PİRHA – İstanbul Sultangazi Zübeyde Hanım Mahallesi’ne ilişkin 11 Ekim 2016 tarihinde acele kamulaştırma kararı verilmişti. Bu karar üzerine mahallede yaşayanlar tarafından tarihi eserler koruma kurumuna verilen dilekçeler sonucu çalışmayı durdurma kararı alındı.
Alevi ve Kürt nüfusun yoğunlukta olduğu Gazi semti, Zübeyde Hanım Mahallesi’nde Acele kamulaştırma kararından sonra halkın tarihi eserleri koruma kuruluna verdiği dilekçeler sonucu, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından Karayolları Genel Müdürlüğüne “ivedi” ibaresiyle gönderilen kararda, “İstanbul İli Sultangazi İlçesi Zübeyde Hanım Mahallesi 868 Ada 2 Parselin Kırkçeşme Koruma alanı sınırları içinde kalan kısımında karayollu tüneli inşaatı ve faliyet çalışmaları yapıldığı ve koruma alanında yer alan Kültür varlıklarının etkilenip etkilenmeyeceğinin saptanması için çalışmayı durdurma kararı aldı” denildi.
Karayolları Genel Müdürlüğüne gönderilen yürütmeyi durdurma kararında ” Madde 8… Korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının korunma alanlarının tespiti ve bu alanlar içinde inşaat ve tesisat yapılıp yapılmayacağı konusunda karar alma yetkisi Koruma Kurularına aittir.” Hükmü doğrultusunda 868 ada 2 parselin koruma alanı içerisinde kalan kısmında devam eden inşaat ve fiziki faaliyetlerin ivedilikle durdurulması; yapılan uygulamalara ilişkin her türlü bilgi ve belgenin Müdürlüğümüze iletilmesi hususlarında, bilgilerinizi ve gereğini rica ederim” denildi.
Ne olmuştu?
Bakanlar Kurulu, 11 Ekim 2016 tarihli yazısıyla Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında hazırladıkları listede yer alan Sultangazi, Eyüp ve Başakşehir’deki bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verilmişti. Alibeyköy, Mahmutbey, Eski Habipler mahallelerinin de yer aldığı listede Sultangazi’deki Gazi Mahallesi olarak bilinen Alevi ve Kürt nüfusun yoğunlukta olduğu Zübeyde Hanım, Yunus Emre ve 50. Yıl mahalleleri de bulunuyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzalı karar 22 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.
Karara göre Gazi Mahallesi’nin ilk yerleşim bölgelerinden olan Zübeyde Hanım Mahallesi’nde 868 No’lu parselin acele kamulaştırılması isteniyor. Zemin etüdü için mahallede çalışan görevliler 30 binden fazla nüfusu bulunan Zübeyde Hanım Mahallesi’nin altından tünel geçeceğini söylüyor. Görevlilerin dediğini destekleyecek şekilde tünelin biteceği yer olarak belirtilen mahalledeki karakolun arkasında da zemin etüdü çalışmaları başlamış bile. Barınma hakkı ile ilgili çalışmalar yürüten Sosyal Haklar Derneği Başkanı Avukat Can Atalay, kararı 3. köprünün verdiği zararın ne boyutlara geldiğinin somut görüntüsü olarak değerlendiriyor.
Yoruma kapalı.