Hatay’da 10 gündür gözaltında tutulan kurum temsilcilerinin serbest bırakılması yönünde verilen karar değiştirildi.
Hatay’da 10 gündür gözaltında olan siyasi parti, sendika ve dernek yöneticileriyle ile ilgili soruşturma savcısı önce gözaltındakilerin emniyetten serbest bırakılacağını söyledi. Daha sonra ise bu karardan vazgeçildi. Gözaltıların pazartesiye kadar bekletileceği ve sonra savcılığa çıkarılacağı belirtildi.
Gözaltına alınanların dün gece itibariyle ifade işlemleri tamamlanmış; bu akşam üzeri savcılığa çıkarılmadan emniyetten serbest bırakılacağı söylenmişti. Savcı bu bilgiyi gözaltında bulunanların avukatları ve Hatay Baro yönetimiyle paylaşmıştı.
Bu haberi sevinçle karşılayan aileler ve kurum temsilcileri emniyet önüne gitti. Saatlerce süren bekleyişe rağmen gözaltındakiler serbest bırakılmadı. Yeniden yapılan görüşmeler üzerine savcının Hatay Barosuna pazartesiye kadar gözaltıların devam edeceği ve gözaltındakilerin pazartesi günü savcılığa çıkarılarak ifadesinin alınacağı yönünde ikinci bir bilgi verildi.
SERBEST BIRAKMA KARARI NEDEN DEĞİŞTİ?
Bu karar değişikliği emniyet önünde bekleyenler tarafından tepkiyle karşılandı. Aileler ve kurum temsilcileri kararın neden değiştiğini öğrenemezken; emniyetin, başsavcının ya da siyasi iktidarın baskısı ile verilen sözden geri dönüldüğüne dair yorumlar yaptı.
38 KİŞİ GÖZALTINA ALINMIŞTI
HDP Hatay İle Eş Başkanları Şükran Cabir Dağ ve Kerem Nalbant, SYKP İl Yöneticisi Talat Oruç, İskenderun HDP İlçe Eş Başkanları Aysel Eşiyok ve Ahmet Çağan, Emek Partisi İskenderun İlçe Yöneticisi Yusuf Gülşen, İHD İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, SES İskenderun Şube Yöneticisi Hülya Cengiz ve Eğitim Sen İskenderun Şube Yöneticisi Melek Demir’in de aralarında bulunduğu 38 kişi geçtiğimiz hafta çarşamba günü sabaha karşı ev baskınlarıyla gözaltına alınmıştı.
Gözaltına alınan sendika, dernek ve siyasi parti yönetici ve üyelerine beş günlük avukat yasağı getirilmişti. Gözaltına alınanların ifadeleri 7. günden itibaren emniyette alınmaya başlanmıştı. Avukatlar, ancak ifade işlemlerinin alınmaya başlamasıyla müvekkillerini görebilmişti. Gözaltına alınanların emniyet sorgusunda, ‘Terör örgütü propagandası’ iddiasıyla suçlandıkları ortaya çıkarken, siyasi parti yöneticilerinin AKP hükümetinin politikalarını eleştiren açıklamaları dahi suçlamaya dayanak yapılmıştı. Gözaltında bulunanların katıldıkları demokratik eylemler ve basın açıklamaları ise örgüt propagandası sayılmıştı.
Halil İMREK
Adana- Evrensel
Yoruma kapalı.