PİRHA- Hatay Ayağa Kalkıyor Platformu, kontrolsüz ve halk sağlığını hiçe sayan yıkımları protesto etmek için yürüyüş yaptı. Yürüyüşte enkazlarda tespit edilen asbest ve çeşitli kimyasal maddelerin tehlikesine dikkat çekildi. Hatay Ayağa Kalkıyor Platformu adına yapan Nilgün Karasu, asbest tehlikesine karşı yetkilileri göreve çağırdı.
Merkez üssü Maraş olan 6 Şubat tarihli depremlerden en çok etkilenen iller arasında yer alan Hatay‘da enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor.
Enkazlarda, başta asbest olmak üzere çeşitli kimyasal maddeler tespit edildi. Hataylılar asbest tehlikesine karşı seslerini duyurmak için yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı.
Hatay Ayağa Kalkıyor Platformu’nun düzenlediği yürüyüş, Habib-i Neccar Camii önünde başlayarak Meclis Binası önüne kadar sürdü. Yürüyüşte “Deprem değil bu bir katliam”, “ma rıhna nehna hon”, “Gitmiyoruz, buradayız” sloganları atıldı.
“EKOLOJİK YIKIM ORTAMI YARATILMIŞ DURUMDA”
Yürüyüşün ardından Meclis Binası önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklama metnini Hatay Ayağa Kalkıyor Platformu adına yapan Nilgün Karasu, enkaz kaldırma çalışmalarının uygun koşullar ve belli bir program oluşturulmadan yapıldığına dikkat çekti.
Karasu, “Merkezi ve yerel idare, deprem ve ardından ortaya çıkan sorunların çözümünü “hızlı bir şekilde enkaz kaldırma ve yeniden inşa etme” olarak görüyor. Bu anlayışla şehrimiz, hukuksal mevzuat ve afet yönetiminin gerektirdiği koşullar ve program oluşturulmadan, acele ve keyfi bir şekilde inşaat firmalarına teslim edilmiş bulunuyor. Hemen her sokağı, bir yıkım çalışması ya da yıkılmayı bekleyen ağır hasarlı yapılarla dolu Antakya, Samandağ, İskenderun, Arsuz, Kırıkhan, enkaz ve yıkımlardan yükselen toz bulutlarıyla kaplanmış; her tarla, her bahçe, her okul dibi, konut ve çadır alanları, dere yatakları, orman arazileri, zeytinlikler, seralar, tarım arazileri ve su varlıklarına çok yakın bölgeler, moloz döküm alanı haline getirilmiş, çok yoğun bir atık kirlenmesi ve ekolojik yıkım ortamı yaratılmış bulunuyor” dedi.
“ASBESTLİ MALZEMELER AYRIŞTIRILMADAN BİNALAR YIKILIYOR”
Yerleşim alanlarında, depremden zarar gören binaların yıkımı asbestli malzemenin sökümü yapılmadan gerçekleştiğini belirten Karasu, “Enkaz kaldırmalarda sulama işlemi yapılmıyor! Moloz ve yıkıntılar kamyonlarla herhangi bir baranda ile kapatılmadan açık şekilde taşınıyor! Yıkıntı atıkları ayrıştırılmadan, asbestli malzemeler gömülmeden depolanıyor! Asbest lifleri, civa, silika gibi tehlikeli birçok kimyasal, rüzgârın da, yağmur ve sellerin yardımıyla çok büyük bir alana kontrolsüzce yayılıyor ve burada yaşayan herkes bu toza maruz kalıyor! Enkaz alanlarında vatandaşları uzak tutacak herhangi bir görevli ya da uyarı levhası dahi bulunmuyor” diye konuştu.
Karasu, bakanlık yetkililerinin ve Hatay Valiliği’nin 15 Temmuz tarihli “asbestin mevzuat standartlarının altında olduğu” yönündeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını söyleyerek, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinin değişik alanlardan alınan 45 enkaz numunesinin 16’sında asbest tespit edildiğini ortaya koyan raporuna işaret etti.
YETKİLİLERE ÇAĞRI
Asbest tehlikesinin büyüklüğüne ve ciddiyetine karşı yetkilileri göreve çağıran Karasu, sürecin şeffaf yürütülmesi gerektiğini de vurgulayarak şunları kaydetti:
“Merkezi ve yerel idareyi tüm bu sorunlara ilişkin, etkin, kalıcı ve bütünsel çözümleri derhal oluşturmaya; yetkili ve sorumlu birimlerin, enkaz kaldırma, yıkım, ayıklama, taşıma, döküm ve depolama işlemlerinde anayasal ve yasal sorumluluklarının gereğini derhal yerine getirmeye, kanun ve yönetmeliklere uygun davranmaya, halkın sağlığını koruyacak önlemleri almaya; çevre koruma, hava, toprak, su kirliliğini önleme planları yapmaya ve etkili uygulamaya çağırıyoruz. Bizler, insan merkezli bir temelde, ekonomik, ticari, mali- finans, sağlık, ulaşım, tarım, çevre, mimari ve hukuksal olarak eksiksiz örgütlenmiş; tarihsel, sosyal, kültürel, demografik boyut ve özellikleri korunmuş olarak şehrimizi, yeniden, birlikte ayağa kaldıracağız.”
PİRHA/ HATAY
Yoruma kapalı.