PİRHA- Balık satışının merkezi olan Ankara Hali’nde de fiyatlar, vatandaşı zorluyor. Aralık ayında 100 lirayı gören hamsinin fiyatı, bugün 25 liraya kadar düştü. Ancak yine talep yok. Balık satıcıları ise durumu “Eskiden garibanın yemeği hamsiydi ama şimdi böyle bir şey mümkün değil. Artık gariban hamsiye sadece bakıp gidiyor. Çünkü vatandaşın cebi sıfırlanmış durumda” sözleriyle anlatıyor.
Ankaralı yurttaşların, ucuz mutfak alışverişi için yöneldiği Ankara Hali’nde de fiyatlar bir hayli yükseldi. Satıcılar, zam konusunda denetim yapılmamasından ötürü şikayetini dile getirirken hamsi oranındaki azalma ve fahiş zamlanmaya da açıklık getirdi.
2021 yılının sonlarına doğru 100 lirayı gören hamsi fiyatı adeta karaborsaya düştü. Balık grubu içerisinde en ucuz tür olarak bilinen hamsinin neden bu denli zamlandığını satıcılara sorduk.
“HAMSİNİN BİR TABAN FİYATI OLMALI!”
Ankara Hali’ndeki balıkçılar, “Artık önceki seneleri arar hale geldik” diyerek, yaşadıkları ekonomik darlığa dikkat çekti. Önceki yıllarda tüm vatandaşın Ankara Hali’ne alışverişe geldiğini belirten bir esnaf, şu sözlerle içerisinde oldukları durumu özetledi:
“1970-80’li yıllarda karaborsada tüp satılıyordu, belki sinemalarda izlemişsinizdir, şimdi ise o bitirimler her yerde dolu. Asgari ücrete zam yaptılar ancak bütün ürünlere de %100 zam geldi. Geçen sene ben burada bir yevmiyemle 6 kilo alabalık alırken şimdi 3 kilo dahi alamıyorum. Alabalığın kilosu 25 lira iken 50 liraya çıktı. Hamsi ise 15 lira iken şimdi en ucuzu 25 liraya çıktı. Çünkü hamsiyi düzensiz avlıyorlar. Eskiden 1 Eylül’de avlama yasağı kalkar 1 Kasım’da ise hamsi avlanmaya başlanırdı. Ancak şimdi 1 Eylül’de hamsiyi avlamaya başlıyorlar ve hamsi kaçıyor. Avladıkları hamsileri de depoluyorlar ve kışın ortasında 30 liraya vatandaşa satıyorlar. 30 liraya hamsi olmaz. Bu hamsinin bir taban fiyatı olmalı. Köylü, buğdayı üretmek için çokça emek sarf ediyor ve bir teneke buğdayı 50 liraya satıyor, Karadeniz’deki balıkçı ise 1 kasa hamsiyi 300 liraya satıyor. Böyle adaletsizlik olmaz. Devletin bunu önlemesi lazım.”
“30 LİRAYA KİM BALIK ALACAK?”
Ankara Hali’nde balıkçılık yapan bir diğer esnaf ise işlerinin günden güne kötüye gittiğini belirtti. “Hamsiyi 35 liraya satmak için bekleyişteyiz” diyen balıkçı esnafı, yaşadığı ekonomik darlıktan şikayet etti. Vatandaşın alım gücünün düştüğünü ve bu nedenle balık tüketiminin azaldığını belirten hal esnafı şunları söyledi:
“Zam yaptıklarını söylüyorlar ancak gelen bütün faturalar artık çok yüksek. Böyle hükümet olmaz. Artık Türkiye için değişim şart oldu. Şimdi 30 liraya kim balık alacak? Hamsinin bu denli fiyatının artmasının sebebi ise kimsenin denetlememesinden kaynaklı. Bunun bir standart fiyatı olmalı.”
YOKSULUN YEMEĞİ HAMSİ DE BÜYÜK ZAM GÖRDÜ!
Ankara Hali’nin bir diğer balıkçısı ise bütün fiyatların %50 oranında arttığını söyledi. Fiyat artışında nakliyatın önemli bir kalem olduğuna dikkat çeken esnaf, şunları kaydetti:
“Ulaşıma gelen zamlar nedeniyle balıkta da fiyat artışı oldu. Eskiden garibanın yemeği hamsiydi ama şimdi böyle bir şey mümkün değil. Artık gariban hamsiye sadece bakıp gidiyor. Çünkü alım gücü yok. Vatandaşın cebi sıfırlanmış durumda. Ve bu piyasada herkes kendi kafasına göre zam yapıyor. İş rayından çıktı. Fiyatların neden arttığını sorduğumuzda da üretimin pahalı olduğu ifade ediliyor. İyi de birden ne oldu da balığın fiyatı böylesine arttı? Yani hamsi lüfer mi oldu? Bunun sermayesi su… Denizden çıkanın sermayesi mi olur? Zaten vatandaş bitti tükendi. Eski Türkiye yok artık, öldü. ‘Dış güçler’ deyip duruyorlar. Ne demek dış güç? İç güçleri neden hiç konuşmuyorlar? Örtülü ödenekler neden hiç konuşulmuyor. Kimsenin haberi yok ama alttan götüren götürene.
Bu sene hamsi çok ama balıkçılıkta çok üçkağıtçılık var. Hamsi denizde çok ancak asıl film çıkarılan yerde oynanıyor. Avcılar diyor ki ‘1000 tane kasa çıkaracağıma 200 kasa çıkarayım ve 200 TL alacağıma 700 TL’ye satayım’. İş artık rayından çıkmış durumda ve buna ne başkan önlem alabilir ne de başkaları… Ama artık eski Türkiye yok.”
EREN GÜVEN-MELİS CİDDİOĞLU/ANKARA
Yoruma kapalı.