PİRHA-Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı seçilmesinden yaklaşık bir ay sonra yapılan parlamento seçimlerinin ilk turundan güçlenerek çıkmayı başardı. Macron’un parlamentoda mutlak çoğunluğu almasına kesin gözü ile bakılıyor.
Deutsche Welle’nin haberine göre, bir ay önce cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Emmanuel Macron, Fransa’daki parlamento seçimlerinin ilk turunda seçmenin büyük desteğini almayı başardı. Fransa İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 39 yaşındaki Macron’un En Marche (Yürüyüş) hareketi, seçim ittifakı yaptığı MoDem ile birlikte oyların yüzde 32’sini aldı. Macron cephesinin gelecek hafta yapılacak parlamento seçimlerinin ikinci turunda 577 sandalyeli parlamentoda 400 ila 455 arasında milletvekili çıkarması bekleniyor. Bu da Macron’un parlametoda mutlak çoğunluğu sağlamak için gerekli 289 sandalyenin çok üzerinde bir parlamento desteği alacağına işaret ediyor.
HOLLAND’IN PARTİSİ GERİLEDİ, AŞIRI SAĞCI LE PEN HEZİMETE UĞRADI
Diğer tüm yerleşik siyasi partiler ise büyük bir hezimete uğradı. Cumhuriyetçiler, seçim ittifakı yaptığı UDI ile birlikte oyların yaklaşık yüzde 21,6’sını alarak seçimlerden ikinci büyük parti olarak çıktı. Cumhuriyetçilerin parlamentoda 100’e yakın sandalyeyi elde etmesi bekleniyor.
Macron’un selefi François Hollande’ın partisi Sosyalistler ise seçim ittifakı yaptığı sol partilerle birlikte oyların yüzde 9,5’ini alabildi.
Seçimlerde hezimete uğrayan bir diğer siyasi parti de aşırı sağcı Marine Le Pen’in Ulusal Cephesi oldu. Ulusal Cephe’nin oyları yüzde 13,2’de kaldı. Le pen böylece parlamentoda bir grup oluşturmak için gerekli 15 milletvekili sayısına yine ulaşamayacak. Parlamentoya 10 ya da altında vekil göndermesi beklenen Ulusal Cephe’nin Başkan Yardımcısı Florian Philippot, “hayal kırıklığına uğradıklarını” söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Emmanuel Macron’a yenilen Le Pen’in partisi Ulusal Cephe, son parlamento seçimlerinde meclise iki milletvekili göndermişti.
Jean-Luc Mélenchon’un sol partisi La France Insoumise ise oyların yüzde 11’ini alarak beklenenden daha kötü bir sonuç elde etti.
SEÇİME KATILIM GERİLEDİ
İçişleri Bakanlı’ğının verilerine göre seçimlere katılım oranı yaklaşık yüzde 49’da kaldı. Beşinci Cumhuriyet’in kurulduğu 1958 yılından bu yana seçimlere katılım oranı hiç bu kadar düşük olmamıştı. Fransa’da 2012’de yapılan son genel seçimlere katılım yaklaşık yüzde 57 olarak kaydedilmişti. Fransa’da 47 milyon seçmen bulunuyor.
Fransa’daki parlamento seçimlerinin ikinci turu, 18 Haziran’da yapılacak
Yoruma kapalı.