Alevi Haber Ajansi

Gazi Katliamı davası 23 yıl sonra tekrar görülüyor

PİRHA – Gazi Katliamı davasında verilen takipsizlik kararının ardından yapılan itirazla açılan davanın duruşması bugün (14 Aralık) Kartal Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Saat 09.00’da başlayacak duruşmaya müştekiler katılacak. 

İstanbul Gazi Mahallesi’nde 12 Mart 1995 tarihinde çoğu polis kurşunuyla 22 kişinin öldürüldüğü katliamın üzerinden 23 yıl geçti. Ancak katliamın üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen, katliamın asıl failleri ortaya çıkarılmadı. Katliam sonrası açılan davada sadece 20 polis sanık olarak yargılandı. Ancak bunlar arasında üst düzey yetkililer yoktu. Dava ‘güvenlik’ gerekçesiyle şehir şehir gezdirildi, yakınlarını yitiren aileleri taşıyan otobüsler taşlandı ve dava sonucunda sadece iki polis 4 yıl 32 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Davada verilen takipsizlik kararının ardından zaman aşımına uğramasına ilişkin yapılan itirazlardan sonra davanın duruşması tekrar görülecek. 14 Aralık Cuma günü görülecek duruşmaya müştekilerin katılması bekleniyor. Ailelerin de katılacağı duruşma, İstanbul Kartal Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 09.00’da başlayacak.

DAVA SÜRECİ

20 polis hakkında 7 kişiyi öldürmek ve 5 kişiyi yaralamaktan Eyüp 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Dava “güvenlik gerekçesiyle” Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşındı. Dava, Kasım 2001’de, üç şehir gezdikten sonra sonuçlandı.

Polis Adem Albayrak hakkında, indirim yapılarak 3 yıl 24 ay hapis cezası ve 9 ay kamu hizmetlerinden geçici mahrumiyet kararı verildi. Mehmet Gündoğan ise bir kişi öldürmekten 1 yıl 8 ay hapis ve 3 ay kamu hizmetlerinden yasaklı olma cezası aldı. İkisinin cezası da 4616 sayılı İnfaz Yasası’na göre ertelendi. 18 polis ise beraat etti. Ceza alan polisler de davadan kısa süre sonra polisliğe geri döndü.

Öldürülenlerin yakınları, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı. Mahkeme, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 2. maddesinde düzenlenen yaşam hakkı ve 13. maddesinde düzenlenen milli makamlara başvuru yollarının kapatılması hükümlerine aykırı davrandığı sonucuna vardı. Türkiye tazminata mahkum oldu.

Gazi Katliamı, Ergenekon Davası ile yine gündeme geldi. 9 numaralı gizli tanık, saldırının bizzat Ergenekon’un tutuklu sanıklarından, JİTEM’in kurucusu Veli Küçük’ün talimatıyla, Osman Gürbüz tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. Savcı Zekeriya Öz’e ifade veren Osman Yıldırım, Osman Gürbüz ile birlikte çalıştıklarını itiraf etti. Ancak ailelerin yaptığı müdahillik talebi “dava kapsamına girmediği” gerekçesiyle kabul edilmedi.

GAZİ OLAYLARINDA NELER OLMUŞTU?

12 Mart 1995 günü Gazi Mahallesi’ne giren, kimliği belirlenemeyen kişilerce 3 kahvehane ve bir pastaneye ateş açıldı. Gazi Mahallesi halkı sokağa çıkarak saldırıyı protesto etti. Polis halkın üzerine ateş açtı. Ertesi gün polis saldırısını protesto etmek için binlerce kişi sokağa çıktı. Çevik kuvvet ve özel timlerle desteklenen polis bir kez daha halkın üzerine ateş açtı, 15 kişi yaşamını yitirdi. 14 Mart’ta, Gazi Mahallesi’nde ilan edilen sokağa çıkma yasağına rağmen halkın tepkisi dinmedi. Bunun üzerine Gazi Mahallesi’ne askeri birlikler gönderildi. Gazi Katliamı’nda polis ve asker saldırıları sonucunda 22 kişi öldürüldü.

PİRHA/İSTANBUL   

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak