PİRHA- “Sözümüz kutsaldır, sözümüz cesaretimizdir” etkinliklerine devam eden Garip Dede Dergahı bu etkinlikleri sosyal sorumluluk projesine çeviriyor. “Sözümüz kutsaldır” adıyla başlatacakları proje kapsamında arşiv çalışmaları yapacaklarını söyleyen Garip Dede Dergahı Başkanı Pir Celal Fırat, bu çalışmalarla birlikte dergahta bir enstitü kurmayı hedeflediklerini söyledi.
İstanbul Küçükçekmece’de bulunan Garip Dede Dergahı, “Sözümüz kutsaldır, sözümüz cesaretimizdir” etkinliklerine devam ediyor. Dergah, bu etkinlikleri sosyal sorumluluk projesine çeviriyor. “Sözümüz kutsaldır” adı altında başlatacakları proje kapsamında arşiv çalışmaları yapılacak.
Konuya ilişkin PİRHA’ya konuşan Garip Dede Dergahı Başkanı, İmam Rıza Ocağı pirlerinden Celal Fırat, “Garip Dede Dergahı Cemevi uzun bir süredir çalışmalar yürütüyor. Ana düşüncemiz insanlarımıza ulaşmak. Cemevi bünyesinde bulunan bütün toplumla burayı kitlesel bir alana dönüştürmek gibi bir sevdamız var yönetim kademelerindeki insanlarımızla. Kadınlarımız ve gençlerimizle her anlamda biz bunun çalışmasını yürütüyoruz” dedi.
“İNANCIMIZIN, DEDELERİMİZİN GELENEK-GÖRENEKLERİNİ ARŞİVLEME İHTİYACI HİSSETTİK”
“Bunun içindir ki bir insan cemevine gittiğinde ‘Burası benim evimdir’ diyebilmeli. Herkes bunu dillendirebilmeli” diyen Pir Fırat, şunları dile getirdi:
“Eksiklikleri muhakkak vardır, bunun da farkındayız. Özeleştirilerimizi de yapmamız lazım. Ama bu eksikliklerimizi tamamlamak için de elimizdeki bütün doneleri kullanacağız. Sözümüz kutsaldır, sözümüz cesaretimizdir, adı altında çalışmalarımız vardı. Bu bir halk projesiydi. Her hafta kendi alanlarında etkin insanları buraya davet ediyorduk. Yoğun bir şekilde çalışmalara katkı sunuyorlardı. Sanatsal anlamda Muharrem Temiz, Tolga Sağ, Gani Pekşen, Erdal Erzincan, Dertli Divani ve Sabahat Akkiraz gibi ve ismini sayamadığımız onlarca akademik anlamda çalışma yürüten sanatçılarımız var. Yurt genelinde de panellerimiz oldu. Köylerde yoğun bir çalışmamız uzun bir süredir vardı. Tabi inovasyon çalışmamız vardı. Garip Dede Dergahı’nın yoğun bir şekilde yaptığı bir çalışmaydı bu. Bu ortak platformda çalışmaları nasıl yürütürüz, nasıl yaparız anlamında biz çok koşuşturuyorduk. Sonra dedik ki bu konuda Garip Dede’ye bir enstitünün kurulması lazım. Bu konuyla ilgili Alevilikle ilgili birkaç tane enstitü kuruldu Türkiye’de. Fakat yeterli doküman olmadı veyahut da alanda çalışacak insanlara bir aktarım yapılamadı. Bu konularla ilgili bir proje kapsamında uzun zamandır arkadaşlarımız, yönetim kademelerinde etkin olan kendi dallarında birikimi olan arkadaşlar, sözümüz kutsaldır sorumluluk projesini yapalım dediler. Biz de bu konuyla ilgili bir karar aldık. Alanda özellikle Balkanlarda, Ortadoğu’da, köylerimizde, Anadolu’nun çeşitli yerlerinde taa Irak’tan tutun İran’a kadar, Ehl-i haklardan Kakailere kadar inancımızın gelenek göreneklerini, Anadolu’daki dedelerimizin gelenek göreneklerini arşivleme ihtiyacı hissettik.”
