PİRHA – Sanatçı Ferhat Tunç 35. yıl konseri için İsviçre’deydi. Gerlafingen Oscar Place salonunda gerçekleşen konserini izleyenler unutulmaz bir gün yaşadı.
Konserden önce, Can Dündar’ın seslendirdiği ve Tunç’un hayatından önemli kesitler sunan ‘Tarih Bize İyi Davranmadı’ adlı belgeselin gösterimi yapıldı. Tunç, belgeseli seyircilerle birlikte izledikten sonra özel orkestrası eşliğinde sahnedeki yerini aldı.
“HALKLARIMIZIN NEFESİ OLMAYA ÇALIŞTIM”
Programına bir Dersim ağıdı olan ‘Bıko’ ile başlayan sanatçı, performansına ‘Memleketim’ adlı eseriyle devam etti. Tunç, seyirciyi selamlayarak, şu konuşmayı yaptı:
“Uzun bir aradan sonra İsviçre’de 35. yıl konserimizde birlikteyiz, bunun mutluluğunu yaşıyorum. Bu akşam benim misafirimsiniz, ev sahibi olarak sizleri ağırlamaktan büyük bir onur duymuş olacağım.
‘Misafir umduğunu değil, bulduğunu yer’ sözüne atıfla, bu akşam bugüne kadar birlikte ne bulduysak onu paylaşacağız. Aranızda çocuk sayılacak yıllarıma tanıklık etmiş olanlarınız var. Evlerinde ekmeğini yediğim, suyunu içtiğim yoldaşlarım var. Onları da özel olarak selamlıyorum.
Dile kolay, az bir zaman değil. Her ne kadar 35 yıl diyorsam da, bunun evveliyatı var. Bağlamayı ilk elime aldığımda 12 yaşındaydım. O gün bugündür elimden hiç düşmedi.
35 yıllık sanat yaşamında özgürlük şarkılarını dilden dile dolaştıran bir koşucu oldum aslında. Korkuya, zulme ve her türlü baskıya karşın, halklarımızın sesi, nefesi olmaya çalıştım.
Tarihimiz korkuların, açımasızlıkların, darbelerin zulüm ve zorbalığın tarihidir. Boyun eğmeyi onursuzluk saydık, güneşli güzel günlerin, özgür bir yaşamın takipçisi olduk, olmayı sürdürüyoruz.
Bu zorlu tarihe tam 24 albüm sığdırmışım. Bu akşam ezgilerimizle bu zorlu tarihin bir özetini sunmuş olacağım.”
35 YILIN ÖZETİ DUYULDU
Tunç, ardından Avrupa’dan ülkeye döndükten sonra 1986 yılında çıkardığı ilk albümüne ismini veren ‘Vurgunum Hasretine’ eserini seyircilerle birlikte söyledi.
Konserde, ardı ardına seslendirilen eserlerle Türkiye’nin son 35 yıllık tarihi özetlendi adeta.
“KENTLERİ ÜSTÜMÜZE YIKTILAR”
Tunç, ‘Kobani’ eserini seslendirmeden önce de şunları söyledi:
“Son iki yılda yaşanan gelişmelere akıl erdirmek gerçekten zor. Kentleri üstümüze yıktılar ve sönen ocaklarla birlikte kaybolan yaşamlar, yüreğimizi kanatıp durdu.
Dağlarımız yeniden bombalanıyor, ormanlar yakılıyor ve bir tarih, bir kültür, bir dil yeniden yok edilmek isteniyor. Kürt olmayı yeniden suç sayan bir karanlık dönemin içindeyiz.
Dersim travmasını hâlâ üzerimizden atamamış bir kuşağın çocukları olarak, yeni bir travmatik sürecin içinde bulduk kendimizi. Efrîn’i işgal girişimi, Kürtlerin varlığını ve kazanımlarını hedefliyor.”(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.