PİRHA- Hayat Ağacı Kooperatifi Başkanı, eğitimci Bedia Caka, kurdukları kooperatiflerin kadınların kendi üretimlerini göstermesi bakımından yaygınlaşması gerektiğine dikkat çekerek, “Çünkü kadınlarda rekabet değil, dayanışma kültürü vardır” dedi.
Haberin videosu
Türkiye’de ekonomik sorunların gittikçe arttığı bir zamanda kadınlar yan yana gelerek, üreterek, hem ekonomik sorunlarını gideriyorlar, hem de yaşamda yalnız olmadıklarının bilincini geliştiriyorlar. Bunun güzel örneklerinden biri de Hayat Ağacı Kadın Kooperatifi.
2015 yılında bir grup kadın tarafından kurulan kooperatif, şimdilerde bir çok projeye imza atıyor.
“KADIN KOOPERATİFLERİNE HER YERDE İHTİYAÇ VAR”
Kooperatife dair PİRHA’ya konuşan Kooperatif Başkanı ve aynı zamanda eğitimci olan Bedia Caka, kadın kooperatiflerine neden ihtiyaç olduğunu anlattı.
Türkiye’de dünyada kadın üretebildikleri alanlara ihtiyaç olduğunu belirten Caka, kooperatifi nasıl kurduklarına dair şunları söyledi:
“Aslında sadece Mersin’de değil, bütün ülkede, belki de bütün dünyada kadınların var olduğu, kendini yarata bildikleri, üretebildikleri, ürettiklerini pazarlayabilecekleri alanlara ihtiyaç var. Evde üreten arkadaşlarımızın bu ürettiklerini öncelikle ev toplantılarında nasıl değerlendirebiliriz? sorusuyla tartışma süreci başladı ve biz bunun için kooperatifi aktif hale getirip kadın arkadaşlarımızla projelerde yer alıp daha fazla kadına nasıl ulaşabiliriz bunun etüdünü yaptık. Daha sonra Mersin’de bir çalıştay düzenlendi. Biz de bu çalıştayın parçası olduk. Çalıştayda da fark ettik ki Mersin yerelinde özellikle kadın kooperatiflerine inanılmaz ihtiyaç var. Çalıştay sürecinden sonra Yenişehir, Büyükşehir, Mezitli Belediyesi’nden arkadaşların da Kadın Kooperatifi kurma aşamalarına başladıklarını ve bu süreci götürdüğünü gördük, mutlu olduk. Biz de hep birlikte diğer kooperatiflerle bir arada daha fazla ne yapabilirizin derdindeyiz. Arkadaşlarla birlikte alanlarda ürettiğimiz ürünleri çeşitlendirme, daha fazla pazar alanları yaratma konusunda da araştırmalar yapıyoruz. Yerel yönetimler, başta Büyükşehir, Yenişehir ve Mezitli Belediyesi bu anlamda çok ciddi çaba içerisindeler. Biz bunu gözlemliyoruz ve takdir ediyoruz, katkıları içinde teşekkür ediyoruz.”
“REKABETİ DEĞİL, DAYANIŞMA KÜLTÜRÜNÜ ÖNEMSİYORUZ”
Kadın alanının her zaman dünyada çok öznel ve çok gerekli bir alan olduğuna dikkat çeken Bedia Caka, “Özellikle ülkemizde kadına yönelik şiddetten, kadına yönelik olumsuz durumlardan bağımsız bir oluşum olamayız, buna duyarsız kalamayız. Çünkü tam da biz bunun bir öznesi olduğumuzu düşünüyoruz” diyerek şunları belirtti:
“Bu alanlarda da kadın arkadaşlarımıza kadın bilinci oluşturma, kadınlarla birlikte kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair projelerde yer alma gibi aktivitelerde de bulunuyoruz. İnanıyoruz ki Mersin yerelinde çok güçlü bir birikimi, geçmişi, bilinci var. Bunun daha da yaygınlaşarak, büyüyerek, güçlenerek çok büyük noktalara geleceğine inanıyoruz.
Kadın alanı zaten o kadar güzel bir alan ki biz her anlamda rekabeti değil, dayanışma kültürünü önemsiyoruz ve kadın arkadaşlar da bunu çok önemsiyor. Birbirimizden haberdarız. Yani yapılan etkinliklerde mutlaka birbirimize haber veriyoruz. Daha iyi ne yapabiliriz? Bunu konuşabiliyoruz. Diğer kooperatifin kurucuları ve yürütücüleri de bizim arkadaşlarımız, o anlamda kendinizi daha güçlü hissediyoruz.”
Diren KESER/MERSİN
Yoruma kapalı.