Başkanlık sistemini de içeren anayasada değişiklik yapan kanun teklifine ilişkin HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul PİRHA’ya konuştu.
Mahmut Toğrul, OHAL’in de devam ettiği böyle bir süreçte anayasa tartışmasının yürütülmesinin doğru olmadığını söyledi. Toğrul şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye sıkıntıların beraberinde yaşandığı, toplumun tüm kesimlerinin tehdit ve tehlike altında olduğu bir dönem. OHAL’de herkesin her sözünden dolayı gözaltına alındığı ya da alınabileceği kaygı ve kuşkusuyla yaşandığı, bugün Türkiye’nin üçüncü partisi olan HDP’nin eş genel başkanları, grup başkan vekilleri ve milletvekillerinin tutuklu olduğu bir ortamda anayasa tartışmasını yürütmek aslında abesleşti. Ama AKP’nin tam da yapmak istediği bu kaotik ortamda kendi tek adam diktatöryasını böyle bir ortamda geçirmek.”
“OHAL PERVASIZCA UYGULANIYOR”
Toplumun zapturapt altına alındığı böyle bir dönemde kimsenin can güvenliğinin olmadığını söyleyen Toğrul, “OHAL’in bu kadar pervasızca uygulandığı bu koşullarda yeni bir anayasadan bahsetmek imkansız. Türkiye’nin ihtiyacı olanın da bu olmadığını herkes biliyor. Herkes cumhurbaşkanının kendi tek adamlığını, kendi geçmişinden kaynaklı olan sorumluluklarından kaçmak ve kurtulmanın tek yolu olduğu için böyle koşullarda yapabileceğine inanıyor. Böyle koşulda kendi tek adamlığını geçebileceğine inanıyor” ifadelerini kullandı.
“7 Haziran sonrasında ülke kaosu seçti diyenler, ekonomik istikrarsızlık diyenler bugün ülkenin iktidarın geldiği noktayı görüyoruz. Her alanda istikrarsızlık hiç istikrarlı duruma dönüştü” diyen Toğrul, bu koşullarda yeni bir anayasa tartışması yürütmenin dünyada ilk kez bizim ülkemizde yapıldığını vurguladı.
PAZARTESİ GÜNÜ BAŞKANLIK GÖRÜŞÜLECEK
AKP ile MHP’nin üzerinde uzlaştığı ‘partili cumhurbaşkanlığı’ adı altında başkanlığı hedefleyen anayasa değişikliği teklifi pazartesi günü TBMM Genel Kurulu’na getirilecek. AKP’nin teklifi, 9 gün süren görüşmelerin ardından geçen cuma TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edilmişti. Komisyona 21 madde olarak gelen teklif, 18 maddeye düşürülmüştü. ‘Yedek milletvekilliği’ maddesi tekliften çıkartılırken, cumhurbaşkanının kararnameleriyle ilgili 14. ve 15. maddeler de geri çekilmiş ancak bu maddeler teklifin 9. ve 11. maddelerine eklenmişti. Anayasa değişikliğinin yapılabilmesi için iki tur oylama yapılacak. Referandum sürecinin aralanabilmesi için oylamalarda teklifin 330 oy ve üzeri oyla kabul edilmesi gerekecek.
Sevim KAHRAMAN
Yoruma kapalı.