Alevi Haber Ajansi

‘Görevime dönmek istiyorum’

PİRHA – Koronavirüs üzerine doktora yapan ancak 2017 yılında Kanun Hükmünde Kararname ile görevinden ihraç edilen Akademisyen Mustafa Ulaşlı PİRHA’ya konuştu. Ulaşlı, “Bir an önce insanlığa hizmet eden akademisyenler olarak görevlerimize iade edilmeliyiz” dedi.  

2007-2011 yılları arasında Hollanda Utrecht Üniversitesi’nde koronavirüs ve salgın hastalıklar üzerine doktora çalışması bulunan Mustafa Ulaşlı, 2016 yılında Gaziantep Üniversitesi’nden Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen akademisyenlerden.

Gündeme dair PİRHA’ya konuşan Ulaşlı, ihraç edilme gerekçesinin kişisel husumet olduğunu belirtti.

“Rektöre oy vermedin” beyanlarından söz eden Ulaşlı, 2017 yılında hakkında takipsizlik kararı verilmesine rağmen bir gelişme olmadığını kaydetti.

Ulaşlı, “Bana isnat edilen neyse, bunun gerçekleşmediği kararına varıldı. Görevime dönmeyi bekliyorum. Benim gibi binlerce akademisyen var. Benim durumumda olan insanların dönebilmesi için viral enfeksiyonların olması gerekmiyor” dedi.

“BİLİM KURULU ÜYELERİNE ULAŞMAYA ÇALIŞTIM, DÖNÜŞ YAPILMADI”

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerine mail yoluyla ulaşmaya çalıştığını belirten Ulaşlı, “Koronavirüs ile ilgili doktora yaptım. Beraber çalışma yürütebiliriz. Katkı sağlamak istiyorum, dedim. Ancak kimse mailime dönüş yapmadı. Sayın Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun tweetinden sonra da sadece medya kuruluşları erişim sağladı” dedi.

“GÖREVİMİZE İADE EDİLMELİYİZ”

Ulaşlı, “Bu yanlıştan dönülmesi gerekiyor. İthaf edilen suçları biliyoruz. Mahkemeler kararları verdi. Akademisyenler beraat etmiş, takipsizlik almış. Görevlerine iade edilmeli, çalışmalarını yürütmeli” diye konuştu.

Bireysel çalışmalarına Hollanda’daki akademisyenlerle devam ettiğini belirten Ulaşlı, göreve dönüp çalışmalarını Türkiye’de yürütmek istediğini dile getirdi.

“PROJEMİ TÜBİTAK KABUL ETMEDİ”

Ulaşlı 2011 yılındaki projesine dair şunları aktardı:

“Tübitak’a koronavirüs konusunda proje vermiştim. Projem hiç okunmadan reddedildi, 2011 yılında. Projelerin basılıp insanların hizmetine sunulması gerekirdi. Bir an önce sen, ben demeden biz insanlığa hizmet eden akademisyenler olarak görevlerimizin başında olmalıyız.”

“VAKA SAYISI ARTACAKTIR: İTALYA GİBİ OLMAMAYI UMUYORUZ”

Ulaşlı, koronavirüs salgınına karşı alınması gereken önlemleri ve süreci şöyle değerlendirdi:

“Koronavirüsün genel seyri şu: Tüm dünyada solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olan virüslerin çoğu, özellikle pandemi olan virüsler Dünya Sağlık Örgütü ve sağlık çalışanları tarafından hep dikkat edilen boyutlardadır.

Türkiye’de birçok vakanın daha yeni olması, farklı ülkelerden insanların Türkiye’ye gelmesiyle başladı.
Sağlık Bakanlığı’nın şu an uygulanan politikası iyi bir gidişatta. Umuyorum ileri zamanda da böyle olur. Vaka sayısı gittikçe artacaktır. Umuyoruz İtalya gibi olmayız.

“BANA BİR ŞEY OLMAZ YAKLAŞIMI ÜRKÜTÜYOR”

Bu virüsün ilacı yok şu anda. Aşı çalışmaları yapılmaya çalışılıyor ama insanların ne kadar bilinçli olduğu önemli. Antep’te yaşıyorum; burada insanlar normal hayatına devam ediyor. Genel yaklaşım bize bir şey olmaz mantığı. Bu insanı ürkütüyor.

Yurt dışından özellikle umreden gelen insanların durumu ürkütüyor. İnsanlar kendi önlemlerini alırlarsa temel şeyin tedbir olduğu görülüyor. Tokalaşma ve öpüşmeye ara verilmesi gerekiyor. Hijyen kurallarına uyulması gerekiyor. Bu virüse yakalanan herkes ölecek algısı yanlış bir algıdır. Medyada öyle bir algı empoze edilmeye çalışılıyor. Bağışıklık sistemi düşük olan insanlar risk grubunda. Hepimizin bağışıklık sistemi ne kadar güçlü bilemeyiz, testlerle bakılabilir ama herkes bireysel önlemlerini almalı. Olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durmalı. Enfekte olan herkes ölecek algısının yanlış olduğunu hatırlatmakta fayda var.”

PİRHA/DERSİM

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak