; “Cemevlerinin statüsünü söyledik. Devletin yerel yönetimler üzerinden Alevilere yönelik asimilasyon politikası geliştirdiğini, bunun doğru olmadığını, tek çözüm yolunun da eşit yurttaşlık üzerinden güçlü bir demokratik anayasayla çözüleceğini ifade ettik. Tabi ki Aleviler bir hukuk çerçevesinde bu devletten hakkını almalı. Bütçeden pay alarak gerçekleştirmeli ama yerel yönetimler üzerinden ilişki geliştirerek değil ya da İçişleri Bakanlığı danışmanına ihtiyaç listesi vererek değil. Doğrudan demokratik yöntemlerle Aleviler de inanç anlamında bütçeden payını almalıdır dedik” diye belirtti.
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.