PİRHA- HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Meclis Başkanlığına, gazetecilerin sağlıklarının korunması, çalışma şartlarının düzenlenmesi ve bu bağlamda halkın haber alma hakkı üzerindeki engellerin kaldırılması için alınması gereken önlemleri belirlemek üzere Meclis araştırması açılmasını istedi.
Koronavirüs salgını tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de etkisini arttırmaya devam ediyor.
Her geçen gün bilanço ağırlaşırken, hükümet tarafından yeni tedbirler de alınmaya devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Herkes kendi OHAL’ini ilan etsin” derken, birçok meslekte olduğu gibi gazeteciler çalışmaya halkı bilgilendirmeye devam ediyor.
Gazetecilerin çalışma koşullarına dair Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Meclis araştırması istedi. Konuya dair Meclis Başkanlığına önerge veren Coşkun, “Koronavirüse karşı mücadelede gazetecilere büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir” diyerek şunları belirtti:
“Özellikle sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi, halkın haber alma hakkının her şartta ve koşulda yerine getirilmesi ve halkın virüsten nasıl korunacağının sürekli anlatılması, toplumdaki değişim ve gerilimlerin görünür kılınması, dezavantajlı grupların yaşadıklarını bizlere göstermeleri açısından gazeteciler sürecin en kritik meslek grubunu oluşturmaktadırlar. Ancak gazetecilerin üzerine düşen tarihi sorumlulukla mevcut çalışma koşulları aynı denklik içerisinde değildir. Hem sağlıklarının korunması açısından hem de ifade özgürlüğüne yönelik hükümet baskısı nedeniyle gazetecilerin işlerini yapması sistematik olarak engellenmektedir. Ülkenin siyasal, ekonomik, ekolojik, dış politika ve benzeri her alanda krize girdiği dönemlerde gazeteciler hakkında soruşturma açıldığı, gözaltı ve tutuklama işlemlerinin yapıldığı bilinmektedir. Türkiye cezaevlerindeki 150’yi aşkın gazetecinin bulunması kriz dönemlerinde gazetecilerin hedef alındığının ispatıdır. Keza, Korona virüs ülkede tespit edildiğinden bu yana sosyal medyada konuyla ilgili bilgi paylaşımlarına soruşturmalarla karşılık verilmesi, ileri günlerde yaşanacaklara dair ipuçları içermektedir.”
Coşkun, “Hastanelerde, resmi kurumlarda, sivil toplum örgütleri binalarında ve sokaklarda gazeteciler haber peşindedir. Bu durum sağlık personelleri gibi gazetecilerin de risk altındaki meslek grubunda olduğunu göstermektedir” dedi.
Coşkun, şunları vurguladı:
“Bazı büyük medya kuruluşlarının sahada görevlendirdiği muhabirlerine, haber merkezinin olduğu binalara giriş yasağı koyması ve konteynırlarda sosyal izolasyon kuralına aykırı şekilde çalışmaya zorlanması kaygı verici. Cezaevlerinde bulunan gazetecilerin de sağlıkları bulundukları koşullar dolasıyla risk altındadır. Bir gazetecinin böylesi bir süreçte düşündüğü tek şey dışarıya çıkıp haber yapmak, toplumu bilgilendirmektir. Tutuklu gazetecilerin kesinlikle serbest bırakılması ve koronavirüs sürecine haberleriyle katkı sunmalarının önünün açılması elzemdir. Gazetecilerin hem sağlıklarının korunması, çalışma şartlarının düzeltilmesi ve hükümet baskısı üzerinden atılması Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin başat görevleri arasındadır. Bu bağlamda, gazetecilerin sağlıklarının korunması için gerekli korucu maddelerin teminin sağlanması, çalışma koşullarının uygun hale getirilmesi, düşünce ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskıların kaldırılması ve bu anlamda toplumun doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak amacıyla yapılması gerekenlerin tespiti için Araştırma Komisyonu kurulmalıdır.”
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.