“TOPLUMA, ÇOCUKLARA KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ VAR”
Arşivleme konusunda yönetim kademelerindeki arkadaşlarının olacağını, yazarların etkin bir şekilde katkı sunacaklarını belirten Pir Celal Fırat, “Bu konuyla ilgili söz söyleyebilecek bütün arkadaşlarımızı bu çalışmalar için bize katkı sunmaya, daha doğrusu toplumumuza katkı sunmaya davet edeceğiz. Bugünlerde birkaç yazar ve tarihçilerle görüşmelerimiz de olacak. Etkin bir şekilde bize destek olmalarını isteyeceğiz. Kesinlikle şöyle bir düşüncemiz yok: Birileri desinler diye değil, bizim sorumluluklarımız var. Bu sorumluluklarımızın da farkındayız. Topluma karşı sorumluğumuz var, geleceğimize dair, çocuklarımıza dair. Ama şu an çocuklarımız ciddi bir şekilde asimilasyon tehlikesiyle karşı karşıya. Üzülerek belirtmek gerekiyor ki bunun ana mayasını da cemevleri oluşturuyor. Bunun için araştırmacı, tarihçi, sosyologlarla işbirliğine gidilerek bir okul çerçevesinde Garip Dede’ye getirme gibi bir hayalimiz var. Ben bunun etkin bir şekilde olacağına inanıyorum.”
“ALEVİLİĞİ KENDİNE DERT ETMİŞ İNSANLARLA BİRARAYA GELECEĞİZ”
Pir Fırat, “Özellikle Balkanlarda, Anadolu’da, Dersim’den Sivas’a ve Maraş’a bölgeyi komple kapsayabilecek bir alan çalışması yapma arzusundayız. Bu konuyla ilgili ne gerekirse yapacağız. Ama en başta olması gereken bu konuda etkin olan, akademik çalışmalar yürüten yüreği güzel insanlarla, Aleviliği kendine dert etmiş insanlarla biz bir araya geleceğiz bu çalışmaları yapacağız. Ama birçok arkadaşımız da şu an yapacağımız çalışmalarımızı şekillendirmiş diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
“BÜTÇEYE İHTİYAÇ VAR”
“Alevi kurumları ellerini cebine atmıyorlar. Hep halk versini oynuyorlar. Ama tam tersine bence Alevi kurumlarının bu konularla ilgili etkin bir şekilde bir bütçe ayırması lazım” diye konuşan Pir Celal Fırat, şunları kaydetti:
“Alanda çalışma yapacak araştırmacılarımız olacak. Bu neyle olacak? İnsanların çalışmalarını yürütebilecek bütçeyi oluşturmak lazım. Onun için bu çalışmayı Garip Dede olarak yapalım ama bütün kurumlarımızla çok etkin bir şekilde iletişim halindeyiz. Tabi hepsini de içine katabiliriz. Hatta bunu ortaklaştırabiliriz de. Kesinlikle bu bütün toplumun bir sorunu. Onun için felsefemiz, tarihimiz konusunda bilimsel anlamda çalışmalar yürütebilecek ekipmanlara ihtiyaç var. Bu ne kadar geniş kapsamlı olursa o kadar iyi olur. Fakat evvela bu materyallerin ortaya çıkması için şu an kurum olarak hareket edeceğiz.
“HBVAKV İLE OCAKLAR KURULTAYI YAPMA ARZUSUNDAYIZ”
Akabinde Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ile ortaklaşa Dersim’de bir ocaklar kurultayı yapma arzusundayız. Çünkü Dersim bölgesinde olsun diğer yörelerimizde olsun şu an ciddi sorunlar var. Aynı anlamda oradaki ışık buralara yansımalı. Oradaki kökenden gelen pirlerimiz var, analarımız var, dedelerimiz yol önderlerimiz var. Onlar inanıyorum ki bize çok değerli bir enerji sunacaklardır. O enerjimizi birbirimizle ortaklaştırarak daha etkin bir çalışma yürütme arzusundayız. Aynı anlamda Garip Dede bünyesinde şu an bir İnanç Kurulu çalışmamız var. Bunu etkin bir hale getirirsek bu çerçevede bir program yapılabilir. Programların içerisinde teknolojiye, bilgi üretimine yoğunlaşırsak, etkin bir şekilde arşivleme yapılacağına, toplumsal meselelerle ilgili daha etkin olacağımıza canı gönülden inanıyorum.”
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.