PİRHA -KHK mağduru kamu emekçisi kadınların, mesleklerine ulaşabilmek için geldikleri zorlu yolculuk ile başlayıp yıllarca emek verdikleri işlerinden bir gecede ihraç edilmeleri ile devam eden süreci anlattıkları “Hakikatin Gücü” belgeseli gösterime girdi. Çoğunluğunun Alevi olduğu kadınların bu yolculuklarında yılgınlıklarından çok mücadele azimleri göze çarpıyor. PİRHA’ya konuşan Yönetmen Deniz Salmanlı, Nuriye ve Semih’i düşünerek dinlediği bir müzikten esinlenip “Hakikatin Gücü” adını verdiği belgesel ile tarihe bir not düşmek istediklerini söyledi.
HABERİN VİDEOSU
Kanun Hükmünde Kararname ile (KHK), işlerinden ihraç edilen Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) üyesi kadınların, ihraçtan sonra yaşadıkları ve mücadelelerinin anlatıldığı “Hakikatin Gücü” adlı belgeselin galası Şişli’de bulunan Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Galaya, KESK, İHD yöneticileri, parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yüzlerce kişi katıldı. Salona, “Nuriye ve Semih yalnız değildir”, “OHAL kaldırılsın KHK’lar iptal edilsin”, “Çocuklar ölmesin demeye devam edeceğiz, Ayşe Öğretmen yalnız değildir”, “Hakikat ve saygınlık ihraç edilemez” ve “KHK’lar gidecek biz kalacağız” pankartları asıldı. Gülmen ve Özakça’nın fotoğraflarının asıldığı etkinlikte, açılış konuşmasını yapan KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy, 10 Ekim Katliamı’nın Türkiye emekçileri ve halkları açısından bir dönüm noktası olduğunu ve o günden sonra hiç bir şeyin eskisi gibi olmadığını belirtti.
Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ise galaya kutlama mesajı gönderdi. Aydoğan, “Sizlerin, KESK’li kadınların ve tüm KESK’li arkadaşlarımızın yol arkadaşı olmaktan onur duyuyorum. Zalimin zulmüne karşı geceleri de, sokakları da, meydanları da terk etmeyerek, kahkahalarımızla, sloganlarımızla, mücadelelerimizle hayatı özgürleştireceğiz” dedi. Belgeselin gösteriminin ardından BEKSAV müzik topluluğunun söylediği ezgiler ile halaylar çekildi. Mücadele sloganları ile gala sona erdi.
“KHK’LAR BİR YAŞAM VE YÖNETİM BİÇİMİ OLDU”
İzleyiciler ise belgeseli şöyle değerlendirdiler:
“Yaşanan haksızlıklara karşı cesurca durduklarını iyi anlatıyorlar. Birçok kişiyi intihara götüren bu süreç belgesel ile arkadaşların güçlü durduğunu gösterdi. Hakikatin gücü hakikatin bir yansımasıdır. Bu KHK’lar bir yaşam ve yönetim biçimi oldu. Bu ülkede bu belgesel mağduriyetlerin toplam bir sesi idi. Kadının özgürlüğünü toplumsal bir yaşamın özgürlüğünü ifade ediyor. Burada bir güç olduğumuzu görüyoruz. Aslında mağduriyete uğrayan kadınların da yılmadığını güçlü olduğunu da görüyoruz.
Yoruma kapalı.